Četvrtak, 03.12.2020 | 15:56
IZVOR: vijesti.me

Veljović: Policija identifikovala osobu koja je prijetila Abazoviću putem interneta

Uprava policije obavijestila je Savjet za građansku kontrolu rada policije da je identifikovala osobu koja je putem društvenih mreža prijetila predsjedniku Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću i da je rad na tom predmetu u toku, s obzirom da se to lice nalazi u inostranstvu.
Foto: Twitter, Uprava policije, Pr centar (kolaž)

"Shodno zakonskim procedurama, Dritan Abazović i svi oni koji posjeduju bilo kakve informacije o njegovoj ugroženosti imaju mogućnost da obavijeste nadležne državne organe o eventualnim saznanjima", navodi se u odgovoru direktora UP Veselina Veljovića Savjetu.

Veljović je kazao da na osnovu prikupljenih podataka Sektora kriminalističke policije, Centra bezbjednosti Podgorica i Centra bezbjednosti Bar, ne postoje operativni podaci i saznanja koji ukazuju da je Abazoviću ugrožena bezbjednost.

Takođe, navodi i da se 27. novembra sastao sa predstavnicima policije iz Albanije i Kosova, koji su kazali da do sada ne postoje operativna saznanja niti konkretne informacije o ugroženosti bilo kog crnogorskog građanina ili političkog lidera. "Dan" je 25. novembra objavio da je Abazoviću prijetio je član kriminalne grupe kosovskog narko-bosa Nasera Keljmendija.

Veljović je, povodom dopisa tog tijela, a koji se odnosi na navode Gradanskog pokreta URA da je Abazoviću ugrožena bezbjednost, kazao da Uprava policije u kontinuitetu preduzima zakonom propisane aktivnosti na Abazovićevoj zaštiti.

Direktor UP navodi da je izvršni direktor GP URA Zoran Mikić 3. septembra Upravi policije podnio zahtjev za izradu bezbjednosne procjene ugroženosti Abazovića i njegove imovine.

"Uprava policije je Zahtjev proslijedila Agenciji za nacionalnu bezbjednost radi daljih radnji jer je shodno Odiuci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, ovaj državni organ nadležan za izradu bezbjednosne procjene stepena ugroženosti".

Pored navedenog, dodaje Veljović, Uprava policije je pristupila i aktivnostima iz svoje nadležnosti u cilju prikupljanja saznanja o ugroženosti Abazovića. "Tačnije, zahtjev za prikupljanje svih operativnih podataka i saznanja u vezi eventualne bezbjednosne ugroženosti Dritana Abazovića, od strane Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata upućen je Sektoru kriminalisticke policije, Centru bezbjednosti Podgorica i Centru bezbjednosti Bar."

Uprava policije, ističe Veljović, u periodu od podnijetog zahtjeva preduzima operativne mjere i radnje u cilju zaštite Abazovića.

"Zoran Mikic je pozvan u Upravu policije radi sastanka sa pomoćnikom direktora Uprave policije Draganom Blagojevićem. On je tom prilikom upoznat o preduzetim mjerama i radnjama iz domena Uprave policije na okolnosti zahtjeva za izradu bezbjednosne procjene ugroženosti Dritana Abazovića, Sastanak je odrzan 22. septembra 2020. godine. Upravi policije je Agencija za nacionalnu bezbjednost dostavila dokument u kojem je naznačeno da na osnovu svih podataka kojima raspolaze taj državni organ ne postoje operativni podaci i saznanja koji ukazuju da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbjednost, Takođe, na osnovu prikupljenih podataka Sektora kriminalističke policije, Centra bezbjednosti Podgorica i Centra bezbjednosti Bar, ne postoje operativni podaci i saznanja koji ukazuju da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbjednost."

Sa svim navedenim je upoznat i Mikić, dodaje direktor UP, kada mu je i saopšteno da će nadležne bezbjednosne službe nastaviti sa prikupljajanjem svih podataka i saznanja koja se tiču bezbjednosti Abazovića. "Te da će se ti podaci centralizovati, sagledavati, procjenjivati, i da će, ukoliko se za tim ukaže opravdana potreba, uz međusobnu komunikaciju sa Mikićem i Abazovićem, Uprava policije preduzeti i druge potrebne mjere i radnje iz domena svoje nadležnosti."

Osim toga, dodaje Veljović, Mikiću je saopšteno da će Uprava policije, iz preventivnih razloga, u narednom periodu preduzimati "određene mjere i radnje iz djelokruga svoje nadležnosti, i to po mjestu boravka i kretanja Dritana Abazovića", te da će biti upoznati o svim saznanjima i podacima u vezi bezbjednosti Abazovića, do kojih budu dolazile bezbjednosne službe u narednom periodu."

