Petak, 16.04.2021 | 12:06
IZVOR: Telegraf.rs

Baštu je moguće imati i u stanu: Ove BILJKE i POVRĆE je IDEALNO gajiti u zatvorenom prostoru!

Obrađivanje bašte ima pregršt pogodnosti, osim što omogućava da jedete namirnice koje sami gajite, odlična je antistres terapija.




Foto: Ilustracija/pixabay.com

Pandemija korona virusa, između ostalog, pokazala nam je i to da je imati svoje parče zemlje od neprocjenjive vrijednosti. Obrađivanje bašte ima pregršt pogodnosti, osim što omogućava da jedete namirnice koje sami gajite, odlična je antistres terapija.

Međutim, šta je sa onima koji za to nemaju mogućnosti? Rješenje postoji, čak i za male stanove u kojima nema mnogo mjesta i drugih uslova za to.

Naime, postoje biljke koje da vole zatvorene prostore, a ovo su samo neke koje možete uzgajati i u sopstvenom životnom prostoru...

1. Bosiljak

Ovaj poznati začin ima široku upotrebu u domaćoj kuhinji. Postoji niz sorti bosiljka, koje jednostavno možete uzgajati u posudi koju je idealno držati uz prozor. Najviše mu odgovara južna strana stana, voli dosta sunca i toplote.

Bosiljak treba redovno zalivati, a zemlja treba uvijek da bude vlažna, ali ne i natopljena vodom.

2. Aloe vera

Riječ je o biljci sa dugim, debelim, mesnatim listovima. Posadite je u posudu i uzgajajte na sobnoj temperaturi od oko 21 stepen i uz mnogo svijetla.

Aloe vera preferira nešto suvlju zemlju pa je zalivajte na svaka dva do tri dana.  Ova čudesna biljka umiriće opekotine od sunca, ogrebotine i svrab kože. Samo polomite njen list tamo gdje je najdeblji i nanesite na bolno mjesto.

3. Čeri paradajz

Ovo omiljeno povrće, koje je zapravo u biljnoj klasifikaciji voće, odličan je izvor vitamina A, C i K, kao i beta karotena koji štiti kožu od štetnih sunčevih zraka.

Odaberite neku sitniju sortu, odnosno čeri paradajz, koja će biti idealna za vašu malu baštu u stanu. Paradajzu treba mnogo toplote i svjetla, zato posudu stavite na najosunčanije mjesto u stanu. Zemlja sve vrijeme treba da bude vlažna, ali ne i natopljena vodom.

4. Korijander

Riječ je o osjetljivoj biljci, sa "čipkastim" listovima i oporim okusom. Ovo je omiljeni začin u kuhinjama širom svijeta, posebno meksičke, indijske i tajlandske, ali je jednako zastupljen i u evropskoj ishrani.

Čuvajte ga od previsokih temperatura jer će se osušiti, iako je korijanderu potrebno dosta svjetlosti. Najbolje bi bilo da ga posadite kraj prozora orjentisanog prema istoku. Zemlja neka bude vlažna, ne i natopljena.

5. Spanać

Ova lisnata superhrana biće veoma zahvalan ako je uzgajate u zatvorenom prostoru. Ne voli ni kad joj je prevruće ni kad je prehladno zato je smjestite u posudu na sunčanom mjestu i osigurajte joj sobnu temperaturu. Odaberite dublju posudu jer je korjenu spanaća potrebno više prostora.

Vrlo brzo uživaćete u biljci bogatoj proteinima, vitaminima A i K, folnom kiselinom, vlaknima... Ovo je namirnica koja jača srce i poboljšava pamćenje.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

"RUŽA" ugledala svjetlost dana - Adi Šoše objavio novu pjesmu (VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 13:07

Poslušajte!

"Novače, samo me pozovi!" Amerikanac želi da bude trener Novaka Đokovića

Petak, 19.04.2024 | 12:51

Teniski stručnjak i bivši trener Serene Vilijams Rik Maći izjavio je da bi vrlo rado bio trener Novaka Đokovića.

Kako da vam jakne i kaputi izgledaju kao novi do sljedeće sezone? Isprobajte ovaj trik

Petak, 19.04.2024 | 12:44

U pitanju je jedan sastojak koji ćete dodati u vodu za pranje.

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.

ŠTA treba ponijeti na OSTROG: OVO je najvažnije PRILIKOM posjete manastiru

Petak, 19.04.2024 | 11:56

Dobro će vam doći par smjernica ukoliko planirate posjetu manastiru Ostrog. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.

Lazović ostaje u pritvoru: Odbijeno jemstvo od preko devet miliona eura

Petak, 19.04.2024 | 11:24

Saopšteno iz Apelacionog suda.