Utorak, 11.05.2021 | 20:52
IZVOR: Kolektiv.me

Otvoren PARK posvećen Balaševiću; Vuković - Uspomena na Panonskog mornara živjeće VJEČNO

U Podgorici je večeras svečano otvoren park posvećen nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću. Simbolično, kao u Balaševićevoj pjesmi "Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah" gradonačelnik Podorice dr Ivan Vuković i direktorica gradskog preduzeća Zelenilo Daca Popović, na njegov rođendan posadili su orah i predali građanima na upotrebu još jedan novi park.




Foto: podgorica.me

Gradonačelnik dr Ivan Vuković kazao je da je Podgorica odlučila da se panonskom mornaru oduži na ovaj način i ovjekovječi uspomenu na njega.

“Kada smo 19. februara ove godine čuli vijest o preranom odlasku Đorđa Balaševića, Podgoricom, kao i čitavom bivšom Jugoslavijom zavladala je tuga. Svi smo imali osjećaj da smo izgubili nekog svog, nekog najbližeg. Nismo pronalazili riječi da opišemo taj osjećaj tuge. Stoga smo osjećajući potrebu, zbog svega onoga što nam je dao i nama nešto mlađima ali i onim starijima, odlučili da se panonskom mornaru odužimo, ne riječima nego djelom. Bilo je tu raznih ideja. Progovorila je Podgorica, progovorila je Crna Gora. Na stotine ljudi je pisalo, sugerisalo da to bude park, jer parkovi traju duže a uspomena na Đorđa Balaševića treba da traje vječno", naglasio je Vuković i izrazio uvjerenje će ovo biti mjesto na kojem će se slaviti ljubav, sloboda, život, baš onako kako je Balašević pjevao i baš onako kako nas je nadahnjivao. 

Sekretarka za kulturu Glavnog grada Ana Medigović saopštila je da je Đorđe Balašević, jedan od najvećih kantautora ovih prostora, svoju ulogu na raskošnoj pozornici života i stvaranja odigrao maestralno, očigledno razumjevši riječi Meše Selimovića ,,Zemaljski život je varljiv, a vječnost je bolja''. I otišao je u vječnost koja mu zasluženo pripada. 

Foto: podgorica.me

"Za sebe je govorio da je ''panonski mornar'' ,,prokleti pesnik koji stoji na kiši, koji laže i voli, da je ,,prosta duša slovenska''. Vjerovao je da svaki pjesnik, umjetnik uopšte mora imati empatiju, ljubav i emociju. Govorio je : ,,Takve su, znate, osetljive osobe. Osete duplo, čuju ranije. Zato što tačno jedan korak ispred njih hoda njihova duša.'' A iz te duše su nastajale najljepše pjesme koje se skoro pet decenija sa istom emocijom pjevaju od Vardara pa do Triglava. Odlaze, dolaze ''neki novi klinci'', smjenjuju se generacije, rastu, zaljubljuju se žive svoje drugačije živote, ali svi oni znaju i svi pjevaju: život je more. Znate l' pesmu o Vasi Ladačkom, Mirka, Jesen stiže dunjo moja, Ne lomite mi bagrenje, Računajte na nas...I zato danas, na njegov rođendan, tu smo da kroz njegovo ime  slavimo njegovo stvaralaštvo i umjetnost. Parkovi su obilježja mnogih gradova, predstavljaju spomenike kulturi življenja i primjeri su savjesnog odnosa čovjeka prema sebi. Sačuvati i dizajnirati park u gradu znači stvoriti dokaz umijeća življenja sa prirodom. Želimo da  ovaj park bude mjesto koje će svakog ko se u njemu zadesi podsjećati na poruke Balaševićevih stihova, a svako stablo u njemu, poput Đorđevog bagrenja, čuva bar jednu tajnu, „zlatnu kao dukati“ i slavi ljubav život i umjetnost“, zaključila je Medigović.

Foto: podgorica.me

Tematski park posvećen poznatom novosadnskom kantautoru Đorđu Balaševiću u Podgorici se prostire na 7.000m2. U parku je, simbolično, posađeno 68 sadnica drveća, svaka sadnica simboliše po jednu godinu života Đorđa Balaševića, a sve posađene vrste opjevane su u njegovim pjesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na ovom prostoru. 

Takođe, posađeno je i više od 80 sadnica žbunja, perena, ruža, ruzmarina, a trava je posijana na svim slobodnim površinama (5.600m2), dok je kompletna parkovska površina pokrivena sistemom za navodnjavanje koji će se snadbijevati vodom iz bunara.

