Nedjelja, 24.01.2021 | 17:47
IZVOR: Telegraf.rs

"Remek djelo" iz regiona na VRHU LISTE: Forbs odabrao PET najljepših vodopada na SVIJETU

Prema Forbsu, ovo su najljepši vodopadi na svijetu viđeni u zimskom periodu.




Foto: Screenshot YouTube/Outdoors Croatia

Da priroda svojom ljepotom oduzima dah u bogatom carstvu flore i faune u bilo kom godišnjem dobu, dokazuju Plitvička jezera i pejzaž u kom posjetioci ovog Nacionalnog parka mogu da uživaju.

Ma koji video snimak odabrali na Jutjubu, ljepota ovog okruga kojim se Hrvatska ponosi, riječima se ne može opisati. Stoga i ne čudi što je Forbs uvrstio prelijepe vodopade koje krase jezera u pet najljepših destinacija na svijetu, naročito u zimskom periodu.

Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera zimi krase zaleđeni plavi vodopadi i šuma koju prekriva snijeg. Vode koje su tekle preko krečnjaka tokom hiljada godina stvorile su remek djelo. Nacionalni park u središnjoj Hrvatskoj zauzeo je željeno mjesto na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Park ima 16 jezera i pet puta više vodopada.

Gadafos vodopadi na Islandu

Ne samo da su slapovi na ovom islandskom odredištu intrigantni, već je intrigantna i njihova istorija. Legenda kaže da je, kada je Island 1000. godine prihvatio hrišćanstvo kao zvaničnu religiju, to je učinio i paganski sveštenik Torger Torkelson. Kao znak posvećenosti novoj vjeri, bacao je idole starih nordijskih bogova u vodopade. Danas Godafos u prevodu znači „vodopadi bogova“, a polukružni luk kaskadnih padova pruža zadivljujući panoramski pogled. Ovo mjesto na sjeveru Islanda smatra se dijelom rute razgledanja Dijamantskog kruga.

Ledene pećine Apostolskih ostrva u Viskonsinu

Talasi duž jezera Superior, plus obrazac smrzavanja i odmrzavanja tokom vijekova, oblikovali su obale širom Nacionalnog jezera Apostolskih ostrva, sačinjene od lanca od 21 ostrva. Majka priroda je urezala lukove i prolaze u liticama, čineći obalu jezera traženim odredištem i ljeti i zimi. Posjeta pećinama zavisi od zamrzavanja.

Planina Jantaj u kineskoj provinciji Henan

Park od 59.000 hektara u okrugu Šiuvu u provinciji Henan, planina Jantaj je geografski blagoslovena šumom, stotinama egzotičnog cvijeća, rijetkog bilja, kao i vodopadima, klisurama i jezerima. Ovdje djelimično zaleđeni vodopadi stvaraju spokojan zimski prizor.

Vodopadi Minehaha u Mineapolisu, Minesota

Dokazujući da su regionalni parkovi jednako zaslužni za obožavaoce kao i nacionalni parkovi, vodopad Minehaha u Mineapolisu ima veličanstveni vodopad od 53 metra koji privlači pažnju. Ovdje je smrznuta voda stvorila predivan efekt plave i zelene boje.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.