Ponedjeljak, 08.02.2021 | 08:30
IZVOR: blic.rs

ON je živa legenda i "gospodar prstenova": Tom Brejdi odigrao 10. Superbol i uzeo sedmu titulu

Tom Brejdi i Tampa Bej Bakanirsi su novi šampioni NFL!




Foto: Screenshot, Twitter/ NFL

Za Amerikance najveća utakmica na svijetu - Superboul, u svom 55. izdanju pripao je nestvarnom Brejdiju koji je predvodio Tampu do ubjedljive pobjede protiv branioca titule Kanzas Siti Čifsa rezultatom 31:9!

Ovo je drugi šampionski prsten za Tampu u istoriji, a sedmi za neuništivog Toma Brejdija.

Najveći trofej u SAD-u, pehar Vinsa Lombardija težak oko tri kilograma, vrijedan 25.000 dolara opet je u rukama Toma Brejdija.

Neuništivi as je pred ovu sezonu, poslije dvije decenije napustio Nju Ingland i otišao u toplu Floridu i odmah u debitantskoj sezoni - u 44. godini(!) donio Bakanirsima titulu!

Bakanirsi su ušli i u istoriju kao prvi tim koji je osvojio krunu na svom stadionu. Tom Brejdi je još jednom potvrdio da NFL nije imao veću zvijezdu i da je s pravom najveći ikada.

U 10. meču za trofej, Brejdi je stigao do sedme krune, podigao ljestvicu koja dugo neće biti srušena.

Vjerovatno će opet da uslijedi onaj njegov odgovor „Sljedeći“, na pitanje koji mu je najvrjedniji trofej u karijeri. I naredne sezone, Tom Brejdi pun motiva ide ka odbrani titule.

U 55. Superboulu pregažen je Kanzas, prošlogodišnji šampion, sa 31:9 (7:3, 14:3, 10:3, 0:0). Na terenu je postojao samo jedan tim – Tampa Bej Bakanirsi. Brejdi je odigrao meč iz udžbenika, doktorski, pokazao da je on sistem, da je rođeni pobjednik koji vuče saigrače napred, čini ih boljim. Svu su stali uz njega.

Bili su Bakanirsi autsajderi i u Nju Orleansu protiv Sejntsa, i u Grin Beju protiv Pekersa, a i u Superbolu veće šanse su davane šampionu Kanzasu, ali... Čifsi nisu postali prvi tim posle 16 godina koji je odbranio titulu.

Nisu ponovili uspjeh Nju Inglanda iz 2005. godine. Sa sedmom titulom, Brejdi se svrstao u ravnopravnog kandidata za najboljeg sportistu svih vremena.

Sama utakmica bila je neočekivano laka za Bakanirse. Dojučerašnji šampioni, Patrik Mahoms i toliko hvaljeni napad Kanzasa koji je dominirao kroz cijelu sezonu, potpuno je podbacio i odigrao katastrofalno loše kada je to bilo najpotrebnije.

Mahoms nikada do sada u karijeri nije odigrao utakmicu bez tačdauna. To dovoljno govori da je potpuno podbacio kao i cio tim Kanzas Sitija.

Poslije uvodnih nekoliko propuštenih napada na obe strane, Kanzas je poentirao sa tri poena, a onda Tom Brejdi odgovorio tačdaunom za Roba Gronkovskog.

Čifsi nikako nisu uspijevali da pronađu konekciju, te su često pantovali, a Bakanirsi su sve više “mleli” rivala, kako trčanjem, tako i dodavanjima poslije “plej-akcija”.

Tako su došli do jednog jarda od protivničke end zone, ali iz je Kanzas zaustavio! I činilo se da bi tu Kanzas mogao da prevagne, ali napad se nikako nije pojavljivao.

Ništa od najboljeg napada lige nismo vidjeli, defanzivni linijaši su “gušili” Mahomsa, koji i kada je pronalazio saigrače, oni su ispuštali lopte.

Tampa Bej je došao do nove prilike, a tada smo vidjeli nekoliko sudijskih odluka o kojima će se dugo pričati. Naime, Tajron Metju je presjekao loptu Brejdija, ali je dosuđeno držanje na drugoj strani terena.

I pored toga je odbrana zaustavila nalet Tampe, koja je morala da šutira za tri poena, ali je i tada dosuđen prekršaj na liniji “skrinidža”!

Ta dva poklona Brejdi ne propušta da kazni, a i ovog puta je egzekucija bila preko Gronkovskog za 14:3.

Šampioni ni tada nisu uspijevali da se povežu, već su pred kraj prvog poluvremena stigli do samo nova tri poena, umjesto tačdauna. I ostavili dovoljno vremena na drugoj strani da rival ponovo poentira.

Zapravo, trener Čifsa Endi Rid je želeći da obezbijedi novi napad Mahomsu tražio tajm-aute, čime je Brejdiju omogućio da šest sekundi prije kraja uposli Antonija Brauna za novi tačdaun – 21:6!

Kanzas je imao prvi napad u drugom poluvremenu, krenuo je dobro, ali opet – tri poena...

Brejdi na tri poena nije pristajao, već je nemilosrdno “gazio”, a novi tačdaun stigao je preko Lenarda Furneta prelakim trčanjem za 28:9.

I iako je do kraja bilo ostalo još jedna i po četvrtina, tu je meč već bio slomljen, što je bilo jasno svima na stadionu na Floridi.

Mahoms je bio potpuno odsutan, sa izgubljenim pogledom u daljini, dok njegovi hvatači su nemilice ispuštali lopte. To, zaista, niko nije očekivao.

Tampa Bej je stigao do još jednog fild gola i već krajem treće četvrtine je bio postavljen konačan rezultat.

Posljednja dionica je bila puko odrađivanje posla i mučenje za jedne, odnosno, uživanje za druge igrače.

Brejdi je ukupno prebacio 201 jard sa 21 kompletiranim dodavanjem iz 29 pokušaja. Bacio je tri tačdauna, a jedan je istrčao Furnet koji je ukupno sakupio 135 jardi.

Gronkovski je imao 67 uz dva tač dauna, a Braun jedan TD i 22 jarda.

Mahoms je prebacio 270 jardi, ali sa 26 uspješna dodavanja iz čak 49 pokušaja, bez tačdauna prvi put u karijeri i sa dva presječena pasa, uz još tri izgubljene lopte u daunovima.

Na stadionu u Floridi bilo je prisutno oko 25.000 gledalaca, uglavnom medicinskih radnika koji su na taj način nagrađeni za borbu protiv virusa kovid-19.

Oni su uživo imali priliku i da gledaju šou na poluvremenu. Ove godine ta čast je pripala "The Weekndu", kanadskoj zvezdi koja je u produkciju za tih pola sata spektakla utrošila čak sedam miliona dolara svog novca!

--- SUPERBOUL i muzički spektakl - The Weeknd napravio ŠOU sa vanvremenskim hitovima!

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.