Utorak, 09.02.2021 | 13:41
IZVOR: zadovoljna.hr

Niko nije SAVRŠEN: Kako da se prihvate partnerove MANE?

Psiholozi često naglašavaju važnu ulogu prihvatanja partnerovih slabosti u ostvarivanju zdrave ljubavne veze.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Niko nije savršen i svi mi imamo svoje mane. Dokle god nas te mane ne ugrožavaju i nisu izvor velikog nezadovoljstva ili nesigurnosti, jednostavno bi trebalo da ih prihvatimo.

1. Preispitajte ozbiljnost partnerovih mana

Često nas nerviraju neki aspekti partnerove ličnosti koji zapravo i nisu previše važni. Naša frustracija tada raste, ali moramo da se zapitamo da li je ona opravdana u odnosu na to koliko su partnerove mane stvarno značajne. Ako je vaš partner emotivno pouzdan i ima sve ostale fundamentalne kvalitete koje su vam puno važnije, onda pomenute sitnice jednostavno zanemarite.

2. Prihvatite vlastite mane

Prvi korak u prihvatanju partnerovih mana je spoznaja da ih i mi imamo. I mi nekim svojim navikama ili karakteristikama možemo da iznerviramo partnera. U trenutku kada se fokusiramo na njegove mane, zaboravljamo upravo da ni mi nismo savršeni. Uvijek situaciju posmatramo iz svoje perspektive, ali ponekad je dobro sagledati situaciju i iz partnerove kako biste lakše shvatili njegovo ponašanje.

3. Razmislite o tome zašto vas određene partnerove mane toliko nerviraju

Možda vas podsjećaju na prošla loša ljubavna iskustva i u vama aktiviraju stara osjećanja. U tom trenutku zapravo ne reagujete na partnerovo ponašanje ili ličnost, nego na uspomenu i na prethodne događaje tj. ljude u svom životu.

4. Ne terajte partnera na nevažnu promjenu

Normalno je da se očekuje da će partner promijeniti neki oblik lošeg ponašanja koji negativno utiče na vas, njega ili na vašu vezu. To su velike, važne i značajne promjene koje mogu da poboljšaju ljubavni odnos. Međutim, ne možemo da očekujemo kako će osoba da promijeni baš sve samo zbog nas, a pogotovo ne mora da mijenja neke male stvari koje nas nimalo ne ugrožavaju nego nam samo povremeno idu na živce. Nemojte da zaboravite kako su neke navike ili ponašanja rezultat partnerovih vrijednosti koje mogu da budu različite od vaših. U tom slučaju morate da razmislite o tome da li želite da budete sa osobom koja ne dijeli vaše vrijednosti ili vam ne smeta da se po tome razlikujete.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Omeragić POTPISAO inicijativu da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju UN o memorijalizaciji genocida u Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 19:57

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Anđelka Stević Žugić PRVI PUT o skandalu u kom se našla kada je ZAPOČELA NOVU VEZU: "NAJVAŽNIJA mi je što dotična osoba nije...."

Srijeda, 24.04.2024 | 19:49

Glumica Anđelka Stević Žugić se 2020. godine razvela od Darija Prpića sa kojim ima sina Jakšu.

Četiri ZDRAVE namirnice za GRICKANJE koje mogu SMANJITI RIZIK od srčanog udara

Srijeda, 24.04.2024 | 19:40

Mnogi ljudi vole grickati tokom posla, ali i dok se odmaraju i opuštaju uz gledanje filmova i serija.

"Samo to NEMOJ": Ksenija Knežević OTKRILA šta ZAMJERA Knezu

Srijeda, 24.04.2024 | 19:23

Pjevačica se zbog slične stvari pokajala. 

DPS: Izvještaj Stejt departmenta POTVRDIO NESPOSOBNOST Vlade i sveobuhvatno uništavanje sistema

Srijeda, 24.04.2024 | 19:16

Izvještaj Stejt departmenta za prethodnu godinu potvrđuje da je parlamentarna većina od 30. avgusta nesposobna da funkcioniše, a kamoli da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i podjelama koje su upravo oni i njihovi politički istomišljenici i koalicioni partneri u prethodnom periodu stvorili u Crnoj Gori, saopšteno je iz DPS-a.

Kulinarski TRIK za koji vam NIKO NIJE REKAO - Zašto iskusne domaćice prekrivaju MASLAC ČAŠOM

Srijeda, 24.04.2024 | 19:08

Maslac je proizvod koji je uvijek u frižideru, jer se često dodaje tokom pripreme raznih jela: peciva ili čak običnih sendviča.

DPS TRAŽI kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Srijeda, 24.04.2024 | 18:58

Poslanici opozicije u Odboru za bezbjednost i odbranu podnijeli su Skupštini zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića, Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i Glavnog specijalnog tužioca Vladmira Novovića.

VIŠI SUD: Miloševiću dozvoljeno da NAPUŠTA Nikšić

Srijeda, 24.04.2024 | 18:44

Bivšem direktoru Uprave prihoda i carina, Radu Miloševiću, odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, Gorana Šćepanovića, ukinuta je zabrana napuštanja Nikšića, u kojem stanuje, koja mu je određena nakon što je, u junu prošle godine, pušten iz pritvora.

Sok od koprive: Recept za OSVJEŽAVAJUĆI napitak pun GVOŽĐA

Srijeda, 24.04.2024 | 18:30

Ovo su idealni dani da napravite ukusan, osvježavajući, domaći sok od biljaka kojih ima na svakom koraku, a među njima posebno mjesto zauzima kopriva.

Popović izabrana za PREDSJEDNICU Apelacionog suda

Srijeda, 24.04.2024 | 18:21

Sutkinja Apelacionog suda Mirjana Popović izabrana je za predsjednika tog suda, odlučio je Sudski savjet nakon današnjeg intervjua.