Ponedjeljak, 12.04.2021 | 10:10
IZVOR: cdm.me

Radak - Kukavičić SMIJENJENA sa pozicije direktorice Nacionalne turističke organizacije

“Vrijeme je Crna Gora dobije odgovarajuću promociju i da stanemo na put svakom nesavjesnom vršenju dužnosti. Građani moraju znati na koji način se troši njihov novac”.




Foto: PR Centar, arhiva

Izvršni odbor Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO) na današnjoj sjednici razriješio je dužnosti direktoricu Željku Radak-Kukavičić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, prilikom analize poslovanja NTO-a, utvrđeno je nekoliko elemenata nesavjesnog, nemarnog i nepravilnog obavljanja dužnosti.

“Primarno, predmet analize bio je Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji vezano za aktivnosti na promociji Crne Gore kao turističke destinacije, koji je 2017. godine zaključen između NTO-a i Montenegro Airlines (MNA) u iznosu od 3,6 miliona eura, koji je NTO u kompletnom iznosu uplatila avansno. Predmetni ugovor je do sada bio pod oznakom tajnosti, iako su predmet istog promotivne aktivnosti, koje se po svom karakteru ne mogu tretirati kao tajne”, navode iz resora Jakova Milatovića.

U analizi ovog Ugovora, kao i njegove realizacije, iz Ministarstva navode da je utvrđena netransparentnost namjene sredstav.

“Predmetni ugovor nije sadržao specifikaciju usluga sa pratećim cjenovnikom. To znači da unaprijed nije precizirano na osnovu čega su formirane cijene za date usluge koje se kasnije pojavljuju u izvještajima o sprovedenim aktivnostima Montenegro airlines-a. Naime, za 2019.godinu i 9 mjeseci 2020.godine za brendiranje na spoljnoj strani 5 aviona izdvojeno je 420,000 euraa, dok je za brendiranje zaglavaka na sjedištima aviona utrošeno 315,000 eura. Brendiranje poslovnica u inostranstvu koštalo je 108,000 eura, a brendiranje aerodromskih šaltera 84,000 eura. Promocija u tri broja Inflight Luxury magazina plaćena je 27,000 eura, a promocija putem sajta MA za 2019.godinu čak 72,000 eura”, ističu u ovom resoru.

Dalje navode da ugovorene obaveze MA nijesu u potpunosti realizovane u toku 2020. godine, jer je u martu 2020. godine komercijalni avio saobraćaj obustavljen.

“Ipak, MA je organizaciju specijalnih letova za povratak naših državljana u CG zbog pandemije koronavirusa,  tretirao kao komercijalne letove iako je jasno da to nijesu, i uračunao u promotivne aktivnosti koje su samim tim i naplaćene. Po ovom osnovu NTO CG nije inicirala ni smanjenje fakture, a ni raskid Ugovora”, ističu.

Takođe, dodaju, sredstva za promociju za potrebe NTO CG na društvenim mrežama – Facebook i Instagram u iznosu od 60,000 eura za 2019.godinu, kao i 45,000 eura  za 9 mjeseci 2020. godine su samo još jedan prikaz nedomaćinskog trošenja sredstava.

Dodatno, ističu da je Državna revizorska institucija dala uzdržano mišljenje na realizaciju avansa MNA, jer NTO CG nije pravovremeno dostavila dopunjeni Izvještaj za 2019. godinu iz kojeg se detaljnije može vidjeti namjena utrošenih sredstava, čime ujedno nije realizovana preporuka DRI u predviđenom roku.

“Nesavjesno poslovanje utvrđeno je i u realizaciji javne nabavke za usluge zakupa poslovnog prostora u kojima je smještena NTO CG , jer su definisanjem uslova poput onih da prostor mora biti u precizno navedenoj katastarskoj opštini, mora posjedovati dva lifta, i slično eliminisani svi poslovni prostori koji se nalaze van gradskog jezgra ili koji se nalaze na prizemlju i ne posjeduju dva lifta. Definisani tenderski uslovi su neobjašnjivi sa aspekta potreba poslovanja NTO. Na tenderu je bio samo jedan ponuđač, „Bistrica Clean energy“, čije se prostorije, koje zakupljuje NTO, nalaze u hotelu Hilton. Vrijednost zakupa definisana je ugovorom u iznosu od 60,000 eura godišnje”, navode iz Ministarsva.

Kako su dodali, prošle godine Crna Gora je imala najveći ekonomski pad u Evropi, čemu je znatno doprinijela odluka prethodne Vlade o zatvaranju granica tokom ljetnje sezone, ali i neadekvatna turistička promocija države na emitivnim tržištima.

“Vrijeme je Crna Gora dobije odgovarajuću promociju i da stanemo na put svakom nesavjesnom vršenju dužnosti. Građani moraju znati na koji način se troši njihov novac”, navode u ovom resoru.

Za vršioca dužnosti direktora NTO odabrana je dr Ana Marković-Tripković, dosadašnja šefica Kancelarije za evropske integracije i saradnju u Opštini Budva.

“Tripković posjeduje višegodišnje iskustvo u oblasti turizma. Odbranila je doktorsku disertaciju na temu „Strateško upravljanje razvojem turizma Crne Gore” , a bila je i prodekan i docent na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi, kao i Fakultetu za turizam u Baru. Bila je angažovana i na brojnim projektima iz oblasti turizma , među kojima  su  „Vidovi održivog turizma NP Skadarsko jezero“ i „Istraživanje i analiza poslovanja hotelijerstva Crne Gore“.  Sa ovim kadrovskim promjenama, stvoreni su preduslovi da se u najskorijem periodu redizajnira strategija turističke promocije čime će Crna Gora biti pozicionarana i prepoznata kao sigurna turistička destinacija”, zaključuje se u saopštenju.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ana
12.04.2021 11:17

Neka je sa srećom

2 3
Oj ha
12.04.2021 14:07

Nista manje no Hilton-bravo,sve je to narod jadni placao

2 0
😜😜😜
13.04.2021 08:37

E sada ce da nas ogrije Sunce.

0 0

OSTALE VIJESTI

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.