Srijeda, 14.04.2021 | 09:41
IZVOR: 24sata.hr

Blagodati jutarnje MEDITACIJE: Evo čemu ona sve koristi i kako je praktikovati za FIZIČKO ZDRAVLJE

Jutarnja meditacija mogla bi vam dati više energije i fokusa da lakše i bezbolnije prođete kroz dan, bez stresa. Osim toga, meditiranje kada se probudite pomaže vašem zdravlju.




Foto: Ilustracija, Pixabay

U studiji iz 2019., objavljenoj u časopisu Behavioral Brain Research, ljudi koji nikada prije nijesu meditirali počeli su raditi meditaciju u trajanju od 13 minuta tokom osam nedelja. Nakon tog perioda osjećali su manje napetosti, negativnog raspoloženja i umora. Takođe su poboljšali memoriju i pažnju u poređenju s kolegama koji su umjesto meditacije slušali podcaste.

Osim ove studije, ona objavljena u izdanju časopisa The Journal of Positive Psychology za 2020. godinu otkrila je da 15 minuta meditacije dnevno može učiniti da se osjećate kao da ste cijeli dan proveli odmarajući. Drugim riječima, bićete opušteniji.

Mnogi slavni, poput pjevačice Alice Keys i drugih, praktikuju jutarnju meditaciju koja im popravi fokus i pomogne im da prođu dan bez stresa, piše Reader's Digest.

Jutro je dobro za meditiranje zato jer nam jutro dolazi prvo, prije nego što uđemo u naš užurbani ostatak dana i prije nego se primimo ispunjavanja spiska obaveza.

- Vjerovatnije je da će vam meditacija postati navika ako ju uklopite u postojeću rutinu. Ja na primjer svako jutro skuvam kafu i odem meditirati - kaže Cortland Dahl, stručnjak Centra za zdrav um.

Vaša rutina može izgledati drugačije, zavisno od toga kako provodite svoja jutra. Možete napraviti kafu, odraditi jutarnje vježbe za mozak, a zatim krenuti meditirati. Možda vam to neće odgovarati pa ćete se ustati iz kreveta i prvo krenuti meditirati pa nakon toga sve ostalo. Ne postoji najbolji način. Svoju rutinu morate prilagoditi sebi, onako kako vama odgovara. 

- Bez obzira na to kako ili kada meditirate, ključno je to raditi dosljedno. Bez toga nemate ništa - govori Dahl.

Započnite s malim ciljevima i razumnim očekivanjima. Čak i mini meditacije mogu ublažiti stres i napetost. Ispunjavajte svoje ciljeve i budite uporni.

- Recite samom sebi: 'Popiću šoljicu kafe i odmah nakon toga odraditi 10-minutnu meditaciju'. Nakon što prođe nedelju dana, razmislite o tome kakav je to na vas ostavilo učinak i provjerite trebate li nastaviti s tim - savjetuje stručnjak.

Budite strpljivi
Blagodati meditacije ne javljaju se preko noći. Ako rezultate očekujete odmah pogriješićete. Može proći i tri mjeseca dok ne počnete primjećivati razliku u vašim osjećajima i tijelu. 

Ako pomislite da meditacija ne uspijeva samo znajte da niste sami. Nasmijte se, nastavite dalje i utješite se činjenicom da prolazite kroz proces koji su prošli i mnogi drugi prije vas.

Postavite ciljeve 
Ako niste jutarnja osoba, nije realno misliti da ćete se probuditi ranije kako biste meditirali. Pronađite najbolje vrijeme koje vam odgovara. Možda je to nakon večere ili prije spavanja.

- Postoje mnoge vrste meditacija, a neke bi mogle biti prikladnije za jutra - govori Dahl.

Meditacija vođena svrhom i vrijednostima može se raditi s trenerom, ai i ne mora. Tokom ove vrste meditacije postavljate jasne namjere za svoj dan, vezujući ih za svoju svrhu i vrijednosti. Umjesto da se usredsredite na svoje disanje koncentrišite se na svoju svrhu dok meditirate na mirnom mjestu.

Uz transcendentalnu medijaciju, vježbaćete dva puta dnevno po 20 minuta. Ovom praksom jutarnja i večernja meditacija imaće smisla.

Umjesto da brinete meditirate li pravilno, usresredite se na vježbanje svaki dan, čak i ako je to samo pet minuta. Ne samo da ćete fizički biti bolje nego i psihički.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Četiri policajca na slobodi, rampa na Božaju dizana i za pet eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:48

Policijski službenici na graničnom prelazu Božaj, koji su uhapšeni juče zbog sumnje da su primali mito od stranih državljana, prema sumnjama inspektora, uzimali su od pet do 20 eura kako bi, uprkos nekim nepravilnostima, digli rampu na granici, saznaje "Dan".

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Država bivšim radnicima Radoja Dakića isplaćuje po 2.000 eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:35

Saopštenje Vlade.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .