Srijeda, 13.01.2021 | 16:51
IZVOR: Kolektiv.me

Nikšićanka čije vrijeme tek dolazi: Piše aforizme i poručuje - "CG je plodno tlo za stvaranje satire"

Kako je to jednom davno opisao francuski pisac, Žak Prever, “poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi”.




Foto: Privatna arhiva

Dvadesetdvogodišnja Radojka Draganić je studentkinja četvrte godine Filološkog fakulteta u Nikšiću. Ona pored fakulteta ima još jedno interesovanje – svoje misli prenosi na papir. Tako je, mlada Nikšićanka sada uspješna u pisanju poezije, ali ono što je neobično za današnje vrijeme – Radojka piše aforizme.

Mlada pjesnikinja u razgovoru za naš portal otkriva da je ljubav prema pisanoj riječi razvijala još od djetinjstva.

“Moj otac, koji je bio učitelj, uvijek je podsticao kod mene ljubav prema čitanju i ukazivao na to koliko je književnost važna za razvoj ličnosti, i za građenje kritičkog stava kod svakog pojedinca. Čitajući razna književna djela počela sam i ja da stvaram. Tokom srednje škole sam počela da pišem poeziju, a aforizme sam aktivnje počela da pišem tokom studiranja“, rekla je Radojka za Kolektiv.me.

Za pjesnike kažu da oni imaju sopstveni svijet – čaroban svijet mašte i razmišljanja. Svaki pjesnik ima svoju posebnu inspiraciju, a najčešće je to ljubav. Tako je i kod naše sagovornice.

Ali, pored ljubavnih tema, piše i o onim drugima „preko puta nas, o pojedincima koji su često neshvaćeni zbog svoje različitosti“.

Kao što smo već pomenuli, Radojka se pored pisanja pjesama odlučila i na ono specifičnije – aforizme.

„Kratka mudra poučna izreka, koja veoma jasno izražava jednu misao“ – to bi bila njihova kratka definicija. Pisanjem aforizama, kako nam je rekla Radojka – surovu zbilju pretače u razonodu.

„Inspiraciju za aforizme zasigurno pronalazim u našem društvu, jer Crna Gora, ali i cijeli Balkan je veoma plodno tle za stvaranje satire. Pišem o položaju čovjeka u društvu, o etici, politici, o odnosima muškaraca i žena“, rekla je ona za Kolektiv.me.

Mlada Nikšićanka se za pisanje aforizama odlučila jer, kako je kazala, gradi lični stav o onome o čemu piše.

„Satirom se na humorističan, suptilan i dubok način kritikuje društvo, a naše društvo ima brojne anomalije koje treba kritikovati i korigovati“, istakla je Radojka.

Foto: Privatna arhiva

Upravo o tome govori i njena prva knjiga aforizama – „Skraćena verzija“. Knjiga je izdata zahvaljujići JU Narodnoj biblioteci Njegoš iz Nikšića u ediciji  „Kultura mladih‟. Iako je poeziju pisala od ranih srednjoškolskih dana, ljubav prema aforizmima je prevagnula.

Foto: Privatna arhiva

“U knjizi se kroz smijeh, koji je neizostavan faktor, kritikuje pojedinac, društvo, vlast, sistem, a ujedno se iznosi i stav o onome o čemu pišem”, kazala je Radojka.

Za svakog mladog umjetnika, prva knjiga predstavlja veliki iskorak i nešto što će zauvijek pamtiti.

“Za svakog mladog stvaraoca znači veliki uspjeh i podstrek za dalje bavljenje onim što najviše volite da radite. Nadam se da će ova knjiga biti samo prva u nizu i da ću na kvalitetan način nastaviti da se bavim pisanjem poezije i aforizama”, rekla je ona.

Do sada je nizala brojne uspjehe, a njene pjesmi i aforizmi su postali prepoznati na mnogim poljima.

“Poezija mi je objavljivana u raznim pjesničkim zbornicima U okrilju porodice se naljepše sanja, Iz Nikšića s ljubavlju, u zbornicima Mozaik književnog kluba Poenta poetika, čiji sam član. Dobitnica sam Specijalne nagrade za poeziju na VII Multimedijalnom festivalu za mlade koji organizuje opština Pljevlja, takođe, dobitnica sam nagrade „Najduhovitiji aforizam“ koju dodjeljulje „Klub umjetničkih duša“ iz Mrkonjić grada, a dobitnica sam i nagrade „Mladi Tipar“ na 34. Danima humora i satire „Vuko Bezarević“”, istakla je Radojka.

Mlada pjesnikinja navodi da je u svemu što radimo uvijek bitno da imamo podršku. Pa tako njena najveća podrška i idol u ovom poslu je profesor Dragan Koprivica.  

