Četvrtak, 26.11.2020 | 16:26
IZVOR: index.hr

Božja ruka, suze, razum,... - Donosimo vam DESET najluđih trenutaka iz KARIJERE Dijega Maradone

Deset najluđih trenutaka iz karijere Diega Maradone...




Foto: Screenshot YouTube/HITC Sevens

10. Pele i Fifa

Nije tajna da je Maradona bio zakleti neprijatelj Fifine politike i njene istaknute figure Pelea. Na prelazu Fifa je odlučila dodijeliti nagradu za najboljeg igrača 20. vijeka. O pobjedniku je trebala odlučiti javnost i to uglavnom glasovima na Fifinoj web stranici. Maradona je uvjerljivo pobijedio, osvojivši 53,6 posto glasova, a Pele je bio drugi s 18,53 posto. Potom je Fifa odlučila dodijeliti još jednu nagradu, o kojoj je odlučivao "fudbalski odbor". Za dobitnika je izabran Pele.

Tokom dodjele Maradona je pokazao svoje gađenje prema Fifinoj politici, napustivši svečanost odmah nakon što je dobio svoju nagradu, a prije nego što je Pele stigao preuzeti svoju.

9. Ruka razuma

Maradoni je 2000. godine dojadilo neprestano upadanje paparazza u njegov lični život pa je reagovao udarcem i razbijanjem prozora na vozilu fotoreportera. Diego je ovaj incident objasnio ovim riječima: "Ako sam 1986. godine rekao da je gol protiv Engleza bio posljedica Božje ruke, onda danas objavljujem da ovo slomljeno staklo dolazi od ruke razuma."

8. S puškom u ruci

Samo nekoliko mjeseci prije Svjetskog prvenstva 1994. godine u SAD-u Maradona se mučio s formom i kondicijom, a novinari su ga proganjali. Na narušavanje privatnosti Diego je odgovorio pucnjavom iz vazdušne puške prema novinarima ispred svoga doma u Morenu. Neki su reporteri pritom lakše povrijeđeni.

7. Maradona Karate Kid

Pokraj nesrećne dvije sezone u Barceloni Maradona je učestvovao u nevjerovatnoj tuči s igračima Athletic Bilbaa nakon utakmice. Dvije momčadi koje su u to vrijeme bile ogorčeni neprijatelji sastale su se u finalu Kupa kralja 1984. godine. Athletic je u gruboj utakmici pobijedio 1:0, ali nakon posljednjeg sučevog zvižduka izbio je pakao u kojem su učestvovali i igrači i stručni tim. Maradona je bio jedan od glavnih protagonista, izvodeći brojne akrobatske leteće karate udarce.

6. Maradonina psovka

Argentina je u finale Svjetskog prvenstva 1990. ušla bez simpatija globalne navijačke scene. Njihov negativni i cinični fudbal nije im pružio potporu fanova pa je argentinska himna u finalu na rimskom Olimpicu dočekana zvižducima publike koja je podržavala Zapadnu Njemačku. Maradona je reagovao dvaput u kameru izgovorivši španski izraz "hijos de puta" - ku*vini sinovi. Nije trebalo biti posebno spretan u čitanju s usana da bi se shvatilo što je rekao.

5. Maradonine suze

Maradona je oduvijek imao emotivan karakter, ali nikad to nije bilo očitije nego tokom finala Svjetskog prvenstva 1990. protiv Zapadne Njemačke. Vrlo slaba argentinska reprezentacija uspjela se nekako dovući do finala u Rimu nakon pobjeda izvođenjem jedanaesteraca protiv Jugoslavije i Italije. U finalu je bilo turobno i pomalo žestoko. Dvojica Argentinaca su isključena, a Njemačka je do pobjede došla pogotkom Andreasa Brehmea iz nepostojećeg jedanaesterca. Bilo je to previše za emotivnog Maradonu, koji se svađao sa sucem dok je Argentina gubila svjetski naslov, a potom je sa srebrnom medaljom oko vrata briznuo u plač.

4. Maradonine izbuljene oči

Maradonino učestvovanje na Svjetskom prvenstvu 1994. u SAD-u bilo je vrlo upitno nakon nekoliko bremenitih godina u Sevilli i Newell's Old Boysima te borbe s prekomjernom tjelesnom težinom. Međutim, nekako se uspio na vrijeme vratiti u formu. Štaviše, u prvoj utakmici protiv Grčke (4:0) postigao je briljantan vodeći pogodak za Argentinu. No njegovo slavlje ostaće zabilježeno kao jedno od bizarnijih u istoriji jer Maradona je potrčao prema kameri uz teren i vikao dok su mu se zjenice raširile kao u narkomana.

3. Peleov "debi s momkom"

Maradonu i Pelea mediji su često nazivali dvojicom najvećih fudbalera u istoriji, ali oni nikad nisu bili u dobrim odnosima. Godinama su dvojica slavnih Južnoamerikanaca razmjenjivala uvrede. U ožujku 2009. godine Pele je Maradonu nazvao "lošim uzorom" za djecu zbog njegove zavisnosti o drogama. Maradona mu je odgovorio na konferenciji za novinare u Argentini. Na pitanje što kaže na glasine da je Pele izgubio nevinost s muškarcem, Diego je rekao: "Što želite da kažem? Debitovao je s momkom."

2. Maradonin zaron

Argentina je u pretposljednju kvalifikacijsku utakmicu za plasman na Svjetsko prvenstvo 2010. protiv Perua u Buenos Airesu ušla s imperativom pobjede. Po jakoj kiši, s Maradonom kao izbornikom, Argentinci su vodili 1:0, ali su Peruanci izjednačili u 89. minuti pogotkom Hernana Rengifoa. Nade u plasman na SP su kopnjele, a Maradonin pogled je potonuo. Međutim, u sudijskoj nadoknadi Martin Palermo uspio je zabiti za 2:1 i tako održati argentinske nade do posljednje utakmice s Urugvajem. Ova dramatična završnica izludila je Maradonu, potrčao je uz aut-liniju i teatralno se bacio na poplavljeni travnjak.

1. Božja ruka

Najkontroverzniji pogodak u istoriji svjetskih prvenstava dogodio se u četvrtfinalu SP-a 1986. u Meksiku između Argentine i Engleske. Pri rezultatu 0:0 nakon šest minuta igre u drugom poluvremenu Maradona je iskoristio pogrešku Stevea Hodgea, skočio iznad vratara Petera Shiltona i vanjskim dijelom lijeve šake poslao loptu u mrežu. Sudija nije uočio igranje rukom i Argentina je povela. Nekoliko minuta kasnije Maradona je postigao gol stoljeća nakon što je predriblao pola engleske momčadi. Argentina je pobijedila 2:1 i kasnije postala svjetski prvak. 

Nakon utakmice Maradona je rekao da je gol postignut "malo Maradoninom glavom, a malo Božjom rukom", dodavši kako je to bila osveta za argentinski poraz u Falklandskom ratu s Engleskom četiri godine ranije.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".