Nedjelja, 21.03.2021 | 20:22
IZVOR: Kolektiv.me

Nostalgija za putovanjima: "Pariz je SVIJET, sve ostale zemlje su samo njegova predgrađa"

"Pariz je svijet, sve ostale zemlje su samo njegova predgrađa", rekao je davno glumac Georgy Zhzhenov.




Foto: Ilustracija, Unsplash

"Moj prvi put u svijet. Neznajući šta me čeka, tog petog septembra, ušla sam u autobus. Bila sam okružena euforijom i željom da zapazim što više detalja sa svake destinacije koju obiđem.

Krenuvši od Vencije, Verone, nezaboravnog Milana, Beča, očaravajuće Budimpešte, pa sve do Pariza, očima sam “pravila”, fotografije i sakupljala ih u posebnu arhivu u svojoj glavi. Te fotografije zauvijek ću čuvati “upakovane u album sreće. Sada kada „listam“ taj album shvatam da je moje srce ostalo u prelijepoj Francuskoj prijestonici, u gradu Parizu.

Kročivši na pariško tlo, osjetila sam nevjerovatnu toplotu. Ulice tog grada odisale su posebnim čarima. Kao da imaju dušu. Uvidjela sam da je sa razlogom baš sve u Francuskoj fokusirano na Pariz. Pažljivo sam slušala i kao sunđer upijala sve riječi vodiča. Trudio se da do detalja opiše ono što nas je okruživalo, a ja sam se trudila da sve dopišem u onom albumu sreće sa fotografijama.

Sve je počelo na malom ostrvu na Seni. U III vijeku prije nove ere ovdje su se naselili prvi Parižani. Grad su izgradili Kelti. Istoričari pretpostavljaju da su ga kasnije Rimljani nazvali Lutecija. Na tom ostrvu – Site, i danas se čuvaju sva remek djela srednjovjekovne arhitekture : katedrala Notr Dam i crkva Sen Šapel.

Notr Dam, Foto: Ilustracija, Pixabay

Kroz srce Pariza protiče Sena. Desna obala (Riv Droat) prepuna je prodavnica, kafića i restorana u koje se slivaju rijeke turista. Možda i jedina negativna stvar, jer me u tom trenutku ometala da se isključim i prepustim ovom gradu. Na ovoj obali se nalazi i dvorac Garnie. Maršruta vodila je pored Opere i Bastilje i do četvrti Mare. Tu se nalazi i Put pobjede, koji kreće od Luvra, preko Tiljerija do Trijumfalne kapije. U četvrti Defens, koju Parižani zovu Američka četvrt, izgrađen je moderan spomenik, sličan Triumfalnoj kapiji i zove se Velika kapija bratstva. Ona simbolizuje vrata novog svijeta.

Lijeva obala je preplavljena je galerijama i izdavačkim kućama. Šetala sam i bulevarom Sen Mišel i Latinskom četvrti, gdje ponajviše borave studenti i intelektualci.

Najpoznatiji pariski bulevar je Šanzelize. Taj bulevar je bio svjedok mnogih istorijskih događaja, a danas je mnogobrojnim hotelima, luksuznim buticima, ekskluzivnim restoranima. Velika je gužva u tom dijelu grada i prolazi nevjerovatni broj automobila. To na tren vraća u stvarnost, ali čim sam okrenula glavu ugledala sam nešto što me vratilo na put sanjarenja.

Simbol grada Pariza, Ajfelova kula koju je izgradio Gistav Ajfel povodom Svjetske izložbe 1889. godine. Visoka je 320 m. Zanimljivo je što se njena visina povećava za 15 cm usljed širenja metala uzrokovano toplim danima. Ima tri nivoa. Da se popnemo da prvi nivo potrebno je da savladamo 360 stepenica, na drugi 700, a na treći 1652 stepenika. Kulu je lijepo gledati , ali nevjerovatni su pogledi na Pariz sa ove strane. Može se vidjeti okolina u poluprečniku od 70 km. 

