Utorak, 02.03.2021 | 13:16
IZVOR: Kolektiv.me

UNICEF - Podrška najugroženijoj djeci i porodicama tokom krize izazvane koronavirusom

Kriza izazvana koronavirusom uticala je na pravo svakog djeteta na zdravlje, obrazovanje, odgovarajući životni standard, kao i na pravo na zaštitu od nasilja, zlostavljanja i iskorišćavanja.
Foto: UNICEF CG, Suško Miljanić

S ciljem da odgovore na ovu krizu u domenu prava djeteta, UNICEF i partneri iz međunarodne zajednice, privatnog i civilnog sektora udružili su snage s Vladom, centrima za socijalni rad, školama, predškolskim ustanovama i dnevnim centrima za djecu sa smetnjama u razvoju kako bi se Crnoj Gori pomoglo da najugroženijoj djeci i porodicama obezbijedi dodatnu podršku. Kao rezultat tih napora, više od 24.000 djece i odraslih dobilo je dodatnu podršku, uključujući: novčanu pomoć kako bi se roditeljima pomoglo da pokriju osnovne troškove života, besplatne higijenske pakete, tablete, školski pribor, opremu za predškolske sportske aktivnosti kod kuće, maske, psihosocijalnu podršku i besplatnu pravnu pomoć.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander podsjeća da je prije krize izazvane koronavirusom jedno od troje djece u Crnoj Gori odrastalo u siromaštvu i da je sada taj broj vjerovatno još veći. Santander ističe da svi imamo moralnu odgovornost da podržimo najugroženije članove društva, jer je solidarnost temeljna vrijednost svakog funkcionalnog društva.

„Svjesni smo da siromaštvo nije samo manjak prihoda i da novčanu pomoć moramo dopuniti drugim ključnim uslugama i podrškom. Iz tog razloga, zajedno s partnerima iz svih sektora društva – međunarodne zajednice, privatnog i civilnog sektora, podržali smo Vladu, škole, vrtiće, dnevne centre za djecu sa smetnjama u razvoju i centre za socijalni rad da što većem broju ugroženih porodica tokom krize pruže usluge iz domena socijalne i dječje zaštite, obrazovanja i zdravstva“, poručio je Santander.

Od početka pandemije COVID-a-19, uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Danske, Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, posredstvom NVO Grupa 484, i uz podršku Telenora, UNICEF i partneri – Crveni krst, Udruženje Roditelji, NVO Juventas, Specijalna olimpijada, Udruženje mladih sa hendikepom i udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju NARDOS, Naša inicijativa i Zračak nade  –  distribuirali su humanitarnu pomoć najugroženijima u svakoj opštini. Najranjivija djeca i porodice su identifikovane na osnovu informacija dostupnim u centrima za socijalni rad, školama, predškolskim ustanovama, dnevnim centrima za djecu sa smetnjama u razvoju i organizacijama civilnog društva. Prema UN-ovoj Brzoj procjeni socijalnog uticaja pandemije COVID-a-19, kriza izazvana koronavirusom naročito je pogodila porodice s djecom sa smetnjama u razvoju, djecu i mlade bez roditeljskog staranja, one koji su već od ranije odrastali u siromaštvu, uključujući romsku i egipćansku djecu, porodice sa samohranim roditeljima, djecu u hraniteljskim porodicama, mlade u sukobu sa zakonom i djecu izloženu nasilju i zanemarivanju. Iz tog razloga, navedene grupe odabrane su kao prioritetne za podršku.

