Petak, 16.04.2021 | 13:29
IZVOR: Kolektiv.me

Promocija knjige “Kastigulja” u Velikoj sali KIC-a

KIC “Budo Tomović” biće domaćin promocije knjige “Kastigulja” autorke Jasenke Lalović koja će biti organizovana u ponedjeljak, 19.aprila, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 17 sati.




Foto: KIC "Budo Tomović"

O knjizi će uz autorku govoriti: Tanja Vujović, autorka knjige “Ulica Slobode”, dr Draško Došljak i Vlatko Simunović. Veče će moderirati Natalija Đaletić, a odlomke će čitati glumica Dubravka Drakić.

Riječ autorke:

„Sa ovim romanom, zaokružuje se moja trilogija o crnogorskim ženama, sa tom razlikom što se radnja prebacila na primorsku stranu, protežući se od Grblja, preko Paštrovića, do Spiča. Knjiga prati sudbinu četiri generacije žena u jednoj porodici, obuhvatajući period od kraja devetnaestog veka, pa sve do kapitulacije Italije u Drugom svetskom ratu. Poseban izazov u ovom romanu bilo je moj susret sa običajnim, jezičkim i kulturološkim raznolikostima gore pomenutih krajeva, koje je trebalo objediniti i uvezati u čvrstu priču. Što sam dublje zalazila u štivo, sve više sam otkrivala obilje te riznice, koja je ujedno davala odgovore na mnoga savremena pitanja, koja smo, nažalost, vremenom zanemarili i zaboravili. Možda je došlo vreme da ponovo zavirimo u tu škrinju i da se prisetimo mnogih poruka. Češće prozborenih, nego zapisanjih. Češće odživljenih, nego naučenih.“

“Roman koji se čita sa poštovanjem prema štivu iznedrenom iz tradicijom nadahnute duše Paštrovke Jasenke Lalović predstavlja ponos književnosti bila ona "muška" ili "ženska" - svejedno je. Već od prve stranice, selićete se daleko, u divlje i u isto vreme pitome krajeve kojima tumaraju i u mraku predrasuda žive i umiru likovi okupani čistom morskom vodom, osušeni vetrom, verni ljutom kamenu zavičaja, vaspitani na mitu u kojem su muškarci junaci i glave koje se slušaju, a žene vazda čekalice i čuvarke bez prava na žalbu. Ovaj roman govori o muškarcima, iako se to ne da zapaziti odmah, valja dobro utonuti u zaplet i tek zagrebati po površini autorkine namere da ovo ne bude samo još jedna od knjiga posvećenih isključivo ženskoj patnji i žrtvovanju…” urednik Radio Beograda 202 Dejan Grujić

Jasenka Lalović je Paštrovka, odrasla uz more. Rođena 1965. godine, djetinjstvo je provela u Buljarici, Osnovnu školu “Mirko Srzentić” pohađala je u Petrovcu, nekadašnje usmjereno obrazovanje, smjer novinarstva, završava u Baru, da bi potom nastavila studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odsjeku sociologije. Jedan period svog života radila je na Radio-televiziji Srbije. Još u prvim školskim danima pokazala je interesovanje za poeziju, tako da su se njene pjesme našle u koricama Antologije jugoslovenskog dječijeg pjesništva. Sa jednakom strašću je slikala i još uvijek se nada da će jednom pronaći dovoljno vremena da u tome uživa. Poput svake primorke, zaljubljenik je u more, posebno njenu Buljaricu. Iako živi u Beogradu, njena ljeta su rezervisana za Crnu Goru i njene obale. Pisana riječ je oduvijek dio njenog života. Spletom svakojakih životnih okolnosti i na nagovor onih koji su vjerovali u ono što radi, osmjelila se da u svojim pedesetim godinama objavi prvi roman. Za manje od devet mjeseci slijedio je njegov nastavak. Odaziv čitalačke publike iz cijelog regiona bio je iznenađujući, što je danas po nju obavezujuće i podsticajno da nastavi dalje sa pisanjem. Živi i radi u Beogradu.

Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen (Velika sala do 50 mjesta), a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

Besplatne ulaznice će se moći preuzeti na dan promocije od 9 do 17 sati na biletarnici KIC-a.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Na rakršću svjetova "Uski prolaz" i poezija Senadina Pupovića (II)

Utorak, 19.03.2024 | 08:59

Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva.