Četvrti i posljednji dan u Parizu je otkucao. Zanešena prelijepim gradom, centrom umjetnosti, mode ili gradom svjetlosti i ljubavi , kako ga mnogi nazivaju, nisam nisam bila spremna na rastanak sa njim. Čuvenom linijom metroa u Parizu, koja je duga 197 km i ima 360 stanica, stigla sam do odredišta za kretanje. Nesrećna jer odlazim, ali podjednako srećna zbog ovog iskustva, odlazila sam iz Pariza. Čuvena izreka glasi ,,Svi putevi vode u Rim“, moji putevi će se definitivno susresti u Parizu".

Maja Raković 

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Sara
21.03.2021 22:21

Jako lijep tekst. Svaka cast. Moj grad snova. Pariz ❤️ i moji putevi vode u Pariz 😊

4 0

EK prepoznaje napredak i napore Ministarstva kulture i medija da ubrza reformu medijskog sektora

Utorak, 23.04.2024 | 17:56

Evropska komisija prepoznaje napore Ministarstva kulture i medija da ubrza reformu medijskog sektora i najavljuje pozitivno mišljenje na set medijskih zakona, kako bi Crna Gora dobila Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila, za koji je jedan od uslova usvajanje medijskih zakona.

Ćulafić: Zbog političke inferiornosti u odnosu na Injac predsjednica Skupštine Glavnog grada Borovinić Bojović ne reaguje

Utorak, 23.04.2024 | 17:29

Svjedoci smo da se u danima za nama uporno u javnosti od strane predsjednice Skupštine Jelene Borovinić Bojović, pokušava nametnuti narativ u vezi sa Izvještajem o radu gradonačelnice Olivere Injac koji nije predat Skupštini Glavnog grada u zakonom predviđenom roku, da se „propust predimenzionira“ i da se „od administrativnog propusta pokušava napraviti politička priča“, saopštio je odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada Stefan Ćulafić.

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Marković: Niko ne može uticati na rad Državnog tužilaštva

Utorak, 23.04.2024 | 16:39

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković poručio je danas da niko ne može uticati na rad tužilaštva.

Održana druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Italije

Utorak, 23.04.2024 | 16:22

Druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Republike Italije održana je danas. Tome je prethodila posjeta vladine delegacije Italiji na čelu sa potpresdjednikom Vlade dr Pavićevićem koji je istovremeno i predsjednik ove Komisije, saopšđtno je iz Vlade.

Šćekić: Djeci sa autizmom potrebna konkretna podrška u procesu socijalne inkluzije

Utorak, 23.04.2024 | 16:01

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta, Dragoslav Šćekić, sazvao je tematsku sjednicu Savjeta za prava djeteta posvećenu razumijevanju i načinu rješavanja problema sa kojima se djeca sa autizmom i njihove porodice suočavaju.

Unija slobodnih sindikata: Ministarstvo prosvjete umjesto da se izvini, koriste rječnik protiv kojeg se navodno borio

Utorak, 23.04.2024 | 15:56

Iz Unije slobodnih sindikata su saopštili da je zabrinjavajuće i za javnu osudu saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija da je granski štrajk prosvjetnih radnika vođen „ličnim i političkim interesima” predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore.

Đuričković: Mandić promijenio vanjsko-politički kurs države

Utorak, 23.04.2024 | 15:38

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković komentarisao je izjave predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića na sastancima u Palma de Majorci – Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

Čisti zidovi bez krečenja: Tri sastojka ukloniće sve fleke i unijeti svježinu u prostoriju

Utorak, 23.04.2024 | 15:32

Postoje djelovi stana koje stalno čistimo i brišemo, ali i neki kojima ne posvećujemo pažnju tako često, a mogu da naruže izgled životnog prostora.

Danas je RUŽIČASTI MJESEC - Skrivene TAJNE izlaze na vidjelo, a evo kako će UTICATI na sve

Utorak, 23.04.2024 | 15:19

Astrološka pojava koja će uticati na sve znake.