Četvrtak, 18.03.2021 | 12:53
IZVOR: vijesti.me

KCCG: Ovo su preporuke za vakcinaciju za oboljele od multiple skleroze

"Preporuke su nastale konsenzusom stručnjaka koji se bave multiplom sklerozom, a nakon uvida u trenutno dostupne informacije i preporuke na sajtovima različitih evropskih udruženja neurologa".




Foto: Kolektiv.me

Ljekari Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore saopštili su da su pripremili preporuke za vakcinaciju protiv koronavirusa za pacijente oboljele od multiple skleroze.

"Preporuke su nastale konsenzusom stručnjaka koji se bave multiplom sklerozom, a nakon uvida u trenutno dostupne informacije i preporuke na sajtovima različitih evropskih udruženja neurologa. Preporuke su namijenjene kako pacijentima oboljelim od multiple skleroze, tako i drugim neurolozima u Crnoj Gori ali i medicinskom osoblju angažovanom u ambulantama za vakcinaciju protiv novog koronavirusa. Preporuke su podložne promjenama, o čemu će pacijenti, medicinski radnici i javnost biti blagovremeno obaviješteni", navode iz KC.

U preporukama se navodi da se vakcinacija preporučuje svim pacijentima oboljelim od multiple skleroze, osim u situacijama kada postoje "jasne kontraindikacije (trudnoća, dojenje, anafilatičke reakcije u anamnezi)"

Navodi se da su sve dostupne vakcine bezbjedne za neurološke pacijente, pa tako i pacijente oboljele od multiple skleroze. Nijedna od vakcina ne spada u grupu ,,živih’’ vakcina te stoga ne može izazvati infekciju.

"Preporučuje se da se MS pacijenti vakcinišu bilo kojom dostupnom vakcinom protiv SARSCoV2, čim im se ta mogućnost ponudi, bez obzira na komorbiditete, starost i druge osobine. Ne preporučuje se odlaganje početka liječenja ljekovima koji modifikuju tok bolesti zbog vakcinacije protiv SARS-COV-2. Ne preporučuje se promjena terapije u cilju ostvarivanja boljeg odgovora na vakcinaciju protiv SARS-CoV2", piše u preporukama.

U preporukama se iznose detaljne preporuke za pacijente oboljele od multiple skleroze:

• Kod pacijenata koji koriste sljedeću imunomodulatornu terapiju: Interferon beta 1a im - Avonex®️, Interferon beta 1a sc - Rebif®️, Interferon beta 1b - Betaferon®️ , Teriflunomid - Aubagio®️ , Dimetilfumarat - Tecfidera®️ , Glatiramer-acetat - Copaxone®️ i Natalizumab - Tysabri®️ očekuje se dobar odgovor (stvaranje antitijela) nakon vakcinacije.

• Kod pacijenata koji koriste sljedeću imunomodulatornu terapiju: Fingolimod - Gilenya®️ i Ocrelizumab - Ocrevus®️ odgovor na vakcinaciju može biti manji, ali dovoljan za zaštitu od potencijalne SARS-CoV2 infekcije.

• Kod pacijenata koji koriste imunorekonstruktivnu terapiju: Alemtuzumab - Lemtrada®️ , Kladribin - Mavenclad®️ i Mitoxantrone®️ odgovor na vakcinaciju zavisi od toga koliko je prošlo vremena od primjene posljednje doze lijeka, odnosno od toga u kojoj mjeri se oporavio imunski sistem nakon primjene posljednje doze lijeka.

• MS pacijentima koji koriste ljekove I linije (interferon beta, glatiramer acetat, teriflunomid, dimetil fumarat) preporučuje se vakcinacija nezavisno od vremenskog intervala primjene terapije.

• MS pacijentima koji koriste ljekove II linije (okrelizumab, fingolimod, alemtuzumab, natalizumab, kladribin) vakcinacija se preporučuje : – prije liječenja, primanje druge doze vakcine >2 nedjelje prije početka terapije – za vrijeme liječenja anti-CD 20 terapijom (okrelizumab) primanje vakcine 12 nedjelja nakon poslednje doze lijeka okrelizumab. Ukoliko je moguće, narednu dozu lijeka okrelizumab primijeniti 4 nedjelje nakon druge doze vakcine. – za vrijeme liječenja imunorekonstitucijskom terapijom (alemtuzumab, kladribin) odložiti vakcinaciju do oporavka vrijednosti limfocita (3 do 6 mjeseci) *Ukoliko nije moguće u praksi ispoštovati predložene vremenske intervale, savjetuje se da pacijenti prime vakcinu nezavisno od vremenskog intervala terapije

• Pacijentu koji je doživio relaps bolesti, a kojem je indikovana vakcinacija protiv SARS-CoV2, u dogovoru sa neurologom, razmotriti odlaganje vakcinacije do isteka perioda od mjesec dana nakon završetka pulsne kortikosteroidne terapije. 

• Nijedna vakcina nije apsolutno bezbjedna, ali ozbiljna neželjena dejstva su rijetka i ne moraju uvijek biti uzročno-posljedično povezana sa primjenom vakcine.

• Do sada prijavljena neželjena dejstva za sve vakcine su uglavnom blaga, a obuhvataju: bol na mjestu primjene, povišenu tjelesnu temperaturu, malaksalost, bolove u mišićima i sl.

• Sva neželjena dejstva nakon primjene vakcine treba prijaviti Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED), preko sljedećeg linka.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Zabrinuta
18.03.2021 13:43

Sta predlazete pacijentima sa dijabetesom,koji imaju i kardiovaskularne probleme,polineuropatiju....

2 0

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.