Utorak, 26.01.2021 | 17:57
IZVOR: kolektiv.me

EPCG: SMJENE očekivane, ali po ZAKONU

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić održao je sjednicu povodom obavještenja Vlade Crne Gore o sazivu XXII vanredne Skupštine akcionara objavljene u dnevnim novinama 23. i 24. januara. kao i o dobiljenim  zaključcima Vlade o sazivu iste.




Foto: EPCG

Odbor je zaključio još jednom, o čemu je više puta obaviještena i Vlada i nadležno ministarstvo, da će u skladu sa zahtjevom  Vlade od 11. januara sazvati vanrednu Skupštinu akcionara u zakonskom roku sa dnevnim redom razrješenje i izbor članova Odbora direktora kompanije. Odbor, kako je i saopšteno Vladi, u medjuvremenu želi da u što većem obimu saldira poslovnu 2020. godinu i rezultate rada Društva kao organa upravljanja.

Sa druge strane, i pored navedenih činjenica saopštenih Vladi i ministarstvu za kapitalne investicije, Odbor je iznenađen obavještenjem Vlade Crne Gore o sazivu Skupštine akcionara koji je u suprotnosti sa odredbama člana 135 i 152 Zakona o privrednim društvima.

"U cilju upoznavanja javnosti, želimo da istaknemo da kvalifikovani akcionar, u ovom slučaju Vlada, ima pravo da saziva skupštinu akcionara, ali na način da odgovarajući zahtjev dostavi Odboru direktora koji je dužan da sazove skupštinu u roku od 30 dana i sa tim upozna akcionare objavljivanjem odgovarajućeg obavještenja najmanje 30 dana prije dana održavanja skupštine dva puta, u najmanje jednom dnevnom štampanom mediju i na svojoj internet stranici. U slučaju da Odbor direktora odbije takav zahtjev ili po njemu ne postupi u propisanom roku, akcionar ima pravo da se obrati nadležnom sudu sa zahtjevom za sazivanje Skupštine. Odluku suda o sazivanju skupštine akcionara sprovodi Odbor direktora. Tek ako odbor direktora ne postupi po nalogu suda, akcionar koji je zahtijevao održavanje Skupštine ima pravo da sam sazove skupštinu,i sve to precizno pise u Zakonu o privrednim društvima a nije ispoštovano u ovom slučaju",NAVODE iz EPCG.

"Još jednom ističemo da je priprema sjednice odbora direktora EPCG, na kojoj će se razmatrati zahtjev Vlade od 11. januara i donijeti odluka o sazivu skupštine akcionara,u tokute da će ista biti zakazana u zakonskom roku, tačnije do 10. februara", ističu iz EPCG.

Odbor direktora do sada nije, niti će komentarisati uvredljive kvalifikacije ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića,na račun Odbora i pojadinačnih članova, prije svega cijeneći instituciju koju predstavlja i nadležnost za cjelokupni energetski sistem države.

"Ipak smo primorani da se oglasimo,jer se sada radi o kršenu Zakona što za posljedicu može imati nanošenje štete kompaniji, dodatne finasijske troškove i otvoranje mnogih pravnih postupaka", ističe se u saopštenju ove kompanije.

Umjesto posjete najboljoj nacionalnoj kompaniji od strane predstavnika Vlade, i upoznavanju sa dosadašnjim radom EPCG, te pripreme u očekivanoj primopredaji funkcija, uslijedile su, na žalost, uvrede, medijski pritisak i postupanje suprotno propisima.

Članovi Odbora u svojim zaključcima informisaće Vladu da, ukoliko nastavi sa organizovanjem nezakonito zakazane Skupštine akcionara, Odbor neće učestvovati u pripremi niti ovlastiti nadležene u Društvu da učestvuju u organizovanju i održavanju pomenute sjednice, jer očigledno nema zakonskog utemeljenja.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Beki
27.01.2021 09:52

Koji su ovo.Godinama se bave ucjenama i manipulacijama.Plate im super,akcija koliko oces a kradu ovaj jadni narod kako stignu.Svuda u E U rezije su prilagodjene primanjima gradjana a standard je puno bolji,samo kod nas kad dodje racun svi se hvatamo za glavu.U Njemackoj za rezije se izdvaja 35 e,na kraju god.ako se portosi vise struje mora se dodatno uplatiti odredjenei iznos, ako niste prekoracili predvidjenu potrosnju slijedi nagrada a kod nas odrase čapru.Mala Crna Gora svi u njoj mozemo zivjeti ko bubreg u loju samo da ocistimo korov.

2 3

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

Novi ZEMLJOTRES - Opet se treslo tlo u Crnoj Gori

Petak, 19.04.2024 | 15:42

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 15 časova i 12 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 6 km istočno od Drenovštice (Crna Gora).

„Ne pada mi na pamet da se rastajem, skupa je to igračka“: Pjevač prokomentarisao razvode kolega

Petak, 19.04.2024 | 09:13

Tokom duge karijere, Hari Mata Hari je pjesme posvećivao pripadnicama nježnijeg pola, pa su mu samim tim i njegov najveći porok.

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

"Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke"

Petak, 19.04.2024 | 09:13

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA o povećanju minimalne penzije na 450 eura za korisnike srazmjernih penzija, ali i povećanje dječijih dodataka za 50 odsto, saopšteno je iz GP URA.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".