“On je prepoznao moj talenat i uz njegov nagovor sam i aktivnije počela pisati aforizme. On mi je uzor što se tiče pisanja i načina na koji se svaki autor treba baviti književnošću – temeljno i posvećeno. Smatram da svaki mladi stvaralac ne treba da se divi i idealizuje svoje uzore već da se potrude da nauče sve najbolje od njih“, kaže Radojka.

A kada od svog idola dobijete pohvalnu recenziju prve knjige, to je velika stvar. Tako je Dragan Koprivica u svojoj recenziji, koju je nazvao „Rada, nova mlada nada“, napisao da „Radojka Draganić ima urođeni nerv za pisanje aforizama, umije da osjeti životne paradokse, da se osmijehom odbrani od prizemnih ljudskih postupaka, da suprotstavi muški i ženski pol, da se satirično odnese prema našoj društvenoj zbilji, bogomdanoj za aforističare i starog, ali i novog talasa, koji predvodi Draganićeva“.

Crnogorski svijet aforizama dobio je još jednog člana – mladog i talentovanog, čije vrijeme tek dolazi.

A Radojka Draganić ga je ovom uspješnom prvom knjigom na najbolji mogući način i najavila!

A za kraj, donosimo vam neke njene zanimljive aforizme i pjesme...

-Toliko smo slobodan narod da nas ništa ne veže za budućnost.

-Ateista reče: „Bože dragi, u šta Ti sve vjeruješ?“

-Trenutno samo dižemo glas, jer za ustanke smo i previše lijeni.

-Istina nam je često pred očima, ali mi vidimo mnogo dalje.

-Između „boljih prošlih vremena“ i „boljeg sjutra“ stoji cio život.

-Davljenik se i za slamku hvata, a političar za fotelju.

-Sizif je gurao kamen uzbrdo, a nas život gura nizbrdo.

-Uzrok smrti nije poznat, ali to neće uticati na budućnost pokojnika.

ONI DRUGI

Pred svima u sjaju, sa sobom u mraku,
Ogledala mrze sjenkama se dive,
Sa teškim likom u nesrećnom braku,
Uloge uče da kroz njih prežive.

Monologe uče od propalih đaka,
Ostaju im samo afekti i gluma,
Šminku dana i kostime mraka,
Nose na tužne probe nerazuma.

Nastupaju jadni svakog božjeg dana,
Riječi mlake viču iz sveg glasa,
Svaki zarez pamte i drže se plana,
Uzburkaće more ali bez talasa.

Dosadili svima, dosadili Bogu,
Publika im kliče kao da su doajeni,
Šta im se kaže moraju da mogu,
Nastaviće isto u sledećoj smjeni.

***

Pijemo nektar od straha i nade,

Uvijek žedni, siti samih sebe,

Pazimo razum da nas ne pokrade,

Srce nam samo od svijesti zebe.

Ljubavi vječne iz naših snova,

Negdje daleko stvarne snove žive,

Svakog se jutra rađamo iznova,

Sa vjerom da neće grom u koprive.

Sjene prošlosti gradimo od sjenki,

I u mrklom mraku tražimo ruku,

Nježnu, sigurnu vo vjekova vjeki,

Ne po dodiru, nego po jauku.

Držeći se dana koje život trese,

U sjećanjima na druge ljude,

nije tačno da kasnimo uvijek

Neka budu blagi oni koji sude,

Kasnimo skoro zauvijek.

Vinka KANDIĆ

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Isak
13.01.2021 18:51

Odlična !!!!!!

6 0
u
13.01.2021 23:25

svaka čast

3 0

OSTALE VIJESTI

Na rakršću svjetova "Uski prolaz" i poezija Senadina Pupovića (II)

Utorak, 19.03.2024 | 08:59

Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva.

Kapije svjetlosti i umjetnički i naučni univerzum Dr Pupovića (I)

Ponedjeljak, 18.03.2024 | 08:22

Iz živopisnog grada Plava, smještenog na sjeveru Crne Gore, ponikao je Senadin Pupović, čovjek čija biografija svjedoči o neiscrpnoj želji za znanjem, umjetnošću i stvaralaštvom.

Biser iz Nikšića: Teodora Radunović emocije prenosi na papir i stvara najljepše pjesme

Srijeda, 13.03.2024 | 14:13

Crna Gora je zemlja koja iz dana u dan iznjedrava sve više bisera, mladih ljudi koji svojom željom za upsjehom i sjajem našu zemlju čine ponosnom. Jedna od takvih je i Teodora Radunović iz Nikšića.

