Subota, 17.04.2021 | 11:04
IZVOR: Kolektiv.me

Rovčanin: U EPCG neće biti niti revanšizma niti bilo kakve diskriminacije

Da bi Elektroprivreda Crne Gore bila spremna da se suoči sa svim izazovima koji stoje pred njom i bude u punom kapacitetu zamajac i predvodnik privrednog razvoja države, neophodno je da u svim segmentima unaprijedi poslovanje, prilagodi ga uslovima države u kojoj privrijeđuje i u saradnji sa Vladom Crne Gore otpočne investiciono ulaganje u nove energetske objekte, saopštio je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.




Foto: EPCG

"U ovoj kompaniji, dok sam ja izvršni direktor, neće biti niti revanšizma niti bilo kakve diskriminacije po osnovu političke, vjerske, nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti i to su principi kojih ćemo se držati i koje ćemo primjenjivati u radu. Svaki segment sistema koji dobro funkcioniše i ostvaruje rezultate biće podržan, ohrabren i ojačan da nastavi u pravcu daljeg unaprijeđenja rada. Takođe, svaki segment koji ne zadovoljava i postiže nedovoljno dobre ili negativne rezultate biće, kao što je to prirodno, profesionalno i logično, promijenjen kako u organizacionom tako i u kadrovskom smislu".

Kako navodi Rovčanin, poslovna politika kompanije biće u potpunosti na kolosjeku koji je trasirala nova Vlada Crne Gore u svim segmentima, "a taj smjer je jedina garancija unaprijeđenja i ubrzanog puta ka punopravnom članstvu naše zemlje u EU". 

"Nastavljamo sa subvencijama za socijalno ugrožene kategorije stanovništva kao i sa popustom za redovnost plaćanja. Zalagaću se da strateški cilj kompanije mora biti adekvatno praćenje socioekonomske situacije građana, tako da ćemo i u tom smjeru donositi odluke o uspostavljanju balansa između tržišnih cijena na berzi i socioekonomske situacije, naročito vodeći računa o kategorijama osjetljivih potrošača. Ono što naročito građani očekuju od nas, otvorićemo temu preispitivanja politike subvencija za električnu energiju iz obnovljivih izvora energije i ostalih naknada koje opterećuju račune, naravno u zoni nadležnosti, i, u saradnji sa državnim organima, doći do najboljih mogućih rješenja. Moram da konstatujem da je termoelektrana “Pljevlja” dovedena pred gašenje i u takvom statusu ostavljena novom rukovodstvu. U skladu sa članom 73 Zakona o industrijskim emisijama obavijestio sam Ministarstvo kapitalnih investicija o broju radnih sati TE za 2020. godinu, kao i zbirno od 2018. godine", kaže Rovčanin.

Dodaje da je termoelektrana “Pljevlja”,  temelj i oslonac našeg energetskog sistema i ona mora da nastavi sa radom.

"O njenom značaju najbolje govore činjenice, da ukoliko bi recimo prestala sa radom u ovoj godini, EPCG bi morala da uveze oko 70 miliona eura električne energije kako bi pokrila predviđenu potrošnju konzuma, a uz dodatne troškove prekograničnih prenosnih kapaciteta, taj iznos bi dostigao i okvirno 80 miliona eura. Očekujem pozitivan ishod razgovora nadležnog ministarstva sa Energetskom zajednicom upravo u periodu redovnog godišnjeg remnota TE “Pljevlja”, koji je počeo 1. aprila i traje do 1. juna i kada se ona nalazi van pogona, nakon čega bi se obezbijedio nastavak rada i dodatni radni sati. Optimizam temeljim na razumijevanju, značaju TE “Pljevlja”, izuzetno negativnim posljedicama i efektima njenog gašenja, ali i činjenici da je globalna pandemija koja je proglašena od strane SZO 11. marta 2020. godine negativno uticala i na početak implementacije projekta ekološke rekonstrukcije TE “Pljevlja”. Polako se ulazi u realizaciju projekta ekološke rekonstrukcije i uskoro će biti ozvaničen početak radova. Uvjeren sam da će termoelektrana “Pljevlja” biti najmodernija i sa jedinstvenom tehnologijom u regionu. U skladu sa ugovorenim obavezama završetak radova očekujem u julu 2022. godine".

