Utorak, 04.05.2021 | 11:49
IZVOR: cdm.me/danas.rs

Abazović: Ugovor sa SPC da se potpiše nakon izbora mitropolita, glasaćemo za SMJENU Leposavića

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je u intervjuu za Danas da smatra da bi najbolje bilo da se ugovor Vlade Crne Gore i SPC potpiše nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, jer, kako je dodao, koliko se sjeća, to je bila želja mitropolita Amfilohija Radovića.




Foto: gov.me/B.Ćupić

“Što se tiče ugovora, naša namjera je bila – i prilikom donošenja aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da sve vjerske zajednice – uključujući i SPC, budu dio jedinstvenog pravnog poretka naše zemlje. Potpisivanje ugovora je korak u tom pravcu, a vjerujem da će Vlada – koja ugovor potpisuje u ime svih građana, shvatiti potrebu da takav Ugovor postane javan i prije čina potpisivanja. Takođe, lično smatram da bi možda najbolje bilo da se ugovor potpiše nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, jer koliko se sjećam, to je bila želja mitropolita Amfilohija Radovića. Najvažnije je da se to pitanje riješi na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore”, kazao je Abazović.

Za Crnu Goru je, kaže, od izuzetne važnosti da vodi dobrosusjedsku politiku sa svima, a naročito sa Srbijom.

“Mi smo država koja se u velikoj mjeri oslanja na turizam, a tokom pandemije korona virusa regionalno tržište je dobilo na posebnom značaju. U tom smislu, ali i u brojnim važnim infrastrukturnim, saobraćajnim, bezbjednosnim i drugim projektima, ta regionalna saradnja ima poseban značaj za našu zemlju. Crna Gora može i treba biti prijatelj sa svima, kako u regionu, tako i šire”, kazao je Abazović.

Odnosi dvije zemlje pogoršani su nakon protjerivanja srpskog ambasadora Vladimira Božovića iz Crne Gore. Na pitanje pod kojim uslovima je moguć njegov povratak na mjesto ambasadora, Abazović nije konkretno odgvorio.

“Mi sa Srbijom želimo okrenuti novi list političkih odnosa. Ako već ne možemo da mijenjamo prošlost, želimo da mijenjamo budućnost. Siguran sam da zvaničnici Srbije razmišljaju na isti način”, navodi Abazović.

O prijetnjama

Podsjeća da je i njemu povećan broj članova obezbjeđenja zbog ozbiljnih prijetnji.

“Uprava policije profesionalno i odgovorno radi svoj posao, pa su preduzete sve mjere kako bi se eventualni rizici smanjili na minimum. Iako nisam navikao na takav ambijent, jer iznad svega cijenim sopstvenu slobodu kretanja i druženja sa ljudima, zbog funkcije koju obavljam dužan sam da se povinujem njihovim savjetima i da poštujem sve bezbjednosne procedure. Međutim, sve te prijetnje i objektivni rizici nas neće spriječiti u odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a za Crnu Goru mira, tolerancije i vladavine prava. Ponoviću, za ostvarivanje pravde sam spreman platiti bilo koju cijenu”, poručuje Abazović.

Na pitanje koliko istine ima u tome da su prijetnje krenule kada je navodno odbio sastanak sa kavačkim klanom koji mu je predložio Radoje Zvicer, ali i kada je krenup u ozbiljnu i otvorenu borbu protiv kriminala i korupcije, Abazović odgvara da su od pobjede na izborima 30. avgusta postali jedina meta svih koji su u sukobu sa zakonom Crne Gore.

“To je isključivo zbog toga što znaju da sa nama nema kompromisa i zato što vodimo principijelnu i nepokolebljivu politiku. Sa kriminalnim strukturama treba da „komunicira“ samo Tužilaštvo na nivou procesnih radnji koje treba da preduzme protiv njih”, navodi Abazović.

Glasaćemo za smjenu Leposavića

Skupština CG se 11. maja izjašnjava o predloženoj smjeni Vladimira Leposavića, ministra pravde. Kaže da će glasti za njegovu smjenu.

“Na narednoj sjednici Skupštine trebalo bi da se nađe i premijerov predlog za razrješenje ministra pravde. Mi smo kao predstavnici partije koja učestvuje u vlasti i koja je glasala za ovu vladu logično – najavili podršku predlogu premijera, koji u svim demokratskim društvima ima pravo da predlaže imenovanje i razrješenje članova sopstvene vlade. Da li će druge partije vlasti ili opozicione partije podržati namjere premijera Zdravka Krivokapića, ostaje da se vidi”, ističe Abazović.

Odgvorio je i na pitanje da li je po njemu ministar pravde pogriješio izjavom o Srebrenici ili je premijer Krivokapić prenaglio u namjeri da ga smijeni.

“Bez obzira na izraženu heterogenost partija koje čine novu većinu, Crna Gora je u obavezi da poštuje sve međunarodne ugovore i obaveze, posebno u svjetlu integrativnih procesa i našeg skorog članstva u Evropskoj uniji (EU). Za mene je pitanje odnosa prema genocidu u Srebrenici – vrijednosno, a ne političko ili pravno pitanje. Žao mi je što i mnogi ljudi, prvenstveno iz DPS-a, koji su tada bili na najvišim državnim funkcijama i koji su logistički i finansijski podržavali krvave ratove na prostoru bivše Jugoslavije, danas čine sve da politički zloupotrijebe pitanje Srebrenice i da na njemu ostvare nekakav jadni politički profit. Samo suočavanjem sa prošlošću i procesuiranjem svih nalogodavaca užasnih zločina počinjenih tokom 90-ih godina, naša država i sve države regiona mogu iskoračiti naprijed. To nam je svima toliko potrebno kako bi gradili uspješnu budućnost”, kazao je Abazović.

