Petak, 05.03.2021 | 11:53
IZVOR: Kolektiv.me

Više od polovine građana Crne Gore namjerava da se vakciniše protiv COVID-a-19

Najnovije istraživanje o stavovima građana Crne Gore prema COVID-u-19 ukazuje na to da je u porastu broj onih koji namjeravaju da se vakcinišu –  51% građana bi se vakcinisalo, u poređenju sa 44% u januaru 2021. Istraživanje je, na nacionalno reprezentativnom uzorku, u februaru sproveo IPSOS, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a.
Foto: Ilustracija, Pexels

„Ovakvi nalazi odgovaraju globalnim trendovima zabilježenim u najnovijem globalnom istraživanju o COVID-u-19, koje je IPSOS sproveo u januaru 2021. godine, po kojem se procenat onih koji izražavaju snažnu odluku da se vakcinišu povećao za samo mjesec dana, i to u svakoj od 15 zemalja u kojima je praćen ovaj trend”, pojašnjava Vladimir Raičević, direktor istraživačke agencije Ipsos u Crnoj Gori.

Zemlje u kojima se prate trendovi kroz pomenuto globalno istraživanje su: Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Južna Afrika, Južna Koreja, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države. Namjeru da se vakcinišu u najvećoj mjeri izražavaju građani Brazila, Kine, Meksika, Italije i Španije (namjera postoji kod 80 posto i više ispitanika).

Oba istraživanja ukazuju i na postojanje zajedničkog trenda široko rasprostranjene potražnje za što skorijom vakcinacijom. Februarsko istraživanje javnog mnjenja u vezi s COVID-om-19 u Crnoj Gori pokazuje da bi 53% građana koji namjeravaju da se vakcinišu to učinili čim vakcina postane dostupna. U januaru je ova vrijednost iznosila 49%. U 11 od 15 zemalja širom svijeta, u kojima je sprovedeno istraživanje, većina onih koji namjeravaju da se vakcinišu tvrdi da to planira učiniti odmah ili u roku od mjesec dana nakon što vakcina postane dostupna.

Pored sve većeg broja onih koji izražavaju namjeru da se vakcinišu, u Crnoj Gori je porastao i procenat onih koji su saglasni s tvrdnjom da vakcine predstavljaju jedan od najboljih izuma u medicini i da su zahvaljujući njima iskorijenjene brojne zarazne bolesti. I po ovom pitanju došlo je do porasta sa 74% u januaru na 80% u februaru.

„Vakcinacija je od ključnog značaja za zdrav život djece, adolescenata, porodica i zajednica. Trenutna epidemija COVID-a-19 dovodi u opasnost nastavak programa imunizacije usljed mjera opšteg zatvaranja, ali i drugih mjera čiji je cilj suzbijanje širenja virusa. Naš zadatak je da osiguramo da sva djeca u Crnoj Gori nadoknade sve propuštene doze vakcina iz programa rutinske imunizacije“, kazao je Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Istraživanje je takođe pokazalo da više od dvije trećine (76%) građana vjeruje da bi vakcinacija trebalo da bude prioritet za Vladu i za građane Crne Gore.

„Dobra je vijest za Crnu Goru da raste povjerenje u vakcinaciju kako bi se kontrolisalo širenje COVID-a-19. Vlada je započela program vakcinacije i dužni smo svim našim ranjivim članovima zajednica da se vakcinišemo kad na nas dođe red. Tek tada ćemo početi da vidimo svjetlost na kraju ovog tunela, otvoriti naše ekonomije i nastaviti sa svojim životom“, prokomentarisala je Karen Madoks, britanska ambasadorka u Crnoj Gori.

Dva glavna razloga zbog kojih se građani Crne Gore dvoume oko imunizacije protiv COVID-a-19 i dalje su zabrinutost zbog brzine odobravanja novih vakcina i mogućih neželjenih efekata istih.

Nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje obuhvatio je 820 građana i građanki starih 18 i više godina. Prikupljanje podataka obavljeno je u periodu od 12. do 16. februara ove godine, putem telefonske ankete tj. upitnika čije je prosječno trajanje bilo 10 minuta. Ključni nalazi ovog istraživanja, kao i prethodnih istraživanja o znanju, stavovima i ponašanju građana u vezi s koronavirusom dostupni su na vebsajtu predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Rajka
05.03.2021 15:02

Ovaj naslov je laž !

4 2
Uh
05.03.2021 18:27

Takoje Laž.laž.laz

2 0

Ministarstvo ZABRANILO GRADNJU saobraćajnice u podnožju Ljubovića

Srijeda, 21.04.2021 | 15:21

Urbanističko-građevinski inspektor Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma donio je rješenje kojim se investitotru “Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice” zabranjuje građenje saobraćajnice u podnožju Ljubovića.    

SEDAM ključnih GREŠAKA Superlige: Da li se zbog ovoga raspala nakon samo TRI dana?

Srijeda, 21.04.2021 | 15:15

Analitičari tvrde da je bila osuđena na propast...

Gest Glavnog grada Podgorice i kompanije Voli: Pokloni za sve ABA 2 učesnike

Srijeda, 21.04.2021 | 15:15

Svi učesnici završnog turnira ABA 2 lige u Podgorici izrazili su zadovoljstvo organizacijom takmičenja, koje se od ponedjeljka održava u našem glavnom gradu.

Promovisana monografija o 55 godina KIC-a “Budo Tomović”: "Zauvijek mlado srce kulture grada"

Srijeda, 21.04.2021 | 15:05

Jedna od naistaknutijih ustanova kulture u Crnoj Gori, Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” upriličila je predstavljanje monografije “Semper iuvenis 2” - Zauvijek mlad, a u okviru obilježavanja značajnog jubileja - 55 godina uspješnog i plodnog rada ove institucije.

Planirani RADOVI NA MREŽI za petak 23. april

Srijeda, 21.04.2021 | 14:58

Zbog planiranih radova na mreži, u petak 23. aprila, bez napajanja električnom energijom će ostati:

Đukanović o potpisivanju ugovora sa SPC: Moramo znati na šta se CG obavezuje

Srijeda, 21.04.2021 | 14:40

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, ocijenio je da je jako dobro što se primičemo potpisivanju ugovora sa SPC i podsjetio da je prethodna vlada potpisala ugovore sa vjerskim zajednicima.

Budite oprezni: Ove BAKSUZNE datume u 2021. trebalo bi da PRESPAVATE

Srijeda, 21.04.2021 | 14:26

Ono što astrolozi takođe predlažu tokom punog Mjeseca jeste da izbacite "smeće" iz kuće, misli, srca.

Njima sve sa novcem ide od ruke: TRI horoskopska znaka koja uvijek imaju NOVCA

Srijeda, 21.04.2021 | 14:06

Suđeno im je da uvijek imaju novac.

Rođendanski poklon: Severina na NASLOVNOJ strani knjige tvorca Alana Forda

Srijeda, 21.04.2021 | 13:24

Ovo mi je najljepši poklon za rođendan, poslije crteža mog sina", napisala je Severina.

Počeli pregovore: Jovetić najvjerovatnije OSTAJE u Monaku

Srijeda, 21.04.2021 | 13:14

Naš napadač je u dosadašnjem dijelu sezone odigrao 28 mečeva u šampionatu i postigao šest golova.