Subota, 23.01.2021 | 20:47
IZVOR: klix.ba

Program COVAX - Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 MILIONA doza vakcina

Pfizer će u ovoj godini isporučiti do 40 miliona doza svoje vakcine protiv korone u okviru programa COVAX, koji ima za cilj obezbijediti vakcinama stanovništvo siromašnijih zemalja.




Foto: Ilustracija, Pixabay

S obzirom da su za vakcinu Pfizer-BioNTech potrebne dvije doze u razmaku od nekoliko sedmica, u programu COVAX će Pfizerovu vakcinu dobiti samo 20 miliona ljudi.

Kako je izvijestio šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, u februaru će započeti isporuka vakcina u zemlje učesnice programa. On je dodao da se očekuje kako će u okviru programa COVAX u prvom kvartalu ove godine biti isporučeno i 150 miliona doza vakcine koju su proizveli kompanija AstraZeneca i Univerzitet u Oxfordu.

Cilj programa COVAX je do kraja ove godine osigurati dvije milijarde doza vakcina zemljama učesnicama, što uključuje države s niskim i srednjim prihodima.

Tedros je rekao da će COVAX takođe omogućiti drugim razvijenijim državama koje imaju zalihe Pfizerove vakcine da ih doniraju siromašnijim zemljama. Šef WHO-a kritikovao je bogate države koje su potpisale rane sporazume s proizvođačima vakcina u skladu s kojima su njima isporučene prve doze, što je mnoge siromašnije zemlje ostavilo bez vakcina.

"Ovo nije samo značajno za COVAX, već je to veliki korak za ravnopravan pristup vakcinama i važan dio globalnih napora da se pobijedi ova pandemija. Sigurni ćemo biti bilo gdje na svijetu samo ako budemo mogli biti sigurni svuda", rekao je dr. Seth Berkley, izvršni direktor Globalne alijanse za vakcine (Gavi) koja vodi program COVAX.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla dodao je tokom brifinga za novinare da će kompanija pružiti doze vakcine i siromašnijim zemljama, ali i pomoći u njihovoj isporuci s obzirom da zahtijevaju skladištenje na izuzetno niskim temperaturama.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vuković Kuč: DOSTAVIĆEMO pisanu inicijativu za izjašnjenje članova odbora o kosponzorstvu Rezolucije o Srebrenici

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:09

Danas sam na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike predložila da se dnevni red dopuni inicijativom da se članovi odbora izjasne o kosponzorstvu Rezolucije o genocidu u Srebrenici, saopštila je potpredsjednica i poslanice DPS-a u Skupštini Crne Gore, Aleksandra Vuković Kuč.

Vlada PRIHVATILA - Jovanovski i Kardović u Komisiji za POPIS

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:04

Prema informacijama Portala RTCG Vlada će prihvatiti predloge opozicije i partija manjinskih naroda da u ih u Komisiji za popis predstavljaju profesor Fakulteta za informacione tehnologije, doktor Srđa Jovanovski i Armin Kardović.

Kovačević: POVEĆATI KAZNEza nepropisno parkiranje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:53

Nepropisno parkiranje u glavnom gradu idalje jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju gradske službe.

Italijanski recept za FENOMENALNE ŠPAGETE, prave se praktično ni od čega

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:39

Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica i koje su cijenovno prihvatljive.

Nadal: "NADAM se olimpijskom dublu sa Alkarazom, VOLIO bih to"

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:28

Rafael Nadal je potvrdio da želi da igra sa Karlosom Alkarazom u dublu na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta.

Bivši dečko Tejlor Svift komentarisao pjesmu koja je POSVEĆENA NJEMU - "Nisam je SLUŠAO, ali...."

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:16

Tejlor Svift  nedavno je objavila novi album The Tortured Poets Department koji je postao apsolutni hit.

Razmislite dobro prije kupovine - Ovi automobili su NAJJEFTINIJI za održavanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:02

U početku su troškovi održavanja niski i slični za većinu brendova.

Ni nalik današnjem - POGLEDAJTE kako je Dubai izgledao '70-ih i '80-ih godina

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:53

Na stranici Dubai Scoops objavljena je kompilacija fotografija Dubaija iz perioda '70-ih i '80-ih godina kada se izgled grada u mnogome razlikovao u odnosu na danas.

Laković: "Prethodna Vlada KORISTILA AKCIJE tužilaštva za PROMOCIJU svoje politike"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:44

Proces "dritanizacije" započeo je glasanjem DPS-a u Parlamentu za vladu koju je vodio Dritan Abazović, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković.

FANOVI RAZOČARNI - Netfliks OTKAZUJE jednu od najpopularnijih serija

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:38

Netfliks je odbacio predstojeći nastavak jedne od svojih najuspješnijih serija “Vještac” (The Witcher) kao dio novog niza programskih rezova.