Ne smatra da smjena Leposavića Vladu Crne Gore može da uvede u krizu, s obzirom da su pojedine partije vladajuće većine protiv smjene.

“Smatram da je Vlada stabilna i da treba svi zajedno da povećamo njenu učinkovitost u narednom periodu”, ističe Abazović.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vele
04.05.2021 12:39

Gos...OSVIJESTI GLAVU TI NJIMA NISTA POTPISATI NECES NIT SMIJES TO NJIMA NE PRIPADA ...SAMO VI KROJITE A BOG SIJE...NE IZDAJI TRON CRNOGORSKI DJETICU....NO ZAJEDNO SVI POPOVI ILI DIJELI KAKO JE DUSKO REKA....NE LOMI SVOJU GLAVU....ZAPAMTI...SVESVE DA OCES BOG CE TE ZAUSTAVITI JER STE OSILILI...A TI SI SPONA...NE BRUKAJ ALBANCE NASE LJUDE....VEC SI U ZLO ULETIO ....ALI OSVETA TI GLUPA NEDA...U PAMET SE JER SI I TI KRV IVANA CRNOJEVICA ...PA GA IZDAJ NIKO TI NE BRANI....CINI STO TI JE DRAGO ...MOZE TI BITI...PROSTO TI OD MENE RODE DRAGI...JER PAMETI NEMAS....

3 2
DODO
04.05.2021 17:18

Samo treba da održite riječ .

0 0

OSTALE VIJESTI

Laković: "Prethodna Vlada KORISTILA AKCIJE tužilaštva za PROMOCIJU svoje politike"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:44

Proces "dritanizacije" započeo je glasanjem DPS-a u Parlamentu za vladu koju je vodio Dritan Abazović, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković.

Vuković Kuč: Selektivnost, netransparentnost i revanšizam karakterišu rad SDT-a

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:30

“Evidentno je da u posljednje vrijeme tri elementa – revanšizam, selektivnost i netransparentnost u radu karakterišu funkcionisanje SDT-a i tužilaštva”, istakla je Aleksandra Vuković Kuč, potpredsjednica DPS-a,  podsjetivši javnost da je ta partija u posljednje četiri godine podnijela na stotine krivičnih prijava zbog eklatantnih kršenja zakona, zloupotrebe službenih položaja i golog kriminala i lopovluka u našoj državi, a da tužioci na te prijave još uvijek nijesu regovali.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Nadal: "NADAM se olimpijskom dublu sa Alkarazom, VOLIO bih to"

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:28

Rafael Nadal je potvrdio da želi da igra sa Karlosom Alkarazom u dublu na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta.

Bivši dečko Tejlor Svift komentarisao pjesmu koja je POSVEĆENA NJEMU - "Nisam je SLUŠAO, ali...."

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:16

Tejlor Svift  nedavno je objavila novi album The Tortured Poets Department koji je postao apsolutni hit.

Razmislite dobro prije kupovine - Ovi automobili su NAJJEFTINIJI za održavanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:02

U početku su troškovi održavanja niski i slični za većinu brendova.

Ni nalik današnjem - POGLEDAJTE kako je Dubai izgledao '70-ih i '80-ih godina

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:53

Na stranici Dubai Scoops objavljena je kompilacija fotografija Dubaija iz perioda '70-ih i '80-ih godina kada se izgled grada u mnogome razlikovao u odnosu na danas.

Laković: "Prethodna Vlada KORISTILA AKCIJE tužilaštva za PROMOCIJU svoje politike"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:44

Proces "dritanizacije" započeo je glasanjem DPS-a u Parlamentu za vladu koju je vodio Dritan Abazović, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković.

FANOVI RAZOČARNI - Netfliks OTKAZUJE jednu od najpopularnijih serija

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:38

Netfliks je odbacio predstojeći nastavak jedne od svojih najuspješnijih serija “Vještac” (The Witcher) kao dio novog niza programskih rezova.

Vuković Kuč: Selektivnost, netransparentnost i revanšizam karakterišu rad SDT-a

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:30

“Evidentno je da u posljednje vrijeme tri elementa – revanšizam, selektivnost i netransparentnost u radu karakterišu funkcionisanje SDT-a i tužilaštva”, istakla je Aleksandra Vuković Kuč, potpredsjednica DPS-a,  podsjetivši javnost da je ta partija u posljednje četiri godine podnijela na stotine krivičnih prijava zbog eklatantnih kršenja zakona, zloupotrebe službenih položaja i golog kriminala i lopovluka u našoj državi, a da tužioci na te prijave još uvijek nijesu regovali.

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Bliži se NAJPRESTIŽNIJI modni događaj godine - Za ULAZNICU treba IZDVOJITI "VRTOGLAVU CIFRU"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:21

Bliži e prvi ponedjeljak u  maju, a on je svake godine zakazan za najpoznatiji i najprestižniji modni događaj na svijetu - Met Galu. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"