Utorak, 20.04.2021 | 17:18
IZVOR: vijesti.me

Nimanbegu: Vlada šalje dijaspori poruku da je NEPOŽELJNA

Đeka je poručio da su odlučno protiv svakog predloga ili zakonskog akta kojima bi se "našoj braći, rođacima i prijateljima na bilo koji način oduzimala ista prava koja mi imamo".




Foto: Skupština.me

Vlade predloženim izmjenama Zakona o registrima stalnog i privremenog boravka dijaspori šalje nedemokratsku poruku da je nepoželjna, a najavljene izmjene prvenstveno su usmjerene prema albanskoj dijaspori i drugim manjinama, ocijenio je poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu.

Nimanbegu je, na pres konferenciji sa poslanikom Albanske koalicije "Jednoglasno" Fatmirom Đekom, kazao da su protiv predloga Vlade kada su u pitanju izmjene podzakonskog akta koji se odnosi na zakonito prebivalište u Zakonu o crnogorskom državljanstvu i pokretanjem postupka za izmjene i dopune Zakona o registrima prebivalista i boravišta, smatrajući da bi ti predlozi, ukoliko se usvoje, stvorili veoma negative posljedice u više aspekata.

"Izmjena Uredbe o zakonitom boravku može 'olakšati' van zakonskih procedura, uključivanje ili davanje crnogorskog državljanstva hiljadama osoba, a to ima negativne posljedice na birački spisak i u ovoj polarizovanoj situaciji u Crnoj Gori sigurno će podići konflikte unutar društva na neželjeni nivo, čemu svjedočimo ovih dana. Drugo, u Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, namjera da se administrativnom odlukom odjavi a zatim ponovo prijavi prebivališta ima veze sa ne sa navodinimregulisanjem izbornih lista, već je to inicijativa sa još problematičnijim namjerom a u vezi sa situacijom u kojoj se nalazi naša dijaspora, ili čak građanima u kratkom roku od jedne godine onemogući da se ponovo registruju. rezultat toga bi bilo oduzimanje prava glasa", naveo je Nimanbegu.

Slična aktivnost u Sloveniji, odjavom prebivališta olovkom, devedesetih godina, rezultirala je odlukom protiv Slovenije na Međunarodnom sudu pravde u Strazburu i pokazalo se da je povezana sa namjerom oduzimanja državljanstva, dodaje poslanik.

"Takođe, ako prođe, gubitak lične karte dijaspore sa privremenim boravkom i bez državljanstva zemlje domaćina, prouzrokovaće ne samo gubitak glasačkog prava već i na situaciju vezanu za uvećavanje poreza, da će zdravstveno osiguranje, postupak nasleđivanja imovine i još puno sada jednostavnih administrativnih pitanja postati problem za naše državljane u Crnoj Gori", ističe Nimanbegu.

Ocijenio je da postoji namjera usmjerena prvenstveno albanskoj dijaspori i drugim manjinama, te da na to podsjeća višegodišnja retorika, od većeg dijela nekadašnje opozicije a sadašnje pozicije, gdje su i za referendum ili za rezultate izbora krivili „fantomske birače“ iz reda manjina.

"Ima li potrebe podsjetiti potcjenjivanje manjina da naš glas vrijedi manje od glasova drugih i da je za referendum bilo potrebno 55% da rezultat bude prihvatljiv. Optužbe usmjerene o neregularnsoti glasača iz redova manjina indirektno shvatamo i kao znak neprihvatanja crnogorske nezavisnosti i dan danas. Na ovaj način Vlada, kada predlaže ovakve promjene, šalje nedemokratsku poruku dijaspori da je nepoželjna. Sve ove godine, kada sem insinuacijama, nema dokaza da su birački spiskovi neregularni, posebno iz razloga koje pominje aktuelni režim: U stvarnosti oni su provjeravani i nadgledani od političkih stranaka, nevladinih organizacija i poboljšavaju se iz godine u godinu ( nekada insinuacije da broj umrlih na listama su desetine hiljada) što je potvrđeno u mnogim grupama za izbornu reformu. Njihovi nedostaci nikada nisu bili toliki da bi ih neko zloupotrijebio a ne da bi to uticalo na izborni proces na nezakonit način. I mi, učestvujući u desetinama izbornih procesa, nismo primjetili da na izbornim listama ima toliko nepravilnosti u biračkim spiskovima, i tu postoje stvarni glasači, državljani Crne Gore, sa zakonitim prebivalištem", dodaje Nimanbegu.

Kao kontradiktornost je, kako je kazao, i sama analiza birača, koju su ovih dana izvršile nevladine organizacije za Nikšić́ ili Herceg Novi, "koja je pokazala su je prebivalište ili posjedovanje više državljanstva, van zakona i Ustava, naglašeni tamo, ali i u samoj Vladi gdje ima najmanje dva ministra imaju prebivalište u Srbiji gdje i tamo imaju pravo glasa."

"Naravno nismo naivni da će ministri dozvoliti da ostanu bez prava glasa, a samim tim i teško stečenih ministarskih mjesta, stoga izražava svoju ogorčenost što se potvrdjuje da se u ovim aktivnostima radi u potpunosti o manjinskim narodima, prije svega Albancima u dijaspori", kazao je Nimanbegu.

Pozvao je Vladu i njene institucije da "konačno odustanu od ovih aktivnosti" i da zakon o registrima koji je u nadležnosti Skupštine prema odluci aktuelne skupštinske većine bude dio rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i da tamo bude odobren jedino konsenzusom članova te komisije.

