Ponedjeljak, 12.04.2021 | 08:20
IZVOR: rtcg.me

Dijaspora: Perfidni pokušaj izmjene ETNIČKE i POLITIČKE karte Crne Gore

Utvrđivanjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i odredišta, Vlada Crne Gore poslala je poruku dijelu svojih državljana da će u Crnoj Gori biti uskraćeni za svoja ustavom zagarantovana prava, saopštilo je 46 udruženja koja okupljaju crnogorsku dijasporu širom svijeta.
Foto: Ilustracija, pixabay.com 

Tim se dokumentom, kako kažu u reagovanju, iz političkog života Crne Gore žele isključiti njeni državljani na privremenom radu u zemljama Zapada, iako gotovo svi imaju samo crnogorsko državljanstvo i imaju pravo glasa samo u Crnoj Gori.

Iako ih je, navode, nadležno ministarstvo putem medija informisalo da predložene izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i odredišta ne znače gubitak crnogorskog državljanstva, u reagovanju ističu da ministarstvo "u svojem saopštenju ono nije niti nagovijestilo na koji način planira da crnogorskim državljanima u dijaspori omogući ostvarivanje biračkog prava koje je, kao jedno od osnovnih prava i sloboda, crnogorskom državljaninu kao izvornom nosiocu suverenosti garantovano ustavom, ali i drugim aktima međunarodnog prava, međunarodnim konvencijama i ugovorima".

"U trenutku kad se Crna Gora nalazi pred velikim izazovima usljed pandemije i ekonomske krize, Vlada Crne Gore pokušava se obračunati s jednim dijelom svojih državljana koji su uvijek i bezrezervno iskazivali lojalnost svojoj domovini, pomažući kontinuirano njen razvitak i gradeći dragocjene mostove saradnje i prijateljstva prema zemljama u kojima se nalaze na privremenom radu, čime pokazuje odsustvo sluha za uvažavanje različitosti kao neophodnog preduslova prosperiteta društva, sijući opasne podjele i diskriminišući svoje građane", navodi se u saopštenju.

Ni ovoga puta, kako kažu, donosioci odluka koji predstavljaju sve građane Crne Gore nijesu pokazali potreban senzibilitet, već su, ističu, najavom brisanja dijaspore iz registra prebivališta ozbiljno zabrinuli pripadnike manjinskih naroda u dijaspori, koji su suočeni sa sličnom politikom šovinizma i segregacije 90-ih godina XX vijeka ili usljed finansijskih neprilika tokom posljednjih nekoliko decenija, iz Crne Gore otišli na privremeni rad u inostranstvo. 

"Da apsurd bude veći, Vlada Crne Gore, koja do danas u svojim redovima nema niti jednog pripadnika manjinskih naroda i koju, sa jednim izuzetkom, čine vjernici isključivo SPC, paralelno sa inicijativom brisanja dijaspore iz biračkih spiskova najavljuje liberalizaciju uslova za sticanje crnogorskog državljanstva za raseljena lica, te za osobe koje privremeno borave u Crnoj Gori. Dokumenti koje je Vlada Crne Gore pripremila, s jasnim ciljem brisanja iz biračkih spiskova pripadnike dijaspore koji većinski pripadaju manjinskim narodima i istovremenim upisom u birački spisak osoba koje po važećim zakonskim okvirima nemaju crnogorsko državljanstvo, dijaspora tumači kao perfidni pokušaj prekrajanja etničke, vjerske, pa i političke karte Crne Gore koji može dovesti do nesagledivih posljedica po mir, bezbjednost i budućnost naše matične zemlje", navodi se u saopštenju crnogorske dijaspore.

Apelovali su na donosioce odluka da odgovorno pristupaju obavezama funkcija na koje su izabrani i za koje su plaćeni od strane svih poreskih obveznika Crne Gore čije interese trebatju da predstavljaju i štite.

"Ukazujemo da oba pripremljena dokumenta mogu imati izuzetno negativne posljedice po građanski i sekulrani karakter države Crne Gore, te pozivamo da realizacija ovih planova bude odmah obustavljena", kažu u saopštenju.

Ukoliko Vlada Crne Gore ne odustane od planiranog usvajanja pomenutih dokumenata, kažu da će o dramatičnoj situaciji u zemlji, izazvanoj prekrajanjem njene etničke i vjerske strukture, izvijestiti sve relevantne međunarodne adrese. 