Izgradnja novih energetskih objekata, sa akcentom na razvoju obnovljivih izvora energije, glavni je cilj novog rukovodstva Elektroprivrede Crne Gore.

"Tu nema i ne smije biti dileme. Isto tako, u fokusu naše pažnje je i nastavak revitalizacije postojećih kapaciteta. Jednostavno, moramo sve uraditi da modernizujemo kompaniju, a njeno poslovanje uskladimo sa najvećim evropskim standardima. S obzirom na to da u našoj viziji razvoja EPCG dominira razvoj obnovljivih izvora energije, moramo ubrzati dinamiku aktivnosti na projektima izgradnje vjetro parka “Gvozd” i solarne elektrane “Briska Gora”.  Početak izgradnje farme vjetrogeneratora na Gvozdu predviđen je za ovu godinu, a njen završetak 18 mjeseci nakon ulaska u realizaciju projekta. Tu smo već uspostavili preliminarnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kako bi se obezbijedila potrebna sredstva za realizaciju projekta. Nadam se takođe da ćemo uspjeti u realizaciji projekta solarne elektrane “Briska Gora”, gdje nam je jako važna saradnja sa Vladom, resornim ministarstvom i ulcinjskom lokalnom samoupravom. Realizacijom ova dva projekta dobili bismo dodatnih između 100 i 250 MW instalisane snage, što će bez sumnje generisati dalji razvoj ne samo naše kompanije i elektroenergetskog sistema, nego i države u cjelini. Podsjećam da je planirana snaga  VE “Gvozd” 54,6 MW sa godišnjom prozvodnjom oko 150 GWh električne energije, što je dovoljno za pokrivanje potrošnje oko 25 hiljada domaćinstava. Na Briskoj Gori je planirana fazna izgradnja elektrane i to prva faza sa minimalnom instalisanom snagom od 50 MW i druga do ukupno planirane instalisane snage veće od 200 MW".

Rovčanin napominje da ne treba zaboraviti ni projekat buduće HE “Komarnica”, za koji je EPCG dobila koncesiju.

"Važan posao očekuje nas i u nastavku revitalizacije naših hidroenergetskih objekata. Ove godine u HE “Perućica” biće rekonstruisana i posljednja dva generatora i nastavljena montaža preostala tri trafo bloka. Moramo raditi i na povećanju instalisane snage “Perućice” kroz ugradnju osmog agregata. U HE “Piva” predstoji kapitalna rekonstukcija agregata A3. Cilj je jasan, sve naše elektrane moraju biti pogonski spremne i pouzdane kako bi i u narednom periodu mogle da odgovore potrebama i zahtjevima elektroenergetskog sistema i donose profit kompaniji. Znam takođe koliko je važna i realizacija projekta fazne rekultivacije deponije šljake i pepela na Maljevcu i koliko će značiti to što će uskoro na toj lokaciji biti uređeni park sa svim sadržajima i preko 45 hiljada sadnica. Smatrao sam, na samom početku angažmana, da je od presudne važnosti da kompanija popravi imidž i usmjeri se na domaćinsko poslovanje, pa sam na tom planu u prvoj nedjelji dužnosti sproveo set mjera na racionalizaciji poslovanja. Zatekao sam vozni park koji je brojao 130 vozila, sa godišnjim troškovima za gorivo od 200 000 eura, i nekoliko luksuznih vozila koja su nabavljanja po ličnim prohtjevima pojedinaca, a čija cijena je dostizala čak 70 000 eura. Nakon odluke o racionalizaciji, 60 vozila je parkirano, odnosno mogu se koristiti isključivo u toku radnog vremena, a za 18 automobila pokrenuo sam postupak prodaje. Troškovi reprezentacije za 2020. godinu iznosili su oko 58 000 eura, pa sam za tekuću godinu donio novu odluku gdje sam ovu vrstu utoška ograničio na 16 500 eura, što je iznos usklađen sa stvarnim potrebama.  U prethodnoj godini, koja je bila izborna, kompanija je na donacije i sponzorstva izdvojila oko 1,4 miliona eura. Ovi iznosi se moraju drastično smanjiti, a društvena odgovornost kompanije demonstrirati dominantno kroz pomoć zdravstvenom sistemu, što sam i učinio donacijom od 15 000 eura Opštoj bolnici u Pljevljima. Rasipništvo u kompaniji neću dozvoliti niti tolerisati, jer se mora voditi računa o svakom euru.Takođe, otklonjena je nezakonitost u radu koja je trajala 20 mjeseci i smijenjen je izvršni rukovodilac koji je pokrivao dvije funkcije i istovremeno bio sam sebi hijerarhijski nadređen".