"Jedino su ostala SJEĆANJA": Emotivan tekst dječaka koji je OSVOJIO PRVU NAGRADU za rad "Mama je glagol od glagola raditi"

Nedjelja, 10.03.2024 | 10:58

Javna ustanova “Zahumlje” Nikšić, nagradila je učesnike literarnog konkursa “Mama je glagol od glagola raditi”, organizovanog povodom 8. marta, Dana žena, na koji je pristiglo blizu 400 radova učenika osnovnih škola iz Crne Gore.

“OPOMENE” svjetlosne i sjenovite staze Bogića Rakočevića

Subota, 09.03.2024 | 08:49

Nakon desetogodišnje pauze u pisanju poezije, u izdanju reprezentativnih Ratkovićevih večeri poezije, ugledala je svjetlost dana zbirka poezije “Opomene” Bogića Rakočevića.

Piperović: Opasnost od bjekstva ne može biti osnov za pritvor, pismo Lazovića uručeno sudiji

Utorak, 16.04.2024 | 18:55

Odbrana bivšeg visokog policijskog fukncionera Zorana Lazovića uložiće večeras žalbu na jedan od dva osnova za određivanje pritvora – opasnost od bjekstva, saopštio je Pobjedi branilac Lazovića, Zoran Piperović.

Nadal podsjetio na stare dane – pobjeda na povratku

Utorak, 16.04.2024 | 18:27

Španski teniser Rafael Nadal slavio je protiv Flavija Kobolija u prvom kolu turnira u Barseloni – 6:2, 6:3

"UVIJEK SAM BIO BORAC": Glumac nikad iskrenije o odrastanju i vaspitanju

Utorak, 16.04.2024 | 17:50

U domu Miodraga Dragičevića prekjuče je bilo velilko slavlje budući da je mladi glumac proslavio 30. rođendan. Mnoge kolege čestitale su mu rođendan na Instagramu, a među njima je i Milena Vasić sa kojom će se u srijedu zajedno naći na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

TEST LIČNOSTI: Odgovorite na nekoliko jednostavniji pitanja i saznajte kakav utisak ostavljate na ljude

Utorak, 16.04.2024 | 17:33

Kratak test ličnosti koji vam može dati odgovor na pitanje kako vas drugi vide.

Zirojević: Ivanović od uspavanog do tajanstvenog

Utorak, 16.04.2024 | 16:33

Iako je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović rekao je u Skupštini Crne Gore da nije tačno da je zvanično Sarajevo poslalo protetstnu notu Crnoj Gori, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem, zvanični dokument ipak je stigao MVP. To je na društvenoj mreži X komentarisao poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Nikola Zirojević.    

Cicipas još ne može da prežali poraz od Novaka: Vidio sam sebe sa peharom

Utorak, 16.04.2024 | 16:22

Stefanos Cicipas će poslije osvajanja titule u Monte Karlu biti jedna od zvijezda i u Barseloni.

VIDEO - Haris Džinović pije alkohol nasred ulice nakon razvoda od Meline: „Samo kamen ne bi zaplakao“

Utorak, 16.04.2024 | 16:13

Vijest o razvodu pjevača Harisa Džinovića i modne kreatorke Meline iznenadila je sve, a nakon saopštenja o razvodu popularni pjevač više puta nalazio se u centru pažnje javnosti zbog svojih izjava i postupaka.

Arsović: MUP dostavio rješenje da zabranjuje rad v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravka Blečića

Utorak, 16.04.2024 | 15:50

Nakon što smo duži vremenski period ukazivali na to, danas su još jednom potvrđeni navodi našeg kluba odbornika da je Zdravko Blečić nezakonito imenovan na funkciju v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja, kazao je odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada Vladan Arsović.

Odmah primijenite ove sjajne trikove za pranje kose: Imaće izgled kao da ste tek izašli iz salona

Utorak, 16.04.2024 | 15:31

Britanska frizerka Felisiti Nikol otkriva tajnu savršenog pranja kose koja će vašu frizuru dovesti na potpuno novi nivo sjaja i vitalnosti. Prema njenim riječima, ključ je u pravilnoj primjeni šampona i regeneratora, ali na način koji većina ljudi često previdi. Umjesto uobičajenog postupka, ona preporučuje jednostavnu, ali efikasnu rutinu, prenosi blic.rs.

Marković: Na pravosudnim organima regiona odgovornost da osiguraju da pravda bude dostupna za sve žrtve ratnih zločina

Utorak, 16.04.2024 | 15:18

Unapređenje regionalne saradnje između pravosudnih organa na Zapadnom Balkanu ključno je za rješavanje preostalih predmeta ratnih zločina i napredak čitavog regiona, poručeno je na regionalnom sastanku tužilaca, sudija i advokata, koji je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Evropske unije (EU).