"Takođe pozivamo udruženja naše dijaspore da podrže stav dvojice albanskih poslanika u Skupštini Crne Gore i da svoj glas podignu kako kod međunarodnog faktora, tako i u pravcu vladajućeg režima u Crnoj Gori. Mi ćemo braniti prava svih građana Crne Gore i ovdje i u dijaspori, ali sada cijenimo da je vrijeme da se aktivno uključite i da nas snažno podržite u našim stavovima", zaključio je Nimanbegu.

Đeka je poručio da su odlučno protiv svakog predloga ili zakonskog akta kojima bi se "našoj braći, rođacima i prijateljima na bilo koji način oduzimala ista prava koja mi imamo."

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Sveto
21.04.2021 09:03

TAKO JE BOG VAS DAROVAO SVAKIM DOBROM.....hvala sto STE LJUDI OD PRAVDE...I ISTINE..

0 0

OSTALE VIJESTI

Milović: Budva mora opet postati najprivlačniji grad za život i rad

Srijeda, 24.04.2024 | 12:35

Sistemsko urušavanje, neprepoznatljivost, stihijski razvoj, loši međuljudski odnosi, stanje komunalnog reda, pad sportskih rezultata, kulturna devastacija, negativni imidž, afere, korupcija, pad sistema vrijednosti, predstavljaju vrlo teško stanje u našem gradu koje traje skoro deceniju. Budva kao nekada vodeća turistička destinacija je nažalost izgubila vodeću poziciju grada koji diktira tempo razvoja Crne Gore, saopštio je nosilac liste nosilac liste “Budva može bolje” prof. dr Nikola Milović.

Mugoša: Potrebna hitna diskusija o statusu Montefarma, pacijente ne zanima prebacivanje odgovornosti

Srijeda, 24.04.2024 | 10:58

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša komentarisao je probleme onkoloških i drugih pacijenata koji se ovih dana suočavaju sa nestašicom ljekova.

Spajić: Kreće pretkvalifikacioni tender za dionicu autoputa Mateševo – Andrijevica

Srijeda, 24.04.2024 | 10:51

Premijer Milojko Spajić je danas na konferenciji za novinare najavio da danas ili sjutra kreće pretkvalifikacioni tender za dionicu autoputa Mateševo – Andrijevica.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Volite li smoki? Popularnu grickalicu moguće je napraviti kod kuće i to u zdravijoj verziji

Srijeda, 24.04.2024 | 12:51

Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz djetinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.

ANIME NIGHT u Cineplexxu i 4 nova filma

Srijeda, 24.04.2024 | 12:49

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx.

Radulović: Odbori direktora na “testu” nakon godinu dana

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Sreća će se useliti u kuću, a pare u novčanik: Samo nabavite jedan predmet i postavite ga blizu ulaznih vrata

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Ovaj predmet može da se drži ne samo u kući, već i na radnom mjestu.

Milović: Budva mora opet postati najprivlačniji grad za život i rad

Srijeda, 24.04.2024 | 12:35

Sistemsko urušavanje, neprepoznatljivost, stihijski razvoj, loši međuljudski odnosi, stanje komunalnog reda, pad sportskih rezultata, kulturna devastacija, negativni imidž, afere, korupcija, pad sistema vrijednosti, predstavljaju vrlo teško stanje u našem gradu koje traje skoro deceniju. Budva kao nekada vodeća turistička destinacija je nažalost izgubila vodeću poziciju grada koji diktira tempo razvoja Crne Gore, saopštio je nosilac liste nosilac liste “Budva može bolje” prof. dr Nikola Milović.

"Rafa može da osvoji Rolan Garos - ako se povrijede Alkaras, Đoković, Siner i ostali"

Srijeda, 24.04.2024 | 12:10

Bivši trener i stric Rafaela Nadala, Toni je govorio za "As" posle drugog uzastopnog turnira Španca bez pauze.

Mekan i pun ukusnih sjemenki: Pripremite BRZI POSNI HLJEB

Srijeda, 24.04.2024 | 11:53

Posni hlebovi su pravo olakšanje zbog njihove brze i jednostavne pripreme.

Nikola Rokvić PJEŠKE prešao preko 30 kilometara, otkrio koliko je novca sakupljeno od kada je krenuo na put

Srijeda, 24.04.2024 | 11:41

Nikola Rokvić oglasio se kratkim videom u kojem je saopštio koliko novca je "Fondacija Porodica" koju je osnovao sa suprugom Bojanom prikupila za dva dana, od trenutka kada je on krenuo u svoju humanu misiju i hodočašće.

Spajić: Građani ne treba da strahuju, penzije neće pobjeći

Srijeda, 24.04.2024 | 11:20

Građani ne treba da strahuju za svoje penzije, saopoštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Na Medicinskom fakultetu u Podgorici od sada i specijalizacije iz ANESTEZIJE i URGENTNE MEDICINE

Srijeda, 24.04.2024 | 10:59

U cilju stručnog usavršavanja doktora medicine na Mediciinskom fakultetu u Podgorici, pored postojećih specijalizacija iz radiologije i porodične medicine, uvedene su još dvije i to iz oblasti anestezije, reanimacije i intenzivne medicine, kao i specijalizacija iz urgentne medicine, što je i utvrđeno Pravilnikom o specijalizacijama zdravstvenih radnika i zdravstvenih sradanika, koji je donijelo Ministarstvo zdravlja.