Srijeda, 12.05.2021 | 07:11
IZVOR: rtcg.me

Mihailo pozvao Vladu i premijera da potpišu Temeljni ugovor sa CPC

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo pozvao je Vladu Crne Gore i premijera Zdravka Krivokapića da potpišu Temeljni ugovor kojim će regulisati međusobna prava i obaveze.




Foto: YouTube screenshot/Hrvatska radiotelevizija

Njime će, kako se navodi, ugovoriti način korišćenja crkava i manastira, zaštite sakralne kulturne baštine, obrazovanja vjerskih službenika, duhovnog uzdizanja mladoga naraštaja, duhovne brige o vjerujućim u državnim organima i ustanovama i sva druga pitanja od interesa za ugovorne strane.

Mitropolit je u obraćanju napisao istorijat CPC.

“Crnogorska pravoslavna crkva, kao autokefalna i duhovna matica Crnogoraca pravoslavne vjeroispovijesti, vjekovima je utemeljena na crnogorskom prostoru i u crnogorskom narodnom biću. Utemeljio ju je Ivan Crnojević, 4. januara 1485. godine. Toga dana izdao je osnivačku povelju Cetinjskome manastiru i u njoj napisao: "I ogradih hram u mjestu koje se zove Cetinje, u slavu i hvalu te gospođe i majke Božije, u ime njenoga Roždestva. I napravih pri njemu manastir za upokojenje monaha, i nazvah ga mitropolijom zetskom, ako bude ugodno milostivoj Gospođi. I postavih tu mitropolita zetskoga Visariona, koji je bio u to vrijeme, da vlada svim a poslije njega nasljednici". Ova povelja je krsni list Crnogorske Pravoslavne Crkve, koja je autokefalni status neporecivo uspostavila toga 4. januara 1485. godine na Cetinju”, naveo je Mihailo.

Od tog dana i te godine, kako kaže, svi crnogorski mitropoliti suvereno su otpravljali crkvene poslove i bili zatočnici Crne Gore i njene slobode.

“Presudio joj je srpski mač istoga dana i iste 1918. godine kad i crnogorskoj državi. Tu činjenicu, da je bila autokefalna i da je bila imenovana kao Crnogorska pravoslavna crkva, svjedoči Ustav kraljevine Crne Gore iz 1905. godine, Ustav Svetoga sinoda Crnogorske pravoslavne crkve iz 1904. godine, akt kralja Aleksandra o ujedinjenju crkava u kome se izrekom pominje, Tomos Vaseljenske patrijaršije iz 1922. godine, u kome je upisana kao jedna od konstiutenata takozvane Pravoslavne crkve kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i pismena korespodencija sa sestrinskim pravoslavnim crkvama”, naveo je u pismu.

Obnovili su je na Lučindan 31. oktobra 1993. godine, na crnogorskom Zboru na Cetinju.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
12.05.2021 10:18

Nisam upućen u to, ali bih pitao djeda mraza : Da li je dovoljno prijaviti nevladinu organizaciju u MUP da bi se obnovila autokefalna crkva? I ja bih obnovio neku pa bi vidio kako da koristim crkve i manastire...

9 3

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".