POTPISNICI: 

1.Crnogorsko njemačko udruzenje MonteKöln - Emira M Ličina - Njemačka

2.Crnogorsko njemačko udruženje Montenegro-Hessen Frankfurt - Nena Kesselman - Njemačka

3.Fondacija Gusinje predstavništvo za zapadnu Evropu- Murat Julević - Njemačka

4.Udruženje Sandžak Montenegro iz Kelna - Jupo Rastoder - Njemačka

5.Crnogorsko udruzenje MonteEschweiler - Slavko Antović - Njemačka

6.Evropska dijaspora Bošnjaka - Rašo Adrović - Njemačka

7.Udruženje MonteDüren - Srđan Plamenac - Njemačka

8.Udruženje Balkan93 Sundern - Soko Šabotić - Izet Đozović - Njemačka

9.Crnogorsko udruzenje Ravensburg - Savić Babić - Njemačka

10.Crnogorsko društvo Lovćen Lovćenac - Srbija

11.Crnogorska etnicka zajednica Australije Mihailo Mandić - Australia

12.Crnogorsko društvo - Loznice-Luksemburg - Menan Mucević

13.Montenegro-Wuppertal - Miloš Bukilić - Njemačka

14.Crnogorska zajednica sa Kosova - Senad Šabovic - Kosovo

15.Zveza Kulturni center črnogorskih društev Slovenije - Remzo Skenderović - Ljubljana

16.Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Durmitor iz Bačkog Dobrog Polja- Srbija - Tripković Nikola

17.Crnogorski elektori Srbije - Srbija

18.Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka - Ismet Ramčilović- Bosna

19.Montenegro International North America- Vesko Karadžić

20.Hrvatsko-crnogorsko društvo prijatelja "Croatica Montenegrina" - Milorad Nikčević, Alojza Štoković - Htvatska

21.Crnogorske Dijaspore-Turska - Bedri Gul

22.Portal Revija Fokus - Amerika

23.Klub Bistrica Ennepetal Enver Pilica - Njemačka

24.Humanitarno udruženje Euro Gusinje New York - Ruždija Jarović - Mirza Vukelj- Amerika

25.Montenegro association Cetinje of California inc. Predrag Marković - Amerika

26.Kulturni centar “Rumija” Cikago - Senad Perazić - Amerika

27. Literarni klub Husein Basic Luksemburg - Sead Ramdedović

28. Udruženja MonteAustralia - Safet Beljo Radončić

29. Crnogorsko društvo Montenegro - Maribor Slovenija- Martina Medved

30. SICGM - Savez iseljenika iz Crne Gore u Makedoniju - Medo Balić

31. Crnogirsko kulturno društvo Toronto Kanada - Dino Kolar

32.Društvo Crnogoraca Auckland, New Zealand - Vukan Čavor

33.Crnogorska kuca u Barseloni- Veljko Martinović

34. Crnogorsko kulturno prosvjetno i sportsko društvo "Morača" Kranj Slovenija - Čedo Đukanović

35. Zavičajno društvo Plavljana I Gusinjana "Izvor" Kranj Slovenija - Skender Bajrović

36. Savez Evropske i Svjetske Dijaspore - Muamer Kalić Bosna

37. Savez crnogorskih društava Sloveniji- Veselin Lakić

38. Crnogorsko društvo "MONTENEGRO" Ljubljana- Nenad Martinović

39. Crnogorsko društvo "CRNA GORA" Ljubljana - Zoran Laketić

40. Udruženje13. jul New York - Djurica Mićunović

41.Kulturno sportsko društvo Montenegro Bihor, Jesenice, Slovenija - Šeki Agović

42. UC “Crvenka” - Crvenka - Živko Jovanovic

43. Crnogorsko udruzenje - Vrbas Srbija - Mihailo Miletić

44. Udruženja belgijsko-crnogorskog prijateljstva "MONTENEGRO" Belgija - Goran Vratnica

45. Montenegro-UK Society - Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije - Neven Pajović

46. Fondacija Gusinje New York - Džavid Kastrat

KOMENTARI (8)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Pablo
12.04.2021 09:21

Prava stvar. O politici, i uopšte životu u Crnoj Gori treba da se pitaju isključivo Crnogorci koji ŽIVE u državi. Ništa Srbija, Albanija i ostatak svijeta. Samo Crnogorci.

12 1
Milogorac nije Crnogorac
12.04.2021 09:36

Ode vam dukotrpno gradjeni dps biracki spisak.. sta cete.. ne ljutite se..

5 2
Marko
12.04.2021 09:37

Sada lijepo pošaljite spisak vaših članova, pa da se pošalje zahtjev ambasadama tih država, da se utvrdi ko od vas ima dvojno državljanstvo. Mislite da smo svi nenormalni i da vam vjerujemo da svako ko je mogao nije uzeo državljanstvo i države u kojoj živi? Niste vi tolike patriote i ne volite toliko Crnu Goru...

6 5
Crnogorac
12.04.2021 13:40

Hvala svim ovim udruzenjima sto su dobijali na svim izborima do sada. Ali nicija nije do zore gorela... narod se pita.. a narod je izabrao, zalim slucaj, ode vam biracki spisak hahaha...