"Mikić je u razgovoru sa pomoćnikom Blagojevićem naveo da ni njihovi organi partije nemaju sazanja i ne očekuju da bi neko mogao ugroziti bezbjednost Dritana Abazovića, ali da postoji bojazan da neki pojedinac, vođen nekim svojim emocionalnim osjećanjima i ličnim razlozima, eventualno pod uticajem alkohola, u mjestu kretanja ili boravka Abazovića, može izvršiti verbalni ili neki drug napad na istog. Mikiću je saopšteno da je preporuka da uvijek, kad god za tim postoji potreba ili kada procijene da je to neophodno, on ili Dritan Abazović ostvare komunikaciju sa organizacionim jedinicama Uprave policije nadležnim za teritoriju koja je mjesto stanovanja, ili kretanja i boravka gospodina Dritana Abazovića, kao i sa Sektorom za obezbjeđenje ličnosti i objekata", navodi Veljović u odgovoru Savjetu.

Upravi policije, ističe Veljović, nije podnijeta nijedna prijava o ugroženosti Abazovića, ali policija, kako je kazao, zajedno sa nadležnim tužilastvima preduzima aktivnosti na provjeri navoda sa kojim su "upoznati iz medija i medijskih nastupa pojedinaca."

"Uprava policije sprovodi opsežne provjere sa ciljem utvrđivanja činjenica u vezi sa medijskim navodima. Ukoliko se tokom preduzimanja policijskih mjera i radnji dode do osnova sumnje da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbjednost od strane bilo kog pojedinca ili grupacije, neodložno će o svemu biti upoznat nadležni državni tužilac, a policija će sprovesti kontinuirane aktivnosti u cilju zaštite života i imovine oštećenog lica".

Što se tiče navoda da Abazovića obezbjeđuju pripadnici stranih službi, Veljović navodi da Uprava policije sa tim navodima nije upoznata niti o tome ima saznanja.

"U odnosu na obezbjeđenje Abazovića Uprava policije je upoznata od strane Mikića da je shodno mogućnostima organizovana „unutarpartijska" pratnja Dritana Abazovića, u smislu da je uvijek sa njim u društvu neko od članova partije, a sve u cilju da bi se izbjegli i spriječili eventualni incidentni događaji na štetu Abazovića. Upravi policije je od strane Građanskog pokreta URA dostavijen dopis i to Zahtjev za izradu bezbjednosne procjene ugroženosti Dritana Abazovića i njegove imovine po čemu je Uprava policije postupila i zainteresovane strane obavijestila o rezultatatima. Medijske navode stavijamo u kontekst ukupnih dešavanja, operativnih saznanja i informacija na osnovu kojih preduzimamo konkretne aktivnosti. Eventualne pokušaje političke zloupotrebe ili manipulisanje tretiramo kao u prethodnom kontekstu. U odnosu na navedeno Uprava policije vrši selekciju i provjeru svih podataka i informacija."

Veljović dodaje i da 27. novembra, zajedno sa Zoranom Lazovićem sastao sa Fatmirom Bajramijem iz Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala policije Kosova i sa Toninom Vocajem, pomoćnikom direktora za Sektor kriminalističke policije albanske policije povodom operativne saradnje tri policije.

"Tokom razgovora od predstavnika albanske i kosovske policije zatražio sam informaciju o tome da li raspolažu bilo kakvim operativnim i konkretnim saznanjima da li bilo kom građaninu Crne Gore ili političkim liderima prijeti opasnost od kriminalnih klanova i članova organizovanih kriminalnih grupa sa područja Albanije i Kosova, te da li je crnogorskim građanima ili političkim liderima bezbjednost na bilo koji način ugrožena. Predstavnici ovih bezbjednosnih službi Albanije i Kosova potvrdili su da do sada ne postoje operativna saznanja niti konkretne informacije o ugroženosti bilo kog crnogorskog građanina ili političkog lidera", zaključuje Veljović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

PONEDELJAK i UTORAK: Zbog radova na mreži isključenja STRUJE

Petak, 15.01.2021 | 17:21

Zbog planiranih radova na mreži, u ponedeljak 18. januara, bez napajanja električnom energijom će ostati:  

I dalje VISOKE brojke u CG: Još 414 novopozitivnih slučajeva

Petak, 15.01.2021 | 17:20

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile su analize i Institutu dostavile rezultate za 1940 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 414 novopozitivnih[1] slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.  

