Četvrtak, 01.04.2021 | 14:43
IZVOR: stil.kurir.rs/punkufer.hr

Četiri EVROPSKE RUTE: Ovo su putovanja na koja morate da odete makar JEDNOM

Ovo su putovanja na koja morate da odete makar jednom i to KOLIMA!




Foto: Ilustracija, Unsplash

Putovanja nas čine srećnim, a nema ljepšeg osjećaja nego sjesti u auto i krenuti u istraživanje... Ako je vjerovati portalu Euronews, na ova putovanja se valja otisnuti barem jednom u životu!

Irska: od istoka do zapada

Preporučena ruta: Kerry - Galway - Dablin

Trajanje vožnje: 6 sati

Dablin, Foto: Ilustracija, Pixabay

Irska je još uvijek podcijenjena s obzirom na ljepote kojima obiluje. Počnete li svoju rutu u Kerryju, možete započeti i s proučavanjem irske istorije. Kamena ostrva i napuštene crkvice u okolini svakako su vrijedni istraživanja.

Tri sata vožnje dijeli vas od Galwaya, a odličan je putokaz rijeka Shannon, čiju obalu cijelo vrijeme pratite. Galway je upravo proglašen „najprijateljskijim“ evropskim gradom, tako da se isplati u njemu provesti barem jednu noć.

Nakon još jedne trosatne vožnje naći ćete se u Dablinu koji će zadovoljiti i one gladne umjetnosti kao i one gladne provoda i zabave. Od kulture do hrane, ovjde će svako naći ponešto za sebe.

Italija: Obala Amalfija

Preporučena ruta: Ravello - Sorrento - Positano

Trajanje vožnje: 3 sata

Obala Amalfija, Foto: Ilustracija, Pixabay

Amalfijsku obalu ne treba posebno hvaliti, nadaleko je poznata po svojoj ekstremnoj ljepoti pa nije ni čudo da privlači i umjetnike, zaljubljenike u hranu i Holivudske zvijezde. Kako biste izvukli maksimum iz tog krajolika potreban vam je automobil, i to neki koji dobro podnosi vožnju uzbrdo.

Započnite izlet u Ravellu, malenom pitoresknom selu poznatom po veselim bojama i keramici. Nakon kratke vožnje po brdima put se ponovo spušta na obalu i dolazi do „dragulja obale“, Sorenta. Iz njega se pruža predivan pogled na Napuljski zaliv (koji tehnički nije dio obale Amalfija).

Posljednja tačka je Positano, gradić poznat po romantici i preukusnoj hrani.

Norveška: vožnja uz fjordove

Preporučena ruta: Bergen - Flam - Loen

Trajanje vožnje: 6 sati

Norveška, Foto: Ilustracija, Pixabay

Ako ste u potrazi za potpunim zenom i velikim količinama morskih specijaliteta, ovo je putovanje koje ne smete propustiti. Za ljubitelje kampera zapadna Norveška je najpopularnija destinacija.

Za početak putovanja grad Bergen odlična je tačka, s lukom Bryggen koja se nalazi među planinama. Nemojte propustiti pojesti neki riblji specijalitet po kojem je grad poznat.

Kamo god krenuli iz Bergena, nećete pogriješiti, ali kao sljedeću stanicu preporučujemo Flam, u kojem morate zastati kako biste razgledali brojne vodopade. Za one koji ih žele vidjeti još više izbliza organizovane su ture brodom.

Za kraj ostaje Loen i njegov lift koji je najviši u Evropi! S visine od 900 m pogled je stvarno nevjerovatan.

Portugal: od jednog sunčanog grada do drugog

Preporučena ruta: Lisabon - Porto

Trajanje vožnje: 3 sata

Lisabon, Foto: Ilustracija, Pixabay

Lisabon je poznat po spoju ultramoderne kulture i stare elegancije. Bilo da želite da posjetite neki od 25 besplatnih muzeja, uživate u brojnim kafićima i restoranima ili jednostavno upijati poglede, svako će u njemu naći nešto za sebe.

Vožnja na sjever prema Portu traje samo tri sata, ali teško da ćete je uspjeti odraditi bez stajanja. Jednostavno je šteta propustiti bajkoviti grad Sintru i palatu Pena.

Čak i ako u Porto stignete autom, obavezno posjetite željezničku stanicu Sao Bento, koja je proglašena najljepšom na svijetu. 5 minuta hoda od nje nalazi se Ribeira, kvart poznat po sjajnin ribljim restoranima i tapas barovima.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.