Kao rezultat navedenih aktivnosti, zahvaljujući Vladi Kraljevine Danske, oko 1.200 porodica dobilo je jednokratnu novčanu pomoć od centara za socijalni rad za pokrivanje osnovnih troškova života, poput hrane, odjeće, školskih potrepština i kirije. Uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, posredstvom NVO Grupa 484, više od 24.000 djece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica, kao i romskih i egipćanskih porodica, dobili su higijenske pakete posredstvom Crvenog krsta, udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju i dnevnih centara za ovu djecu. Takođe, uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, posredstvom NVO Grupa 484, distribuirano je 800 tablet uređaja djeci sa smetnjama u razvoju, djeci u hraniteljskim porodicama, onoj koja odrastaju u porodicama sa samohranim roditeljima, djeci u romskoj i egipćanskoj zajednici i onoj koja žive u ustanovama za brigu o djeci. Uz podršku istog donatora i UNICEF-a, oprema potrebna za učenje na daljinu i besplatna psihosocijalna podrška obezbijeđene su djevojčicama i dječacima koji odrastaju u Dječjem domu u Bijeloj. Zahvaljujući Telenoru, adolescenti u Centru za djecu i mlade „Ljubović“ dobili IT laboratoriju koja im omogućava da pristupe učenju na daljinu, kao i da prate programe neformalnog obrazovanja tokom krize izazvane koronavirusom. Uz školski pribor, UNICEF je podijelio 40.000 maski školama, dok su, posredstvom Specijalne olimpijade, dodatna oprema i obuka obezbijeđeni za predškolske ustanove i porodice s djecom sa smetnjama u razvoju radi realizacije inkluzivnog sportskog programa kod kuće tokom pandemije COVID-a-19. Zahvaljujući podršci UNICEF-a i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, posredstvom NVO Grupa 484, Udruženje mladih sa hendikepom i Udruženje Roditelji podržali su roditelje i djecu da dobiju besplatnu pravnu pomoć i psihosocijalnu podršku tokom krize izazvane koronavirusom.

UNICEF će nastaviti da radi s partnerima iz svih sektora društva kako bi se obezbijedilo da se glas najugroženije djece i porodica čuje, kao i da im se pruži dodatna podrška koja najbolje odgovara njihovim potrebama tokom krize izazvane koronavirusom.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vučić: Đukanovićev nacionalizam pećinski, Srbi u CG nisu smjeli svoju nacionalnu zastavu da iznesu

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 21:35

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo tvrdi da su Srbima uskraćena prava u Crnoj Gori.

Za PRAVEDNU podjelu vakcina: Greta donira 100 HILJADA EURA

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 21:18

Aktivistkinja za klimu Greta Tunberg izjavila je da vlade, proizvođači vakcina i međunarodna zajednica, moraju da učine više u borbi protiv neravnopravne raspodjele vakcina u svijetu i najavila da će iz svoje fondacije donirati 100.000 eura za program Kovaks.

"Nisam LUD da ne budem OTAC": Andrija Milošević o djevojci Aleksandri i ljubavi

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 20:49

Glumac Andrija Milošević iskreno je govorio o izabranici Aleksandri, ali i o tome da priželjkuje dijete.  

Pokretanje TURIZMA nakon pandemije: Ova zemlja PLAĆA turistima kako bi je posjetili

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 20:20

Kako bi oživjeli turizam posle pandemije koronavirusa, vlasti Malte su najavili plan novčanog podsticanja turista koji se od juna odluče da odsjednu u hotelima ove ostrvske države.

Šta kažete? Restoran nudi BESPLATNE hamburgere godinu dana, uz jedan USLOV

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 20:11

Lanac restorana sa sjedištem u Kaliforniji nudi besplatne hamburgere na godinu dana, ali uz jedan uslov.

Pljevlja: PROTEST ispred policije zbog imenovanja NOVOG načelnika

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 19:57

Ispred Centra bezbjednosti u Pljevljima okupili su se građani u znak protesta jer je Haris Đurđević imenovan danas za novog načelnika Centra bezbjednosti.

Kraljica Elizabeta zbog smrti princa Filipa NEĆE SLAVITI 95. rođendan

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 18:55

Kraljica Elizabeta odlučila je da zbog smrti princa Filipa ove godine neće slaviti rođendan (21. april), piše People.

Žene misle da ovako privlače muškarce, ali...: 10 stvari koje jači pol NE PODNOSI

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 18:46

Savjetnica za ljubavne veze, Rori Rej je otkrila najčešće greške koje žene rade na početku veze, a muškarce odbijaju.

Ugostitelji Crne Gore: Prijete nam gašenjem STRUJE, čekamo hitnu reakciju države

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 17:51

Nevladinoj organizaciji Ugostitelji Crne Gore obratio se veliki broj ugostitelja i hotelijera sa zahtjevom za pomoć jer su dobili opomenu da će im biti isključena električna energija, saopšteno je iz ove NVO.

Vuković: Prodavci u objektima Tržnica i pijaca oslobođeni plaćanja ZAKUPA

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 17:41

Uvažavajući činjenicu da je zabrana rada tržnih centara važila pet sedmica, počev od 11. marta, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković poručio je da je donio odluku o oslobađanju obaveze plaćanja zakupa za taj period zakupaca prostora za prodaju mješovite robe u okviru objekata ‘Tržnica i pijaca’.