U prvoj nedjelji angažmana obavio je razgovor sa predstavnicima sindikalne organizacije, i nakon konstruktivne diskusije postigli su dogovor da u narednom mjesecu izmijene pojedinačni kolektivni ugovor, i izađu u susret zahtjevima zaposlenih za ostvarivanje prava na koja čekaju već nekoliko godina.

"Nakon uvida u stanje objekata kompanije, pokrenuo sam inicijativu za adaptaciju i rekonstrukciju objekata – naplatnih punktova  širom Crne Gore, koji se nalaze u stanju koje narušava ugled kompanije. Nedopustivo je da kladionice imaju uređenije prilaze i objekte, od kojih su pojedini u vlasništvu ili koje koristi najjača državna kompanija. Za prve tri nedjelje poslovanja novog rukovodstva povećali smo nivo transparentnosti i vidljivosti u radu kompanije, što će biti praksa i ubuduće. U toku je realizacija pilot projekta kojim pokrećemo sopstvenu proizvodnju video i foto sadržaja za potrebe kompanije, čime ćemo postići dodatne uštede. U saradnji sa Vladom Crne Gore realizovali smo projekat čijom je realizacijom 380 000 građana uz račun dobilo i sve neophodne informacije o vakcinaciji protiv COVID -19. Uskoro ćemo u cilju prevencije pandemije realizovati projekat pojačanih higijenskih mjera i nadzora u svim objektima Elektroprivrede Crne Gore. Pred kompanijom stoje ozbiljni izazovi. Nastavljamo odgovorno, predano i posvećeno u interesu svih građana Crne Gore", zaključio je Rovčanin u saopštenju.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vele
17.04.2021 11:34

Dobro ZBORIS AKO ODRZIS RIJEC...PUSTI POLITIKU...Nacionalnost ,vjera ,ime ,prezime je licni dokumenat nista vise niti koristi jedino da se covjek od covjeka prepozna...niko nije isti svi smo razliciti.....i svi pripadamu samo jednome...ONOME KOJI NAS JE STVORIO...ali narod to nezna..ako se tim bavimo..i raspravljamo ..gubimo sami sebe i robovi smo ili politike ili crkva...NIJEDAN POSAO NEMOZEMO RADITI KAKO TREBA...ELEKTRO PRIVREDA SE TICE SVAKOG GRADJANINA OVE DRZAVE I TREBA TAKO DA SE PONASA I RADI...KO OVAKO NE BUDE RADIO NA SVAKO RADNO MJESTO...UNAPRIJED GUBI...PA KOGA ZANIMA TREBA DOBRO DA MISLI SVOJOM GLAVOM....

0 0
Marko
17.04.2021 14:29

Legendo...

1 0

OSTALE VIJESTI

Spajić: Građani ne treba da strahuju, penzije neće pobjeći

Srijeda, 24.04.2024 | 11:20

Građani ne treba da strahuju za svoje penzije, saopoštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Novi VOLI u Staroj Varoši

Srijeda, 24.04.2024 | 09:10

U Staroj varoši, u srcu Podgorice novi Voli market otvara svoja vrata 26. aprila u 10h.

"Cijene goriva zavisiće od dešavanja na Bliskom istoku"

Srijeda, 24.04.2024 | 08:41

Iako cijene nafte na svjetskim berzama trenutno padaju, u Crnoj Gori rastu pa su od početka godine uvećane i do 20 centi po litru. Hoće li biti stabilizacije na tržištu, u ovom trenutku, ocjenjuje za Radio Crne Gore analitičar Davor Dokić, teško je prognozirati. Sve će zavisiti, kaže, od dešavanja na Bliskom istoku. Na izvršnoj vlasti je, kaže, ako bude ekstremnih povećanja cijena da se, kako je učinila prethodna vlada, odluči na smanjenja akciza na gorivo.

