Utorak, 01.12.2020 | 16:41
IZVOR: cdm.me

Uskoro rekonstrukcija Mosta na Đurđevića Tari, Kina donirala više od sedam miliona eura

Most na Đurđevića Tari, koji se uzdiže nad kanjonom istoimene rijeke, turistička i arhitektonska atrakcija Crne Gore od kada je izgrađen, biće rekonstruisan zahvaljujući podršci kineske Vlade, saopštili su danas iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.
Foto: Nikola Zindović

Kako ističu u tom resoru, danas su u Podgorici Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari u ime Vlade Crne potpisali ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača, dok je u ime Vlade Kine, odnosno Agencije za međunarodnu ekonomsku saradnju Ministarstva trgovine Kine, Ugovor potpisao Bao Shunqing, prvi savjetnik za ekonomiju i trgovinu u AmbasadiKine u Crnoj Gori. Vrijednost donacije je oko 7,1 milion eura.

U Ministarstvu podsjećaju da je veliki betonsko-lučni most, koji je građen od 1938. do 1940. godine, projektovao Mijat S. Trojanović. Prema izboru portala „Bright side”, most na Đurđevića Tari se našao među 20 najljepših na svijetu, dok ga je britanski magazin „Times“ uvrstio u 10 atrakcija koje treba posjetiti.

“Od 2017. godine između predstavnika Vlade Crne Gore i Vlade Kine potpisano je više okvirnih sporazuma u vezi sa realizacijom ovog projekta, dok danas potpisani Ugovor o donaciji sredstava, predstavlja akt koji je osnova za početak konkretnih aktivnosti na terenu, na način koji treba da osigura bezbjednost, potpunost, dugotrajnost i funkcionalnost objekta, u okviru postojećih gabarita, ne narušavajući priznate kulturološke vrijednosti mosta, kao jednog od simbola prepoznavanja Crne Gore”, navode u Ministarstvu.

Dodaju da su razlike između pravnih sistema dvije zemlje, uz dodatan izazov u vidu globalno izraženih posljedica pandemije Covid-19 koja je i potekla iz zemlje donatora, bili razlog za dugi pregovarački proces koji je uspješno okončan zahvaljući koordinaciji Kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Crne Gore i angažmanu Ambasade Crne Gore u Kini.

“Vrijednost donacije po danas zaključenom Ugovoru je 55 miliona kineskih juana, čija protivvrijednost je oko 7,1 milion eura, i ovaj budžet je namijenjen za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i izvođenje konkretnih radova rekonstrukcije na predmetnom objektu, dok određene obaveze i crnogorska strana preuzima na sebe (izrada elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, priprema prolaza za saobraćaj i postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, elektroenergetskih i komunikacionih instalacija, eksproprijacija, prikupljanje relevantnih podataka, obezbjeđenje revizije, nadzora i tehničkog prijema, te pomoć kineskoj strani za koju se može ukazati potreba tokom implementacije)”, naglašavaju u Ministarstvu.

Izrada glavnog projekta bi trebalo da traje oko šest mjeseci od dana potpisivanja Ugovora, dok će se datum početka i period izgradnje utvrditi u dopunskoj dokumentaciji koju će strane potpisati nakon odabira glavnog izvođača.

“Ugovorom je i definisano da se projekat mora realizovati u skladu sa domaćim primjenjivim propisima, procedurama i standardima, i na način koji neće ugroziti načela jednakog postupanja, slobodne konkurencije i nediskriminacije”, navode u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Ambasador Kine u Crnoj Gori, Liu Đin, je istakao da je Most na Đurđevića Tari važan saobraćajni, istorijski i turistički objekat u Crnoj Gori.

“Kao prototip i mjesto snimanja filma “Most”, veoma je poznat u Kini i postaje atrakcija za kineske turiste koji dođu u Crnu Goru. Drago mi je vidjeti što je Ugovor danas potpisan, i zahvaljujem radnim timovima obje strane na njihovom naporu. Vjerujem da će rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari pomoći Crnoj Gori u ubrzavanju integracije u evropskoj ekonomiji, unapređenju turističke privrede na sjeveru i ukupnom ekonomskom i socijalnom razvoju”, poručio je kineski ambasador.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Sebi sam na prvom mjestu, pa tek onda DIJETE": Slavica Ćukteraš iznenadila izjavom o majčinstvu

Petak, 22.01.2021 | 21:34

Pjevačica Slavica Ćukteraš prošle godine priznala je da se razvela od fudbalera Vlade Avramova sa kojim ima ćerku.

Poezija za sva vremena - Četiri NAJLJEPŠE ljubavne pjesme Jovana Dučića

Petak, 22.01.2021 | 21:30

Prvu zbirku pesama objavio je u Mostaru 1901. u izdanju mostarske Zore, zatim drugu u Beogradu 1908. u izdanju Srpske književne zadruge, kao i dvije knjige u sopstvenom izdanju, stihovi i pjesme u prozi – Plave legende i Pjesme.

Oslobađa se "hormon ljubavi": PET stvari koje niste znali o ZAGRLJAJIMA

Petak, 22.01.2021 | 20:45

Pored toga što čine da se osjećamo zaštićeno i voljeno, zagrljaji mogu da učine mnogo toga za ljudsko tijelo. Ovo su 5 stvari koje možda niste znali o zagrljajima.

"DOBRE vijesti stižu u 2021. godini...": Bil Gejts primio VAKCINU protiv koronavirusa

Petak, 22.01.2021 | 20:30

Podsjećanja radi, Gejts je nedavno u svom blogu kazao da je 2020. godina bila užasna, ali smatra da nam stižu dobre vijesti u 2021.

Vremenska prognoza za VIKEND: Kiša, grmljavina, a evo gdje se očekuju obilne PADAVINE

Petak, 22.01.2021 | 20:00

Vremenska prognoza za 23. januar.

"Velike zvijezde znale su da me UDARE laktom": Pjevačica se izborila na estradi, a nije bilo LAKO

Petak, 22.01.2021 | 19:28

Milica Pavlović otkrila je detalje svog života manje poznate javnosti.

Idealan doručak za "sladak" vikend: LAK i BRZ recept za originalne američke palačinke

Petak, 22.01.2021 | 19:09

Recept koji svima uspijeva.

Eraković: Po kapacitetima, znanjima crnogorskih neurologa možemo da pariramo evropskim centrima

Petak, 22.01.2021 | 18:53

Danas je održana Akademija Udruženja neurologa Crne Gore povodom otvaranja Intenzivne njege Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) koja po trenutnim kapacitetima, stručnim potencijalima i znanju koje imaju crnogorski neurolozi može da parira bilo kom evropskom centru.

Pogledajte VIDEO: Evo kako da napravite 10.000 koraka dnevno – bez izlaska iz kuće

Petak, 22.01.2021 | 18:20

Zbog pandemije su mnogi smanjili fizičku aktivnost, odustali od treninga i ulijenili se. To što ste stalno u kući nije izgovor. Ovo su neki od načina da se pokrenete i ostvarite 10.000 koraka u kućnim uslovima.

Vuković: Gradska bolnica – šansa za partnerstvo Glavnog grada i Vlade Crne Gore?

Petak, 22.01.2021 | 18:05

Bez obzira na to što nova izvršna vlast za sada ne pokazuje ni minimum spremnosti na saradnju s Glavnim gradom, posmatrajući taj odnos kroz prizmu politike, a ne potreba preko 200.000 ljudi koji žive u Podgorici, gradska uprava nastavlja da stvara pretpostavke za uspostavljanje partnerstva s Vladom, objavio je na Facebook-u gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.