Četvrtak, 18.02.2021 | 18:55
IZVOR: Telegraf.rs

Greške koje se događaju i najboljim domaćicama: Ovo su rješenja kad vam kolač ne uspije

Tijesto za kolač ili tortu je splasnulo, popucalo po površini, previše je suvo ili žitko na sredini? Ne brinite, sve se može popraviti.




Foto: Ilustracija, pixabay.com

Priprema kolača može biti terapijski način da utrošite svoje slobodno vrijeme, ali i da obradujete članove porodice.

Ali, gotovo da ne postoji domaćica kojoj je svaki put kolač "uspio" - tijesto ili splasne, ili popuca po površini, ili se ispeče više nego što bi trebalo.

Da vam se to ubuduće ne bi događalo, trebalo bi da povedete računa o tome da li pratite mjere u receptu, da li je rerna previše zagrijana i da li ste odabrali adekvatnu tepsiju. Ako se ipak desi da poslastica koju spremate nije ispala kako ste zamislili, i za taj problem postoji rješenje.

1. Tijesto je super naraslo, ali je iznenada splasnulo

Jedna od najuzbudljivijih stvari prilikom pečenja kolača je provirivanje kroz vrata rerne i posmatranje testa kako se diže na određenoj temperaturi.

Međutim, taj osjećaj može upropastiti trenutak kada kolač počne da "tone" samo nekoliko sekundi kasnije.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je vaša torta "potonula" tokom pečenja. To će se desiti ako ste sipali previše praška za pecivo, ako predugo mutite jaja i ostale sastojke ili ako ste stavili pleh u pregrijanu rernu i svaki čas je otvarali dok se kolač peče.

Rješenje: Stavite malo više fila preko središnjeg djela kolača. Premažite kolač šlagom i dodajte ukrase da biste prikrili "bunar" koji se napravio u centralnom dijelu poslastice.

2. Kolač je divno narastao, ali je popucao po površini

Ovo se svakoj domaćici desilo bar jednom u životu. Razlog može da bude prevelika količina praška za pecivo ili kvasca, ali i malo više brašna ili "tijesna" tepsija. Konačno, obratite pažnju na kojoj temperaturi pečete kolač - ako je malo jača, testo će neminovno početi da puca.

Rješenje: Kad vam se ovako nešto desi, šlag je opet dobro rješenje da zamaskirate neuspjeh. 

3. Previše suvo tijesto

Uvijek pravite kolač po istom receptu i uvijek bude mekan i vazdušast, a sada je suv i osipa se? Postoje dva moguća razloga - ili su jaja koja ste koristili za pripremu mala ili je rerna bila previše vruća.

Rješenje: Prelijte kolač mlekom, sokom ili likerom i stavite ga u frižider na nekoliko sati. 

4. Tijesto se odvaja od ivica pleha, ali je sredina žitka

Ako se kolač savršeno peče duž ivica pleha, ali testo ostaje žitko u sredini, to može da bude posledica neodgovarajuće temperature u rerni.

Rješenje: Smanjite temperaturu i pecite kolač još neko vrijeme. Možete ga prekriti aluminijumskom folijom - tako neće izgoreti.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.