Srijeda, 07.04.2021 | 09:20
IZVOR: Kolektiv.me

Dr Milovan Jovanović - Od sada u poliklinici Moj Lab: Sačuvati zdravlje žene tokom svih životnih faza

Savremene žene, zbog svoje aktivne uloge u društvu, u reprodukciju ulaze kasno ili veoma rano, što čini da su pod dodatnim pritiskom.
Foto: MojLab

Žena se suočava sa nizom odgovornosti i tokom cijelog dana je  radno angažovana, uklapajući obaveze na poslu s obavezama koje ima kod kuće. Postati mlada majka je dobro s aspekta reporodukcije, ali sa sobom nosi više izazova. Zbog toga se žene sve kasnije odlučuju na trudnoću, mada se te kasnije trudnoće najčešće realizuju kroz asistirane reprodukcije. Potrebno je da svi sistemi budu uvezani kako bi se ženama pomoglo. Za očuvanje zdravlja važno je više činilaca, kao što je stil života, konsultacija sa endokrinologom, nutricionistom, umjerena fizička aktivnost, san, mediteranski način ishrane... Pored toga, činjenica je da lično zadovoljstvo utiče na imunitet.

Period preranog prekida menstrualnog ciklusa je problem sa kojim se suočava veliki procenat ženske populacije. Svi organi tada pate, naročito kosti i kardiovaskularni sistem. Kada žena ulazi u klimaks, potrebna joj je stručna pomoć i kompletan tim stručnjaka treba da se bavi očuvanjem njenog zdravlja. Neophodna je supstitucija tj. nadoknada hormona. Dešava se da se žena suoči sa insuficijencijom jajanika već u tridesetim godinama.

Period perimenopauze može da traje i do 10 godina. To je često period nesigurnosti za žene pred kojima su još decenije radnog staža i aktivnog života. Deplasirana je priča da je suplementacija nepotrebna. Zagovornici tog stava se pozivaju na prošlost u kojoj žene nisu imale tu mogućnost, zaboravljajući pri tom koliko su se okolnosti, pa i same žene promjenile. Poruka je da od hormona ne treba bježati, suština je u mjeri, praćenju i redovnoj kontroli.

Foto: MojLab 

Naš cilj je da edukujemo pripadnice nježnijeg pola, već od rane faze puberteta, da uvedemo zdravu mladu ženu u reprodukciju, da sačuvamo njeno zdravlje poslije svih porođaja,  produžimo njen hormonski život i da je uvedemo u perimenopauzu i menopauzu bez oboljenja. Veoma sam zadovoljan što ću svojim angažovanjem u poliklinici Moj Lab dati značajan doprinos ispunjenju tog cilja.

Dr Milovan Jovanović

 

Foto: MojLab

Dr Milovan Jovanović je rođen na Cetinju. Medicinski fakultet je završio u Tuzli, a ginekologiju i akušerstvo je specijalizirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Fakultet je završio sa 23 godine i već tada počeo da radi kao ljekar opšte prakse u Opštoj bolnici na Cetinju. Nakon specijalizacije, u istoj bolnici, uporedo radi kao klinički doktor na odjeljenju ginekologije. Od  1992. godine, radi kao ljekar u ginekološkoj ambulanti Doma zdravlja Podgorica. Od samog početka, već 20 godina je šef ginekologije Doma zdravlja i dugi niz godina je bio pomoćnik direktora.

Tokom svog radnog angažovanja, kontinuirano je prisutan u svim  preventivnim aktivnostima, smatrajući da je u prevenciji ključ očuvanja zdravlja. Učestvovao je u mnogobrojnim projektima i jedan je od pokretača skrininga za rano otkrivanje raka grlića materice. Obučen je za sve savremene metode, uključujući ultrazvučne škole patologije trudnoće, kolposkopije, kao i sva medicinska usavršavanja koja se vezuju za dijagnostiku ovog oboljenja. Utemeljio je Školu  za trudnice i bezbolan porođaj, aktivan je učesnik škole i svih savjetovališta kod nas. Smatra ispunjenjem svoje misije to što trudnice koje su polaznice škola, na porođaj odlaze s osmjehom na licu.