Crnoj Gori 4,2 MILIONA EURA od EU - Evo o čemu je riječ

Petak, 15.01.2021 | 16:47

Evropska unija je dodijelila ukupno 4,250,000 eura podrške za različite aktivnosti u cilju osnaživanja organizacija civilnog društva u Crnoj Gori i njihovog učešća u procesu EU integracija.  

SAOBRAĆAJNA NESREĆA: U sudaru POVRIJEĐENE ČETIRI osobe

Petak, 15.01.2021 | 16:32

U saobraćajanoj nezgodi koja se dogodila na magistralnom putu kod Virpazara četiri osobe su povrijeđene, saopšteno je Portalu RTCG iz OKC Uprave policije.  

Leposavić: Vlada opredijeljena da ČUVA vjersku raznolikost, ne da njome manipuliše

Petak, 15.01.2021 | 15:05

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić danas je u video poruci čestitao svim građanima Crne Gore Međunarodni dan vjerskih sloboda. Kako je poručio, 15. januar je datum kada je prije više od 200 godina prvi put u istoriji donijet moderni zakon o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

PONEDELJAK i UTORAK: Zbog radova na mreži isključenja STRUJE

Petak, 15.01.2021 | 17:21

Zbog planiranih radova na mreži, u ponedeljak 18. januara, bez napajanja električnom energijom će ostati:  

Sa novcem su ozbiljni igrači: Ovaj astrološki znak se najlakše OBOGATI

Petak, 15.01.2021 | 17:18

U pitanju su ozbiljni igrači.

ZAVRŠEN sastanak - Đukanović napustio zgradu Vlade

Petak, 15.01.2021 | 16:50

Na sastanku, je trebalo da se raspravlja o kohabitaciji i funkcionisanju Savjeta za odbranu i bezbjednost

Crnoj Gori 4,2 MILIONA EURA od EU - Evo o čemu je riječ

Petak, 15.01.2021 | 16:47

Evropska unija je dodijelila ukupno 4,250,000 eura podrške za različite aktivnosti u cilju osnaživanja organizacija civilnog društva u Crnoj Gori i njihovog učešća u procesu EU integracija.  

Inauguracija Džoa Bajdena biće ŠOU GODINE: Evo koje zvijezde će uveličati PROSLAVU

Petak, 15.01.2021 | 16:35

Lejdi Gaga će otpjevati himnu, nastupiće i Dženifer Lopez, a propratni program vodiće holivudski miljenik Tom Henks.  

SAOBRAĆAJNA NESREĆA: U sudaru POVRIJEĐENE ČETIRI osobe

Petak, 15.01.2021 | 16:32

U saobraćajanoj nezgodi koja se dogodila na magistralnom putu kod Virpazara četiri osobe su povrijeđene, saopšteno je Portalu RTCG iz OKC Uprave policije.  

DPS: Izjava ministarke Borovinić Bojović o početku vakcinacije neozbiljna i populistička

Petak, 15.01.2021 | 16:10

Izjava ministarke zdravlja da Crna Gora ima dogovore sa svim proizvođačima i da će vakcinacija protiv covid-19 infekcije, u našoj državi krenuti krajem januara ili početkom februara, prilično je neodgovorna i neozbiljna, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista.    

Mandić: Skupština će zahtijevati da Vlada povede računa o svakom radniku Montenegro Airlinesa

Petak, 15.01.2021 | 15:50

Sindikat pilota nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines imaće podršku parlamentarne većine koja će zahtijevati od Vlade da povede računa o svakom zaposlenom u tom preduzeću i njihovim porodicama, kako bi dobili zadovoljavajuće rešenje kroz procese gašenja i osnivanja nove firme, kazao je predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.    

Predstavljena tri moguća rješenja revitalizacije i očuvanja od erozije plaže na Adi Bojani

Petak, 15.01.2021 | 15:45

O eroziji na Adi Bojani se govori duži niz godina, ali do sada nisu sprovedena adekvatna istraživanja na osnovu kojih bi se predložile odgovarajuće mjere za sanaciju - poruka je sa pres konferencije na kojoj je danas predstavljena Studija očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani sa predlozima rješenja.   

Kraj jedne od NAJVEĆIH fudbalskih karijera: Runi "okačio kopačke o klin" i postao TRENER

Petak, 15.01.2021 | 15:33

Slavni napadač potpisao ugovor kao trener Derbi Kauntija na dvije i po godine.