Kapije svjetlosti i umjetnički i naučni univerzum Dr Pupovića (I)

Ponedjeljak, 18.03.2024 | 08:22

Iz živopisnog grada Plava, smještenog na sjeveru Crne Gore, ponikao je Senadin Pupović, čovjek čija biografija svjedoči o neiscrpnoj želji za znanjem, umjetnošću i stvaralaštvom.

Biser iz Nikšića: Teodora Radunović emocije prenosi na papir i stvara najljepše pjesme

Srijeda, 13.03.2024 | 14:13

Crna Gora je zemlja koja iz dana u dan iznjedrava sve više bisera, mladih ljudi koji svojom željom za upsjehom i sjajem našu zemlju čine ponosnom. Jedna od takvih je i Teodora Radunović iz Nikšića.

"Jedino su ostala SJEĆANJA": Emotivan tekst dječaka koji je OSVOJIO PRVU NAGRADU za rad "Mama je glagol od glagola raditi"

Nedjelja, 10.03.2024 | 10:58

Javna ustanova “Zahumlje” Nikšić, nagradila je učesnike literarnog konkursa “Mama je glagol od glagola raditi”, organizovanog povodom 8. marta, Dana žena, na koji je pristiglo blizu 400 radova učenika osnovnih škola iz Crne Gore.

“OPOMENE” svjetlosne i sjenovite staze Bogića Rakočevića

Subota, 09.03.2024 | 08:49

Nakon desetogodišnje pauze u pisanju poezije, u izdanju reprezentativnih Ratkovićevih večeri poezije, ugledala je svjetlost dana zbirka poezije “Opomene” Bogića Rakočevića.

Astro prognoza: ČETIRI horoskopka znaka koje čeka iznenadni NOVAC do kraja mjeseca

Utorak, 16.04.2024 | 10:16

Astrološka predviđanja otkrivaju da će neki horoskopski znakovi doživjeti neočekivane finansijske dobitke u drugoj polovini aprila 2024.

Rubljov - "Nadal me razbio na TRENINGU"

Utorak, 16.04.2024 | 10:00

Rafael Nadal biće u dobroj formi ovog proljeća, otkrio je Andrej Rubljov, slavni ruski teniser.

VOLITE da PJEŠAČITE? Ovo je 10 NAJBOLJIH GRADOVA za vas

Utorak, 16.04.2024 | 09:47

Veliki broj gradova širom svijeta ima nevjerovatne mreže javnog prevoza, ali ako ste u mogućnosti, najbolji način da osjetite atmosferu nekog mjesta je pešačenje. Tako ćete otkriti kako grad zaista „diše“.

Bivša tužiteljka Mira Samardžić SASLUŠANA u istrazi protiv Katnića?

Utorak, 16.04.2024 | 09:38

Bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić saslušana je juče u istrazi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, saznaju “Vijesti”.

Najslavniji NBA klub razmatrao da dovede Vučevića

Utorak, 16.04.2024 | 09:30

Uprava Los Anđeles Lejkersa, najslavnijeg NBA kluba, razmatrala je tokom sezone opciju da u trejdu dovede našeg proslavljenog centra Nikolu Vučevića.

Ova PODGORIČKA NASELJA u srijedu više sati BEZ VODE

Utorak, 16.04.2024 | 09:22

Sedam sati bez vode. 

Poznati pjevač otkrio zbog čega nema više djece - "Moj svijet se RASPAO preko noći“

Utorak, 16.04.2024 | 09:16

Frontmen grupe "Piloti" Kiki Lesendrić već više od tri decenije je u ljubavi sa svojom suprugom sa kojom ima i sina Đorđa.

Da li znate šta znače ove OZNAKE na PARFEMIMA? Stručnjak OTKRIVA kako prepoznati KVALITET

Utorak, 16.04.2024 | 09:05

Na svakom parfemu nalaze se oznake EDT i EDP koje dosta govore o kvaliteu mirisa. Razlika u oznakama je važna, a one su zapravo skraćenice od Eau de Parfum (EDP) i Eau de Toilette (EDT).

Aleksandra Prijović održala koncert, pa priznala - "NE SJEĆAM se kad sam bila ovako BOLESNA"

Utorak, 16.04.2024 | 08:52

Aleksandra Prijović drugi je koncert u Rijeci održala uprkos problemima sa zdravljem.

Konzumacija ove SALATE izaziva najveći broj TROVANJA, tvrde stručnjaci

Utorak, 16.04.2024 | 08:41

U slučaju da ste se ikada pitali koja je najrizičnija namirnica koju možete konzumirati, rezultati nedavnog istraživanja mogli bi vas poprilično iznenaditi.