Utorak, 06.04.2021 | 08:35
IZVOR: b92.net

Detaljnije o kineskoj vakcini: Kako i koliko dugo vas štiti vakcina "Sinofarma"?

Na koji način djeluje kineska "Sinofarmova" vakcina,objašnjeno je u tekstu američkog "Njujork tajmsa".




Foto: Ilustracija Pexels

"Početkom 2020. godine Pekinški institut za biološke proizvode napravio je 'mrtvu' vakcinu BBIBP-CorV protiv koronavirusa. Klinička ispitivanja koja je vodila državna kompanija 'Sinofarm' pokazala su da je ona imala stopu efikasnosti od 79 odsto. Kina je odobrila ovu vakcinu i počela da je izvozi u druge zemlje", piše "Njujork tajms".

BBIBP-CorV djeluje tako što podstiče imuni sistem da stvara antitijela protiv SARS-CoV-2 koronavirusa. Antitijela se vezuju za proteine, poput spajk proteina.

Da bi napravili ovu vakcinu, naučnici iz Pekinga istraživanja su počeli sa tri varijante koronavirusa iz uzoraka krvi pacijenata iz Kine. Od te tri, nakon prve faze istraživanja, odlučili su da rade samo na jednoj, koja se najbrže razmnožava u ćelijama bubrega majmuna.

Kada su napravili velike zalihe koronavirusa, prelivali su ih beta-proiolaktinom, jedinjenjem koje zaustavljalo diobu koronavirusa, vezujući se za gene. Takvi "mrtvi" virusi više nijesu mogli da se replikuju i dijele.

Nakon toga, pekinški naučnici su pomiješali inaktivne viruse s jedinjenjem na bazi aluminijuma, koje se koristi više od 90 godina u vakcinama da bi stimulisalo imuni sistem da pojača svoj odgovor na vakcinu, piše "Njujork tajms".

Kako djeluje "Sinofarmova" vakcina?

Pošto su koronavirusi u BBIBP-CorV mrtvi, mogli su da se ubrizgaju u ruku, a da se osoba ne razboli od kovida 19.

Kada uđu u tijelo, neke od inaktiviranih virusa proguta vrsta imune ćelije koja se naziva ćelija koja prezentuje antigen. Ćelija koja prezentuje antigen cijepa koronavirus i prikazuje neke od njegovih fragmenata na površini. Takozvana pomoćna T-ćelija može otkriti taj fragment. Ako se taj fragment uklopi u jedan od površinskih proteina, T-ćelija se aktivira i može da pomogne da se i druge imune ćelije aktiviraju i reaguju na vakcinu.

Druga vrsta imunih ćelija, B ćelije, takođe se mogu sresti s inaktiviranim koronavirusom. B ćelije imaju površinske proteine, a neki od njih mogu da se zakače za koronavirus. Kada se B ćelija zaključa, ona može da povuče dio virusa ili cio virus unutra i na svojoj površini predstavi fragmente koronavirusa.

Jednom kada se vakcinišete sa BBIBP-CorV, imuni sistem može da odgovori na infekciju živim koronavirusima. B ćelije proizvode antitijela koja se lijepe za uljeze. Antitijela koja ciljaju protein klas mogu spriječiti virus da uđe u ćelije.

Klinička ispitivanja Sinofarma pokazala su da BBIBP-CorV može da zaštiti ljude od kovid 19 virusa, ali još niko ne može da kaže koliko ta zaštita traje. Moguće je da nivo antitijela opada tokom mjeseci, ali imuni sistem takođe sadrži posebne ćelije zvane memorijske B ćelije koje mogu da zadrže informacije o koronavirusu godinama ili čak decenijama.

Faze istraživanja

U junu su kineski naučnici izjavili da je vakcina pokazala odlične rezultate na majmunima. U prvoj faze istraživanja dokazali su da vakcine nikakve ozbiljne nusefekte kod ljudi, ali da stvara antijela kod ljudi.

Faze

* jul - počela treća faza u Ujedninjenim Arapskim Emiratima,

* avgust - treća faza počela i u Maroku,

* novembar - direktor Sinofarma je rekao da je u Kini vakcinisano više od milion ljudi,

* 30. decembar - Sinofarm je objavio da je vakcina efikasna 79,34 odsto, a kineska vlada je to i potvrdila,

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Novaković-Đurović: Korisnicima srazmjernih penzija primanja POVEĆATI na 450 EURA

Utorak, 16.04.2024 | 10:38

GP URA je danas u skupštinsku proceduru predao predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO, kojim će se prvi put omogućiti da se minimalni iznos penzije u Crnoj Gori od 450 eura odnosi i na korisnike srazmjernih penzija, saopštila je poslanica GP URA Ana Novaković-Đurović na konferenciji za medije

NAJMODERNIJA BOJA u 2024: Odiše tihim luksuzom, a evo uz koje komade se najbolje kombinuje

Utorak, 16.04.2024 | 10:29

Prema stilistima, ova nijansa je u najvećem trendu ove godine. Zasijajte tokom proljeća i ljeta u neprevaziđenoj nijansi, suptilnog luksuza.

Astro prognoza: ČETIRI horoskopka znaka koje čeka iznenadni NOVAC do kraja mjeseca

Utorak, 16.04.2024 | 10:16

Astrološka predviđanja otkrivaju da će neki horoskopski znakovi doživjeti neočekivane finansijske dobitke u drugoj polovini aprila 2024.

"Nije VAŽNA, a ni ZANIMLJIVA" - Pjevačica surovo o Tejlor Svift

Utorak, 16.04.2024 | 10:11

Kortni Lav, muzičarka i udovica Kurta Kobejna, nije fan Tejlor Svift. U intervjuu za The Standard je istakla da Tejlor "nije zanimljiva kao umjetnica".

Rubljov - "Nadal me razbio na TRENINGU"

Utorak, 16.04.2024 | 10:00

Rafael Nadal biće u dobroj formi ovog proljeća, otkrio je Andrej Rubljov, slavni ruski teniser.

VOLITE da PJEŠAČITE? Ovo je 10 NAJBOLJIH GRADOVA za vas

Utorak, 16.04.2024 | 09:47

Veliki broj gradova širom svijeta ima nevjerovatne mreže javnog prevoza, ali ako ste u mogućnosti, najbolji način da osjetite atmosferu nekog mjesta je pešačenje. Tako ćete otkriti kako grad zaista „diše“.

Bivša tužiteljka Mira Samardžić SASLUŠANA u istrazi protiv Katnića?

Utorak, 16.04.2024 | 09:38

Bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić saslušana je juče u istrazi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, saznaju “Vijesti”.

Najslavniji NBA klub razmatrao da dovede Vučevića

Utorak, 16.04.2024 | 09:30

Uprava Los Anđeles Lejkersa, najslavnijeg NBA kluba, razmatrala je tokom sezone opciju da u trejdu dovede našeg proslavljenog centra Nikolu Vučevića.

Ova PODGORIČKA NASELJA u srijedu više sati BEZ VODE

Utorak, 16.04.2024 | 09:22

Sedam sati bez vode. 

Poznati pjevač otkrio zbog čega nema više djece - "Moj svijet se RASPAO preko noći“

Utorak, 16.04.2024 | 09:16

Frontmen grupe "Piloti" Kiki Lesendrić već više od tri decenije je u ljubavi sa svojom suprugom sa kojom ima i sina Đorđa.