Utorak, 01.12.2020 | 16:41
IZVOR: cdm.me

Uskoro rekonstrukcija Mosta na Đurđevića Tari, Kina donirala više od sedam miliona eura

Most na Đurđevića Tari, koji se uzdiže nad kanjonom istoimene rijeke, turistička i arhitektonska atrakcija Crne Gore od kada je izgrađen, biće rekonstruisan zahvaljujući podršci kineske Vlade, saopštili su danas iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.
Foto: Nikola Zindović

Kako ističu u tom resoru, danas su u Podgorici Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari u ime Vlade Crne potpisali ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača, dok je u ime Vlade Kine, odnosno Agencije za međunarodnu ekonomsku saradnju Ministarstva trgovine Kine, Ugovor potpisao Bao Shunqing, prvi savjetnik za ekonomiju i trgovinu u AmbasadiKine u Crnoj Gori. Vrijednost donacije je oko 7,1 milion eura.

U Ministarstvu podsjećaju da je veliki betonsko-lučni most, koji je građen od 1938. do 1940. godine, projektovao Mijat S. Trojanović. Prema izboru portala „Bright side”, most na Đurđevića Tari se našao među 20 najljepših na svijetu, dok ga je britanski magazin „Times“ uvrstio u 10 atrakcija koje treba posjetiti.

“Od 2017. godine između predstavnika Vlade Crne Gore i Vlade Kine potpisano je više okvirnih sporazuma u vezi sa realizacijom ovog projekta, dok danas potpisani Ugovor o donaciji sredstava, predstavlja akt koji je osnova za početak konkretnih aktivnosti na terenu, na način koji treba da osigura bezbjednost, potpunost, dugotrajnost i funkcionalnost objekta, u okviru postojećih gabarita, ne narušavajući priznate kulturološke vrijednosti mosta, kao jednog od simbola prepoznavanja Crne Gore”, navode u Ministarstvu.

Dodaju da su razlike između pravnih sistema dvije zemlje, uz dodatan izazov u vidu globalno izraženih posljedica pandemije Covid-19 koja je i potekla iz zemlje donatora, bili razlog za dugi pregovarački proces koji je uspješno okončan zahvaljući koordinaciji Kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Crne Gore i angažmanu Ambasade Crne Gore u Kini.

“Vrijednost donacije po danas zaključenom Ugovoru je 55 miliona kineskih juana, čija protivvrijednost je oko 7,1 milion eura, i ovaj budžet je namijenjen za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i izvođenje konkretnih radova rekonstrukcije na predmetnom objektu, dok određene obaveze i crnogorska strana preuzima na sebe (izrada elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, priprema prolaza za saobraćaj i postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, elektroenergetskih i komunikacionih instalacija, eksproprijacija, prikupljanje relevantnih podataka, obezbjeđenje revizije, nadzora i tehničkog prijema, te pomoć kineskoj strani za koju se može ukazati potreba tokom implementacije)”, naglašavaju u Ministarstvu.

Izrada glavnog projekta bi trebalo da traje oko šest mjeseci od dana potpisivanja Ugovora, dok će se datum početka i period izgradnje utvrditi u dopunskoj dokumentaciji koju će strane potpisati nakon odabira glavnog izvođača.

“Ugovorom je i definisano da se projekat mora realizovati u skladu sa domaćim primjenjivim propisima, procedurama i standardima, i na način koji neće ugroziti načela jednakog postupanja, slobodne konkurencije i nediskriminacije”, navode u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Ambasador Kine u Crnoj Gori, Liu Đin, je istakao da je Most na Đurđevića Tari važan saobraćajni, istorijski i turistički objekat u Crnoj Gori.

“Kao prototip i mjesto snimanja filma “Most”, veoma je poznat u Kini i postaje atrakcija za kineske turiste koji dođu u Crnu Goru. Drago mi je vidjeti što je Ugovor danas potpisan, i zahvaljujem radnim timovima obje strane na njihovom naporu. Vjerujem da će rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari pomoći Crnoj Gori u ubrzavanju integracije u evropskoj ekonomiji, unapređenju turističke privrede na sjeveru i ukupnom ekonomskom i socijalnom razvoju”, poručio je kineski ambasador.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Konjević: Zašto ministarstvo finansija krije dokumentaciju o 750 miliona zaduženja

Srijeda, 20.01.2021 | 10:56

Poslanik Socijaldemokrata u Skupštini Crne Gore, Raško Konjević , na svom Twitter nalogu iskomentarisao je zahtijev novog ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, kojim se od nove Vlade traži angažman konsultanata povodom osnivanja nove nacionalne avio kompanije.