Učesik je Udruženja za menopauzu, koje čine predstavnici više od 40 zemalja svijeta.

Budući da je dugi niz godina ordinirao kao ljekar opšte prakse, posjeduje široku lepezu iskustva i to bogato znanje primjenjuje u ginekologiji, smatrajući da je za uspješnu preventivu, liječenje i kontrolu od velikog značaja multidisciplinarni pristup pacijentu.

PR objava

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Elena
07.04.2021 13:11

Najbolji doktor. On je savrsen i kao ljekar i kao covjek!

45 0
Danijela
07.04.2021 15:11

Slazem se Elena sa vama

13 0
magdalena
07.04.2021 18:06

Ja kazem propala se zemlja na kojoj stoji,zbog njegovog pogresnog lijecenja.Samo pare ,njega interesuju.

5 12
Ana
09.04.2021 13:26

Najbolji doktor!!!

1 0

Vučić: Đukanovićev nacionalizam pećinski, Srbi u CG nisu smjeli svoju nacionalnu zastavu da iznesu

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 21:35

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo tvrdi da su Srbima uskraćena prava u Crnoj Gori.

Za PRAVEDNU podjelu vakcina: Greta donira 100 HILJADA EURA

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 21:18

Aktivistkinja za klimu Greta Tunberg izjavila je da vlade, proizvođači vakcina i međunarodna zajednica, moraju da učine više u borbi protiv neravnopravne raspodjele vakcina u svijetu i najavila da će iz svoje fondacije donirati 100.000 eura za program Kovaks.

"Nisam LUD da ne budem OTAC": Andrija Milošević o djevojci Aleksandri i ljubavi

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 20:49

Glumac Andrija Milošević iskreno je govorio o izabranici Aleksandri, ali i o tome da priželjkuje dijete.  

Pokretanje TURIZMA nakon pandemije: Ova zemlja PLAĆA turistima kako bi je posjetili

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 20:20

Kako bi oživjeli turizam posle pandemije koronavirusa, vlasti Malte su najavili plan novčanog podsticanja turista koji se od juna odluče da odsjednu u hotelima ove ostrvske države.

Šta kažete? Restoran nudi BESPLATNE hamburgere godinu dana, uz jedan USLOV

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 20:11

Lanac restorana sa sjedištem u Kaliforniji nudi besplatne hamburgere na godinu dana, ali uz jedan uslov.

Pljevlja: PROTEST ispred policije zbog imenovanja NOVOG načelnika

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 19:57

Ispred Centra bezbjednosti u Pljevljima okupili su se građani u znak protesta jer je Haris Đurđević imenovan danas za novog načelnika Centra bezbjednosti.

Kraljica Elizabeta zbog smrti princa Filipa NEĆE SLAVITI 95. rođendan

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 18:55

Kraljica Elizabeta odlučila je da zbog smrti princa Filipa ove godine neće slaviti rođendan (21. april), piše People.

Žene misle da ovako privlače muškarce, ali...: 10 stvari koje jači pol NE PODNOSI

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 18:46

Savjetnica za ljubavne veze, Rori Rej je otkrila najčešće greške koje žene rade na početku veze, a muškarce odbijaju.

Ugostitelji Crne Gore: Prijete nam gašenjem STRUJE, čekamo hitnu reakciju države

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 17:51

Nevladinoj organizaciji Ugostitelji Crne Gore obratio se veliki broj ugostitelja i hotelijera sa zahtjevom za pomoć jer su dobili opomenu da će im biti isključena električna energija, saopšteno je iz ove NVO.

Vuković: Prodavci u objektima Tržnica i pijaca oslobođeni plaćanja ZAKUPA

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 17:41

Uvažavajući činjenicu da je zabrana rada tržnih centara važila pet sedmica, počev od 11. marta, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković poručio je da je donio odluku o oslobađanju obaveze plaćanja zakupa za taj period zakupaca prostora za prodaju mješovite robe u okviru objekata ‘Tržnica i pijaca’.