Ponedjeljak, 08.03.2021 | 07:11
IZVOR: Dan

Ministarstvo naložilo direktorima škola: Đaci da NE KUPUJU poklone za 08. mart

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta naložilo je direktorima osnovnih škola da spriječe organizovanje kupovine poklona za 8. mart učiteljicama i nastavnicama i time prekinu praksu koja već godinama važi u vaspitno-obrazovnim ustanovama, piše Dan.




Foto: Ilustracija, Pixabay

U dopisu, koji je upućen direktorima 2. februara, navodi se da su se Ministarstvu prosvjete obratili roditelji „prigovorom da se animiranjem putem viber grupa skupljaju novčana sredstva od učenika u svrhu kupovine poklona povodom određenih datuma”.

U dopisu Ministarstva koji potpisuje državni sekretar Miroslav Anđelić od direktora se traži da u saradnji sa nastavnicima spriječe ove aktivnosti, budući da se one ne odnose na vaspitnu i obrazovnu funkciju škole. Direktorima je još jednom skrenuta pažnja da ne smiju dozvoliti ni prodaju dodatne literature u školama.

Prema ocjeni Slobodana Savovića iz Sindikata prosvjete, odluka ministarstva da zabrani kupovinu poklona za 8. mart učiteljicama i nastavnicama je samo na prvi pogled stroga i hladna.

“Treba znati da je ovaj vrijedni praznik naših uvaženih koleginica dama prethodnih godina obesmišljen kičom i takmičenjem ko će kupiti skupocjeniji poklon i na taj izvitoperen način izraziti ljubav i pažnju. Na stranu to što su pregršt karanfila završavali u kontejnerima ili zgaženi na ulici. Poenta je bila da se ljubav i pažnja mogu iskazati novcem i poklonom. To je bio tipičan proizvod konzumentskog društva. Znam da su i tada moje dame, moje koleginice branile učenicima kupovinu skupocjenih poklona. Dakle, podržavam svaku odluku koja će odvratiti učenike od konzumacije ljubavi i pažnje kroz materijalne poklone i svaku odluku koja će vratiti sjaj i značaj ljepoti i vrijednosti našim dragim koleginicama”, kazao je Savović za Dan.

U Udruženju Roditelji kažu da su mišljenja podijeljena oko ove odluke.

Kristina Mihailović iz Udruženja navodi da potez Ministarstva generalno nije loša odluka, ali da ima jedan broj roditelja koji smatraju da za tim nije bilo potrebe.

“Neki roditelji ne vide ništa loše u tome. Bilo je prigovora ranijih godina i pritužbi čak zašto se skupljaju pare za poklone. Ljudi su se žalili da neko nema novca za poklone, a sada kada je ministarstvo donijelo odluku da se to ne radi, imamo opet žalbe. Pogledajte samo komentare na našoj objavi na Facebooku, mišljenja su jako podijeljena”, kaže Mihailović za Dan.

Komentari različiti

U grupi Roditelji na Facebooku mišljenja su šarenolika, od „hvala Bogu” da se staje sa praksom sakupljanja novca za poklone za 8. mart, do toga da odluka „smisla nema”. Jedna majka, Tamara Madžgalj, pita se na koji način će joj direktor škole zabraniti, da učini znak pažnje ženama koje provode vrijeme sa mojim djetetom, koje rade na usavršavanju mog djeteta kao ličnosti,u obrazovnom i vaspitnom smislu.

"Oduvijek se 8. mart obilježavao, ne vidim razlog zašto ne bi i dalje", prokomentarisala je ona.

Na drugoj strani, Nikolina Čavor kaže da je stvorena praksa da svi kupuju poklon učiteljici/nastavnici i tako se roditelji, koji možda nemaju dovoljno novca ni za osnovne stvari, stavljaju u nezavidnu situaciju.

KOMENTARI (7)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Djačić
08.03.2021 07:23

Pametna odluka,rade i druge dame sa stranka na primjer pa. treba li svaka stranka da donese poklon

20 10
Milica
08.03.2021 08:19

Kreteni.Uvijek se poklanjala paznju uciteljicama na taj dan.Treba uciti djecake da poklone paznju .