Nagradna igra LOVĆEN osiguranja „Oživi dom uz poklon bon“

Srijeda, 20.01.2021 | 09:38

U toku je nagradna igra Lovćen osiguranja AD Podgorica, namijenjena korisnicima paketnog osiguranja stambenih objekata.

Avio-kompanija "ToMontenegro": Ove nedjelje međunarodni tender za konsultanta

Utorak, 19.01.2021 | 17:27

Vlada Crne Gore ove nedjelje prelazi u drugu fazu stavljanja nove nacionalne avio-kompanije ToMontenegro u pogon, pa će biti raspisan međunarodni tender za konsultanta, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Milatović: Unapređenje ZAŠTITE i ZDRAVLJA na radu na mapi prioriteta

Utorak, 19.01.2021 | 15:29

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović iznenađen je što, pored postojanja dobrih zakonskih rješenja, mnoge važne aktivnosti koje se tiču stvaranja adekvatnih uslova za rad nijesu do sada u dovoljnoj mjeri implementirane i razvijane.

Nacionalna aviokompanija - Avioni ToMontenegro možda i prije 1. aprila

Utorak, 19.01.2021 | 10:02

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović saopštio je da bi nova nacionalna aviokompanija ToMontenegro u najboljem slučaju mogla krenuti sa radom i do 1. aprila. Ona bi u najbližem trebalo da liči na neku lou kost kompaniju sa minimalnim troškovima.

Dame, obratite PAŽNJU: TRI razloga zbog kojih muškarci prestaju da se zaljubljuju

Srijeda, 20.01.2021 | 21:39

Žene žele sve i odmah u nadi da će tako stvoriti čvrstu konekciju, ali...

Krivokapić - SAD će u Vladi Crne Gore imati prijatelja i partnera u svim POSLOVIMA

Srijeda, 20.01.2021 | 21:31

Premijer Crne Gore čestitao Džozefu Bajdenu i Kamali Haris stupanje na dužnost.

Šefica kabineta i više savjetnika premijera prijavilo PRIHODE: Malovići imaju tri stana...

Srijeda, 20.01.2021 | 21:17

Savjetnica premijera za manjine Maida Gorčević prijavila da je vlasnica stana od 65 kvadrata, koji je uzela uz pomoć kredita od 35.000 koji vraća u ratama od 244 eura.

PORAZ Mornara: Andora slavila u dramatičnoj završnici u Baru

Srijeda, 20.01.2021 | 20:55

Mornar - Andora 71:74.

ČESTITKE i od Abazovića: "Zajedno ćemo odbraniti demokratske vrijednosti"

Srijeda, 20.01.2021 | 20:23

Potpredsjednik Vlade Crne Gore čestitao predsjedniku i potpredsjednici SAD na inauguraciji.

ANKETA: Šta mislite - Da li će izbor Bajdena uticati na politiku SAD-a prema CG?

Srijeda, 20.01.2021 | 20:08

Džo Bajden položio je danas zakletvu u Vašingtonu čime je zvanično postao 46. predsjednik SAD.

Bečić ČESTITAO Bajdenu i Haris: Radujemo se nastavku čvrste veze između naših država

Srijeda, 20.01.2021 | 19:47

"Radujemo se nastavku čvrste veze između naših država i dodatnom jačanju našeg partnerstva", naveo je Bečić.

Leposavić: BORIMO se protiv svih paralelnih struktura vlasti

Srijeda, 20.01.2021 | 19:32

Imajući u vidu način na koji ste utvrdili da moj lični kritički stav ima karakter koruptivne radnje, ne čudi što ste u periodu prethodne vlasti propuštali da reagujete na brojne primjere korupcije i ugrožavanja javnog interesa koji su se toliko umnožili da je vijest i zabrinutost o njima stigla do svih međunarodnih foruma, zaobilazeći vašu pažnju.

Pripremite KIŠOBRANE: Evo gdje se očekuju PADAVINE

Srijeda, 20.01.2021 | 18:53

Vremenska prognoza za četvrtak, 21. januar... 

Liga šampiona - Rukometašice Budućnosti PORAŽENE u Rumuniji

Srijeda, 20.01.2021 | 18:31

Rukometašice Budućnosti poražene su od Vlčee 25:23 u meču Lige šampiona.