Četvrtak, 18.03.2021 | 08:43
IZVOR: Kolektiv.me

Originalnost i vještina mladih Tivćanki: Ana i Irina imaju sjajan hobi, ali i VAŽNU PORUKU

Prvo poglavlje njihove „ženske priče“ simbolično je otpočelo na Međunarodni dan žena, 8. marta, kada su Ana Ašanin i Irina Kusovac predstavile svoju prvu kolekciju unikatno dizajniranog i ručno pravljenog nakita.




Foto: Maša Drašković; privatna arhiva (ustupljene fotografije)

Uz umjetnički poduhvat ove djevojke šalju i jednu lijepu poruku - o ženskoj snazi. Pokretanjem projekta htjele su skrenuti pažnju i istaći „njenu“ ulogu, te kako kažu, naročito njenu nezamjenjivost u svim segmentima društva. Pored toga, ovaj je projekat i proizvod njihovog dugogodišnjeg prijateljstva i ljubavi prema estetici.

Dizajniranje, ilustrovanje, grafika, lasersko rezanje i ručni rad – sve su to djelovi jednog složenog procesa kog, međutim, ove kreativne djevojke obavljaju s lakoćom.

„U svim granama umjetnosti svjedočimo ženi koja sa sobom nosi princip ljepote i estetike i iz tih razloga je bila i ostala inspiracija najvećih umjetnika. Mi inspiraciju nalazimo u svakoj jakoj ženi koja voli i poštuje sebe, ženi posvećenoj ljubavi prema društvu i životu“, ističu Ana i Irina na početku razgovora za Kolektiv.me.

Ideja se, kako kažu, javila u potrazi za detaljem koji bi krasio žensku figuru, te su u međusobnom dogovoru došle do zajedničkog rezultata - kompromisa između boje i dinamičnih geometrijskih oblika.

Njihov brend nosi naziv „Forma“, dok su kolekciji dodijelile ime „Female like you“. Ovi nazivi za njih su ispunjeni jakom simbolikom. U svakodnevom govoru, kad kažemo „Forma“, mislimo na koncept oblika, objašnjavaju sagovornice, međutim ova multifunkcionalna riječ može označavati i kompoziciju, varijantu, sadržinu...

„Mi smo mislile na sve to kada nam je ova riječ sinula kao potencijalni naziv brenda,  iako smo bile skeptične po pitanju te jedne riječi koja bi definisala ono čime smo se htjele predstaviti. 'Female like you' sintagma je  prirodno proiznikla dok je cijeli proces nastajao. Žena koja na sebi ima detalj koji privlači pažnju i koja ga predstavlja kao dio svog stila, treba da se osjeti kao 'ta žena'.“

Kako su navele u jednoj od njihovih objava na društvenim medijima, stil kojim se žena predstavlja je njen stav - siguran i jasan.

„Prilično smo sigurne da svaka žena može svojim stavom, i naravno, uz poneki modni detalj, privući pažnju i osjetiti se posebnom“, ističu djevojke za naš portal.

Foto: privatna arhiva (ustupljene fotografije)

OD ZAMISLI DO IZRADE

Cijela ova priča može se predstaviti jednim procesom.

„Najprije definišemo šta želimo da postignemo. Ostale stvari tehničke prirode rješavamo vrlo lako. Na dizajniranju uglavnom radimo zajedno. Prvo ilustrujemo, odnosno skiciramo ideje koje nam predstavljaju trenutnu inspiraciju, zbog čega taj cijeli proces traje nekoliko dana. Takođe, prototipi ideja o konačnom rezultatu znaju pretrpjeti dosta promjena za koje se odlučimo imajujći na umu početnu ideju“, objašnjavaju sagovornice.

Interesantno je što uz njihovu kolekciju koja ima svega osam modela, u arhivi postoji gotovo 50 marljivo izrađenih skica koje su doprinijele njihovom formiranju. Mjesto na kom se njihova zaduženja razilaze jeste ručni rad, koji pretežno obavlja Irina, vješto sprovodeći zamisao u djelo, dok je za dio grafičke prezentacije zadužena Ana.

Još jedna je zanimljivost vezana uz ovaj talentovani duo činjenica da su, pored osmišljavanja ideje i dizajna, takođe obje poslužile kao modeli za predstavljanje nakita na društvenim medijima.

Foto: privatna arhiva (ustupljene fotografije)

„Posebnu zahvalnost dugujemo Maši Drašković, studentkinji Fakulteta vizuelnih umjetnosti, koja nam je izašla u susret prihvativši da za kratko vrijeme obavi fotografisanje“, ističu djevojke.

Do sada, kako kažu, nisu imale iskustva s modelingom, ali su znale šta žele postići, te su s time na umu i pristupile tom zadatku.

„Bilo je krajnje zabavno, to smo doživjele kao jedan od opuštenijih djelova projekta. Ubuduće, planiramo da afirmišemo ljepotu različitih žena. Kad kažemo „ljepota“, osim fizički, mislimo i na ljepotu pogleda, pokreta, stava, koji svako može iznijeti na svoj način, a što fotografija može zabilježiti“, objasnile su Ana i Irina.

IZMEĐU DVA SVIJETA

Sem što su nadarene umjetnice, Ana i Irina gaje ljubav prema nauci, te su posvećene studentkinje Elektrotehničkog i Arhitektonskog fakulteta. Među ovim svjetovima one ipak nalaze dodirne tačke.

„Elektrotehnika poznaje umjetnost rješavanja inženjerskih problema. Sam Fakultet iziskuje mnogo vremena,  mnogo sati dnevno provedenih konstantno radeći i trudeći se“ kazala je Ana, napominjući da je autodidakt (samouka) na polju grafičkog dizajna što joj je olakšalo rad na ovom projektu.

„Arhitektura je jedina nauka koja čini kompromis prije svega inženjerstva i pomalo umjetnosti. Umjetnosti u vidu doživljaja forme i prostora. Teorija forme i oblika ima posebno mjesto u arhitekturi, što je i bila jedna od vodilja za samo formiranje ovih oblika“, dodala je Irina. Izazov svakako ostaje uskladiti jedno s drugim, mada su naše sagovornice optimistične.

Foto: privatna arhiva (ustupljene fotografije)

Na putu, koji nije bio bez prepreka, Ana i Irina su baratale geometrijskim oblicima i kombinacijama boja u namjeri da stvore savršen sklad.

„Kako je ideja prvobitno nastala na papiru, a zatim i digitalno, gdje smo mogle s lakoćom eksperimentisati, zaključile smo da je svaka mala promjena grafički izazivala veliku promjenu u kompoziciji što je zahtijevalo poseban oprez prilikom rada“, objasnile su sagovornice.

U želji da se kreativno izraze i sa svijetom podijele svoje ideje, Ana i Irina ističu da su najveća podrška bile jedna drugoj, pa je dogovor opstao sve od zamisli do izrade. Ipak, ni podrška drugih nije izostala.

„Naši ženski članovi porodice - sestre i majke, bile su ushićenije od nas samih i dugujemo im veliku zahvalnost, dok su naši očevi bili na strani praktičnosti i tehničkih savjeta. Naišle smo na veliko interesovanje naših prijatelja i kolega. Na početku smo jedne avanture koja će se pričati jezikom umjetnosti još dugo vremena baš zahvaljujući tim ljudima“, zaključile su Ana i Irina za Kolektiv.me.

Mia KRUŽIĆ

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
beni
18.03.2021 11:54

svaka čast!

12 2

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.