IRF podržao razvoj mladih košarkaških talenata i još jednom pokazao društvenu odgovornost

Utorak, 23.04.2024 | 15:09

Investiciono-razvojni fond i Košarkaški savez Crne Gore potpisali su danas Ugovor o sponzorstvu u cilju pružanja finansijske podrške crnogorksoj košarci i njenoj reprezentaciji.

Unija slobodnih sindikata - Hitno SNIZITI AKCIZE na gorivo

Utorak, 23.04.2024 | 14:26

Unija slobodnih sindikata Crne Gore poziva Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time, prateći akciju ograničavanja marži na 43 proizvoda (cca 500 artikla), zaokruži paket pomoći i podrške građanima i privredi u zaštiti od izražene inflacije.

Mekan i pun ukusnih sjemenki: Pripremite BRZI POSNI HLJEB

Srijeda, 24.04.2024 | 11:53

Posni hlebovi su pravo olakšanje zbog njihove brze i jednostavne pripreme.

Nikola Rokvić PJEŠKE prešao preko 30 kilometara, otkrio koliko je novca sakupljeno od kada je krenuo na put

Srijeda, 24.04.2024 | 11:41

Nikola Rokvić oglasio se kratkim videom u kojem je saopštio koliko novca je "Fondacija Porodica" koju je osnovao sa suprugom Bojanom prikupila za dva dana, od trenutka kada je on krenuo u svoju humanu misiju i hodočašće.

Spajić: Građani ne treba da strahuju, penzije neće pobjeći

Srijeda, 24.04.2024 | 11:20

Građani ne treba da strahuju za svoje penzije, saopoštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Na Medicinskom fakultetu u Podgorici od sada i specijalizacije iz ANESTEZIJE i URGENTNE MEDICINE

Srijeda, 24.04.2024 | 10:59

U cilju stručnog usavršavanja doktora medicine na Mediciinskom fakultetu u Podgorici, pored postojećih specijalizacija iz radiologije i porodične medicine, uvedene su još dvije i to iz oblasti anestezije, reanimacije i intenzivne medicine, kao i specijalizacija iz urgentne medicine, što je i utvrđeno Pravilnikom o specijalizacijama zdravstvenih radnika i zdravstvenih sradanika, koji je donijelo Ministarstvo zdravlja.

Mugoša: Potrebna hitna diskusija o statusu Montefarma, pacijente ne zanima prebacivanje odgovornosti

Srijeda, 24.04.2024 | 10:58

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša komentarisao je probleme onkoloških i drugih pacijenata koji se ovih dana suočavaju sa nestašicom ljekova.

Simpsonovi „ubili“ lika koji se 35 godina redovno pojavljivao u toj popularnoj seriji (FOTO)

Srijeda, 24.04.2024 | 10:33

"Simpsonovi" su u novoj epizodi emitovanoj proteklog vikenda "ubili" Lerija "Barsku mušicu". Redovni gost "Moovog bircuza" umro je u birtiji čiji je redovan gost bio još od prvih epizoda popularne serije 1989. godine.

"Drugarstva do neba dopunismo kumstvima" - Poslušajte novi recital Momčila Zekovića Zeka (VIDEO)

Srijeda, 24.04.2024 | 10:25

Posluštajte!

UP - Uhapšen vozač zbog prekoračenja brzine, vozio 133 km/h

Srijeda, 24.04.2024 | 10:12

M.S. je priveden sudiji za prekršaje.

Legendarni Vuja najavio kraj karijere: Ja sam trener u godinama…

Srijeda, 24.04.2024 | 10:02

Legendarni Veselin Vujović je između redova najavio da bi hrvatski Nekse mogao možda biti posljednji klub u njegovoj trenerskoj karijeri.

Selin Dion se BORI, i ne odustaje: Neće me zaustaviti ništa, pa ni sindrom ukočene osobe

Srijeda, 24.04.2024 | 09:39

Karijera pjevačice Selin Dion pauzirana je od kada joj je dijagnostifikovana autoimuna bolest 2022. godine. Muzička diva, međutim, kaže da je ništa, pa ni sindrom ukočene osobe neće zaustaviti.