25 13
Pilica
08.03.2021 15:09

Imaju djecaci mame,sestre,tetke,strinke....pa nek se uče da poklanjaju paznju

4 1
Anaa🇲🇪🇲🇪🇲🇪
08.03.2021 13:01

Ne nego da ljubimo ruke popovima...svi da posaljemo djecu....E BRUKE JEDNE LJUCKE.Sramota me dje živim.

5 5
Ma ne ka
08.03.2021 15:10

Ako te sramota ti seli ljepotice,bolhe je ljubit popove nego kriminalce

3 3
Anaa🇲🇪🇲🇪🇲🇪
08.03.2021 17:59

Vi ste bre svi budaletine....marš

4 0
Nata
09.03.2021 06:13

To je znak pažnje sto se ne sjetiste kao ministri da naredi te tako da direktori ispoštuju radnice pa poklone cvijet za taj praznik,ovo je nezabilježe o,a bogme se kupuju da znate i pored zabrane,to je paznja

0 0

OSTALE VIJESTI

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.

Lazović ostaje u pritvoru: Odbijeno jemstvo od preko devet miliona eura

Petak, 19.04.2024 | 11:24

Saopšteno iz Apelacionog suda.

Vještači se svaki trag o Danki; Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu osumnjičenih

Petak, 19.04.2024 | 09:02

Pune dvije nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod", D.D. i S.J, osumnjičenih da su usmrtili dvogodišnju Danku Ilić. Isto toliko traje potraga za djevojčicinim tijelom.

Poslanici NISU PRIHVATILI izmjene zakona kojima bi se dječji dodatak POVEĆAO za 50 ODSTO

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:35

Poslanici Skupštine Crne Gore nisu podržali da se izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima je predloženo povećanje dječjih dodataka za 50 odsto, uvrste u dnevni red. Ove izmjene predložio je Građanski pokret URA.

POSLUŠAJTE - Mlada Podgoričanka snimila duet sa Slobom Radanovićem (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:58

Sinoć je u šou programu "Pevaj sa mnom" pjevača Slobe Radanovića pobjedu odnijela mlada Podgoričanka Tamara Vujačić. 

Glavni grad: Bivša vlast koristila stanove namijenjene socijalno ugroženim licima, neki obijeni i uništeni

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:02

U stanovima Glavnog grada, umjesto socijalno ugroženih, živjeli su funckioneri bivše vlasti, zaposleni u lokalnoj samoupravi, a postoje sumnje i da su neki od njih ustupani članovima porodice "zaslužnih građana”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

RECEPT dana - Pripremite neodoljivi KOLAČ IZ ŠOLJE za samo pet minuta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:40

Neretko se dešava da nam vrijeme stoji na putu ka dobrom kolaču. To ne mora biti slučaj, zahvaljujući ovom brzom receptu za kolač iz šolje.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

"RUŽA" ugledala svjetlost dana - Adi Šoše objavio novu pjesmu (VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 13:07

Poslušajte!

"Novače, samo me pozovi!" Amerikanac želi da bude trener Novaka Đokovića

Petak, 19.04.2024 | 12:51

Teniski stručnjak i bivši trener Serene Vilijams Rik Maći izjavio je da bi vrlo rado bio trener Novaka Đokovića.

Kako da vam jakne i kaputi izgledaju kao novi do sljedeće sezone? Isprobajte ovaj trik

Petak, 19.04.2024 | 12:44

U pitanju je jedan sastojak koji ćete dodati u vodu za pranje.

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.

ŠTA treba ponijeti na OSTROG: OVO je najvažnije PRILIKOM posjete manastiru

Petak, 19.04.2024 | 11:56

Dobro će vam doći par smjernica ukoliko planirate posjetu manastiru Ostrog. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.

Lazović ostaje u pritvoru: Odbijeno jemstvo od preko devet miliona eura

Petak, 19.04.2024 | 11:24

Saopšteno iz Apelacionog suda.