5 0
Pg
12.04.2021 14:10

Zivi u Njemačku ili neku drugu srecnu drzavu pa da mene u CG kroji sudbinu kako ne.Ako vam je stalo ko ce da vlada dodjite pa zivite ovdje sto ste utekli. I ja bih otisla van CG al ne mogu htjela sam i prije 15god al nije mi moglo bit.A kad odu van ocekuju drzavljanstvo za 5-6 god a da ga mi ne damo nekom ko zovi ovdje 10 god.Lako je pricat i solit pamet narodu kad im je plata 2000-3000e dodjite da zovite od 200-300e pa da vidite

3 0
Crnogorka
12.04.2021 14:50

Da li vi shvatate da se ne radi samo o biračkom pravu? Brisanje iz registra prebivališta znači oduzimanje lične karte i nemogućnost uzimanja bilo kojeg dokumenta, kao da nikad nisi ni postojao u toj državi. Da li znate koliko Crnogoraca je otišlo da privremeno rade u drugu državu kako bi mogli da obezbjede svoje porodice, jer nisu mogli naći posao godinama u sopstvenoj državi? I sad oni treba da ostanu bez stalnog prebivališta samo zbog toga da slučajno ne bi glasali na sljedećim izborima. To je protiv Ustava bilo koje države, ustvari je lišenje ljudi prava na identitet. Otvorite malo oči i pogledajte širu sliku.

1 2
Pg
12.04.2021 20:40

Ti sto su otisli da rade ne ostanu po 10god.Evo ja cu se zamijenit sa nekim kome je stalo do pasosa al nek se vrati da zivi ovamo a ja cu tamo .Preferiram Sloveniju i Njemačku.U CG uvjek moze da dodje i ako nema drzavljanstvo i da ostane.

2 0
Rade
13.04.2021 00:12

,,,UZDAJMO SE U ONO STO RECE NJEGOS NA SAMRTNU URU,, ,CRNA GORO ZDRAVO DA SI!!!!!!! CRNA GORO ZDRAVO DA SI !!!!! ,,,,DEVET PASA S DEVET STRANA KO VUKOVI NAPADOSE TI OSTADE ZEMLJA SLAVNA... SVI DEVET PROPADOSE,,, ,,,,DEVET PASA STO SE SETA PREKO MORA IZ DALJINE...NA KRSEVE TVOJE SVETE A ZA NJIMA VOJSKE SILNE....,,, ,,,O,J CETINJE SVETO MJESTO BEZ DVOROVA I PALATA I BEZ ZLATA....PO STO PUTA KRVLJU ZALIVENA ..I STO PUTA OSVESTANa,,,, OJ, LOVCENE KRUNO SJAJNA NIKAD NIJESI BEZ OBLAKA ..OD KOSOVA PA DO SADA AL TVOJ BARJAK NIJE PAPO NIJE PAO NICE PASTI ON NIKADA,,,,

0 1

Krivokapić čestitao odbojkašima: BRAVO momci, Crna Gora je uz vas

Petak, 14.05.2021 | 23:25

Premijer Zdravko Krivokapić, čestitao je odbojkašima plasman na Evropsko prvenstvo.

DRUGI kontingent - Stiglo još 24 hiljade AstraZeneka VAKCINA

Petak, 14.05.2021 | 21:37

Drugi kontingent od 24 hiljade doza vakcine Astra Zeneka danas je stigao u Crnu Goru, zahvaljujući nabavci koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u okviru COVAX mehanizma, saopšteno je iz PR Centra.  

"WE ARE THE PEOPLE": Poslušajte ZVANIČNU HIMNU predstojećeg Evropskog prvenstva

Petak, 14.05.2021 | 21:25

Evropska fudbalska federacija (UEFA) je nešto manje od mjesec prije početka Evropsko prvenstvo 2020. objavila zvaničnu himnu za kontinentalno takmičenje pod nazivom "We are the people".

VIDEO: Izašao TREJLER poslednje sezone "La casa de papel" - evo šta možete da OČEKUJETE

Petak, 14.05.2021 | 21:10

Popularna Netflixova serija "La Casa de Papel" završava se petom sezone do kraja ove godine.

VIDEO: PREKINUT meč Cicipas - Đoković

Petak, 14.05.2021 | 20:58

Kiša nije dozvolila da se meč nastavi... 

Ove stvari nikako ne bi trebalo zanemariti - PET sitnica koje najčešće dovode do RASKIDA

Petak, 14.05.2021 | 20:46

Svaki odnos ispočetka kreće sa zaljubljenošću i idealizovanjem partnera, no sve češće se i završava sa nepremostivim razlikama u karakteru.

Nutricionisti potvrdili: Ovih SEDAM namirnica će vam pomoći u SAGORIJEVANJU KALORIJA

Petak, 14.05.2021 | 20:27

Iako nijedna hrana neće istinski sagorijevati masnoće, postoje određene namirnice koje vam mogu pomoći u postizanju dobrih rezultata.

NE ODLAŽITE KIŠOBRANE: Prvog dana vikenda KIŠA i PLJUSKOVI

Petak, 14.05.2021 | 20:21

Vremenska prognoza za subotu, 15. maj.

Milatović: Radnicima Željezare umjesto planiranih 30%, plate UMANJENE za 10%

Petak, 14.05.2021 | 20:02

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović poručio...

Glumac HOSPITALIZOVAN: Robert De Niro HITNO primljen u bolnicu

Petak, 14.05.2021 | 19:32

Slavni glumac Robert De Niro hitno je primljen u bolnicu, tokom snimanja filma u Oklahomi, jer je kako prenose strani mediji, povrijedio nogu na snimanju.