Foto: podgorica.me

U parku su izgrađene šetne staze od rizle, tri betonska platoa, ugrađeno je 19 parkovskih klupa i 9 korpi za otpatke, kao i 4 ljuljaške za odrasle i 3 njihalice za djecu. U parku je duž šetnih staza postavljeno 11 tabli sa stihovima najpoznatijih Balaševićevih pjesama. Park je u cjelosti i osvijetljen, a ukupna vrijednost radova iznosi oko 100.000 eura.

Foto: podgorica.me

Foto: podgorica.me

Foto: podgorica.me

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Sara
11.05.2021 21:22

Svaka čast!!!

21 0
Nazalost
11.05.2021 22:49

Vec vidim bagru nepismenu kako devastira park, lomi sadnice i skrnavi ploce sa stihovima velikog genija.

10 2

OSTALE VIJESTI

Brat OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić PREMINUO nasilnom, a ne prirodnom smrću

Petak, 19.04.2024 | 16:09

D. D. (40), brat jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje djevojčice D. I., umro je nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima u policijskoj stanici u Boru, ustanovljeno je vještačenjem Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, saznaje Radar.

Jelena Perović večeras kod SUDIJE za ISTRAGU

Petak, 19.04.2024 | 15:51

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović biće večeras u 18.30 privedena sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici koji će odlučiti da li će joj odrediti pritvor do 30 dana ili je pustiti da se brani sa slobode. 

Novi ZEMLJOTRES - Opet se treslo tlo u Crnoj Gori

Petak, 19.04.2024 | 15:42

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 15 časova i 12 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 6 km istočno od Drenovštice (Crna Gora).

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Napitak koji čisti JETRU i BUBREGE, a priprema se za MINUT

Petak, 19.04.2024 | 16:57

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.

Od subote PRODAJA KARATA za meč sa Zvezdom - Ovo su CIJENE

Petak, 19.04.2024 | 16:34

Prodaja ulaznica za drugi meč četvrtfinala plej-ofa ABA lige između SC Derbija i Crvene zvezde, počeće u subotu, saopšteno je iz podgoričkog kluba.

OSUĐENA obožavateljka koja je slavnom pjevaču poslala 8 000 pisama za MJESED DANA

Petak, 19.04.2024 | 16:24

Žena koja je uhodila Hari Stajlsa zatvorena je i zabranjeno joj je odlaziti na njegove nastupe.

Nikolić: Šta predsjednik Skupštine Crne Gore RADI na vježbama vojske Republike Srbije i koga tamo PREDSTAVLJA?

Petak, 19.04.2024 | 16:13

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je danas tokom skupštinskog zasijedanja potpredsjednika Skupštine iz redova PES-a Borisa Pejovića, šta predsjednik Skupštine Crne Gore radi na vježbama vojske Republike Srbije na Pešterskoj visoravni i koga tamo predstavlja.

Brat OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić PREMINUO nasilnom, a ne prirodnom smrću

Petak, 19.04.2024 | 16:09

D. D. (40), brat jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje djevojčice D. I., umro je nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima u policijskoj stanici u Boru, ustanovljeno je vještačenjem Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, saznaje Radar.

Dukaj POZVAO Fudbalski savez da preispita rad Disciplinske komisije: "Nasilju NIJE MJESTO na sportskim takmičenjima"

Petak, 19.04.2024 | 16:03

Pozivamo Disciplinsku komisiju Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) da primjenjuje odredbe propisa koje tretiraju ponovljene incidente na sportskim takmičenjima, kazao je politički direktor Albanske alternative Maraš Dukaj.   

TUGA na svjetskoj muzičkoj sceni: PREMINULA DOBITNICA Gremija

Petak, 19.04.2024 | 15:37

Dobitnica Gremi nagrade i bivša takmičarka Američkog Idola preminula je u 47. godini.

Adžić: "Spajić BJEŽI od kontrolnog saslušanja, uz pomoć Mandića i Lakovića ponižava Skupštinu"

Petak, 19.04.2024 | 15:25

"Laković i Mandić su po ko zna koji put omogućili Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata", istakao je Filip Adžić povodom odluke predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost da saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića zakaže za 26. jun.

Fanovi će biti IZNENAĐENI - Poznati pjevač se ODLUČIO na veliki korak?

Petak, 19.04.2024 | 15:22

Mnogi željno iščekuju njegov povratak na muzičku scenu i nove pjesme. 

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.