Utorak, 16.02.2021 | 08:30
IZVOR: Kolektiv.me

Crnogorski VIŠEBOJAC ruši rekorde: SJAJNI REZULTATI Darka Pešića kao odlična najava za šampionat EVROPE

Za atletiku kažu da je „kraljica sportova“.




Foto: privatna arhiva

A za višeboj da je „kraljica“ kraljice sportova.

Kada se višebojac nađe na terenu, pred njim je čitav niz izazova, različitih disciplina u kojima opstaju samo najbolji.

Trka sa preponama, skok s motkom, skok u vis, bacanje kugle, skok u dalj,...

Upravo je naš najbolji višebojac Darko Pešić, mladić koji je odlično započeo 2021. godinu, na Otvorenom prvenstvu Srbije u dvorani. Naime, Pešić je na pomenutom takmičenju oborio tri državna rekorda.

Tako je npr. skoku u dalj ostvario rezultat – 7,24 metara, što je za 12 centimetara više od dosadašnjeg rekorda. U skoku u vis je popravio je lični i rekord Crne Gore - 208 centimetara.

Kako otkriva u razgovoru za naš portal, pripreme su počele u septembru prople godine, i cilj je bio izboriti vizu za Evropsko prvenstvo, što je i ostvario.

“Sa 28 godina ne mogu sebi da dozvolim da se zalijećem, išli smo dan po dan iz razloga što moje tijelo nije isto kao prije pet, 10 godina. Slušao sam svoje tijelo, forsirao sam kad se dobro osjećao, isto tako nisam forsirao kad to nije bilo moguće. Naravno da sam očekivao da bi ukupan skor trebao biti preko 6000 bodova, to je neki reper da se ode na Evropsko prvenstvo. Doduše, moram priznati da sam imao discipline kao npr. skok uvis gdje sam više skočio nego što sam očekivao, ali isto tako na nekim sam "kiksao". Ali uzbuđujem se previše, u višeboju tako mora da bude”, ističe Pešić za Kolektiv.me.

Foto: deca_darko/Instagram, screenshot

Član beranskog Lima, ima sjajnu osnovu za predstojeće Evropsko prvenstvo koje će se održazi u martu mjesecu – treći najbolji rezultat na svijetu.

Ipak, nema mjesta opuštanju. Vrijedno trenira svaki dan, kako bi bio što spremniji da se nadmeće sa takmičarima koji imaju isti cilj – da budu najbolji.

„Ne smijem da se opustim previše, liste su liste, kad se dođe na Evropsko, svi smo na istoj crti, favoriti više nisu favoriti, autsajderi viđe nijesu autsajderi. Treniram svaki dan da kad počne takmicenje imam vjeru da u tom momentu vrijedim više od ostalih, ne obazirući se na sezonske rezultate mojih protivnika - prijatelja“.

A atletika je Darkova ljubav iz najmlađih dana.

Još kao osnovac, na času fizičkog vaspitanja se upoznao sa prvim osnovama atletike, i tako je sve krenulo. Višeboj je kaže na kraju, izabrao njega.

„Počelo je sve na času fizičkog vaspitanja kod nastavnika Iva Popovića. Od svega po malo šta smo imali, radili smo... Na kraju se ispostavi da ni ne osjetiš da je tebe višeboj izabrao, a ne ti njega. Ta ljubav i dalje traje i ide nam dobro za sada“, dodaje Pešić za Kolektiv.me.

Kako izgleda jedan njegov dan, kada ga čeka takmičenje?

Naš sagovornik nam objašnjava da mora biti budan pet sati prije održavanja prve discipline, kako bi se na pravi način pripremio za sve što ga čega.

Od džoginga do tuširanja hladnom vodom... Bez odricanja i truda, nema ni pravih rezultata – žrtva je, dodaje, jedan od puteva za vrhunski rezultat.

„Uglavnom višebojska takmičenja ne počinju prije 09-10 h prije podne, što znači da pet sati prije prve discipline moram biti budan, probuditi nervni sistem tako što ću džogirati 10 minuta, razhibati se, istuširati se hladnom vodom, potom doručkovati i nakon toga polako počinje pakovanje za odlazak na takmičenje uz prethodno pripremljenu play listu. Odricanje je samo jedna od činjenica koji prati vrhunski sport, bez toga nema rezultata. Taj se nije rodio. Žrtva je jedna od puteva za vrhunski rezultat, usudio bih se reći i najvažniji put. Svaka disciplina je draga, samo na neku budem više ljut kad ne prođe kako zamislim. Isto tako neku više zavolim kada sebe iznenadim dobrim rezultatom. Ali, svaka mora biti u srcu ako mislite da se bavite višebojem“.

Godina za nama bila je u znaku koronavirusa, a za sportiste je to značilo samo jedna – brojna takmičenja su otkazana, grupni treninzi jedno vrijeme i zabranjeni, pa se trebalo privići na novu realnost.

Od momenta kada su Olimpijske igre otkazana, Darko je shvatio da je vrijeme za odmor, te da ne treba bespotrebno trošiti energiju i rizikovati povrede.

Za tijelo i mozak je, kaže, neophodan odmor kako bi funkcionisali u najboljem izdanju, onda kada se sve pokrene, i odmor je, kaže naš sagovornik, izgleda urodio plodom.

Ovako provodi svoje slobodno vrijeme.

„Slobodno vrijeme provodim u prirodi, što više šetajući ili uz čašicu razgovora sa prijateljima. Odgledam tu i tamo neki film ili ljenčarim po cijeli dan, pročitam po nešto ili jednostavno ne radim ništa. Slobodno vrijeme je slobodno vrijeme, radim šta mi prija u datom momentu“, zaključio je Darko Pešić za Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Beranka
16.02.2021 08:43

Prava momčina !

4 0

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.