Ponedjeljak, 17.05.2021 | 15:17
IZVOR: 24sata.hr

PRONAĐENA poruka u boci sa broda “Titanik“ - 105 GODINA kasnije

Na kanadskoj plaži nedavno je pronađena poruka u boci koja je, čini se, bačena sa palube broda „Titanik“ nekoliko sati prije njegovog potonuća, ali stručnjaci još uvijek ne mogu da kažu da li je poruka autentična ili je djelo nekog šaljivdžije.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Poruka nosi datum 13. april 1912. godine i potpisala ju je 12-godišnja Matilda Lefebr, koja je sa svojom porodicom bila smještena u trećoj klasi:

„Bacam ovu bocu u more usred Atlantika. U Njujork bi trebalo da stignemo za nekoliko dana. Ako je neko pronađe, recite porodici Lefebr u Lievinu“, piše u poruci.

Nešto prije ponoći sljedećeg dana brod je udario u santu leda i potonuo, usmrtivši više od 1.500 ljudi. Matilda, njeno troje braće i sestara i majka Mari nikada više nisu viđeni, ali 105 godina kasnije poruka je pronađena na kanadskoj plaži, prenosi „San“.

Nikolas Bodri sa Univerziteta Kvebek Rimouski kaže da bi poruka mogla da bude autentična:

– Zamislite niz mogućnosti, sve su realne i sve su na svoj način autentične. Ovo je mogla napisati Matilda na palubi „Titanika“ ili je to mogao napisati neko u njeno ime. Isto tako, to bi mogla biti podvala osmišljena odmah nakon tragedije ili nešto kasnije.

Bodri, zajedno sa kolegama, pokušava da otkrije porijeklo i starost pronađenog predmeta:

– Oznake kalupa i alata na boci i hemijski sastav stakla u skladu su s tehnologijama korišćenim u izradi te vrste boce početkom 20. vijeka. Čep od plute i komad papira dali su radiokarbonske datume koji se podudaraju s datumom na pismu. Nismo uspjeli da datiramo pismo jer je metoda destruktivna.

– Dakle, još nismo uhvatili šaljivdžiju, ali to još uvijek ne isključuje podvalu. Stari papir lako je pronaći, cijepanjem prazne stranice iz stare knjige, dok stare boce, pa čak i čepovi, nisu rijetki – kaže Nikolas Bodri.

Potom je analizirano da li bi boca zaista mogla da dospije do plaže u parku Hopvel Roks u Nju Brunsviku, gdje je pronađena:

– Kompjuterska simulacija pokazala je da bi većina plutajućih objekata bačenih u sjeverni Atlantik 13. aprila 1912. slijedila golfsku struju do evropskih obala, ali neki od njih su mogli da stignu i do američke obale.

Rukopis u pismu samo produbljuje misteriju, jer nije u skladu sa onim što su francuski školarci učili u to vrijeme. Istovremeno, postoji mogućnost da je neko drugi napisao poruku u ime djevojčice.

Matilda je sa porodicom putovala u Ameriku kako bi se susrela sa ocem Frankom, koji je 1910. godine napustio Lievin i odselio se u Ajovu u potrazi za boljim životom.

Nakon potonuća broda, Frank se obratio Odboru za pomoć Crvenog krsta, ali su vlasti otkrile da se u SAD nalazi ilegalno, pa je, zajedno sa djecom koja su sa njim ranije došla, deportovan u Francusku.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

URA: SDT-u puna podrška da nastavi sa započetim aktivnostima

Utorak, 23.04.2024 | 11:29

Građanski pokret URA pruža iskrenu podršku Glavnom specijalnog državnom tužiocu Vladimiru Novoviću, načelniku Specijalnog policijskog odjeljenja Predragu Šukoviću i svim zaposlenim u Specijalnom državnom tužilaštvu da nastave sa započetim aktivnostima čiji je cilj usmjeren ka ostvarivanju vladavine prava i sveobuhvatne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Znate li zašto biste trebali POTOPITI U VODI orahe prije konzumacije?

Utorak, 23.04.2024 | 11:24

Orasi su veoma nutritivno bogate namirnice, čiji spojevi podržavaju zdravlje srca smanjujući upalu i poboljšavajući nivo holesterola.

"Radnici Instituta Simo Milošević POČEČE ŠTRAJK ako im Vlada NE ISPLATI zarade koje im se duguju"

Utorak, 23.04.2024 | 11:10

Radnici Instituta Simo Milošević počeće štrajk za dva dana ako im Vlada ne isplati zarade koje im se duguju.

Nemile scene - POGLEDAJTE TUČU u loži stadiona Arsenala (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 11:01

Svađe, koškanje, pa i tuče igrača su česte pojave na sportskim događajima. 

"Ne liči na SEBE"- Keli Ozborn IZNENADILA TRANFORMACIJOM (FOTO/VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 10:50

Usprkos brojnim nagađanjima nakon što je izgubila 38 kilograma nakon rođenja svog prvog djeteta, Keli Ozborn negira daje uzimala Ozempik.

Da li je REZANI HLJEB iz kese OPASAN po ZDRAVLJE?

Utorak, 23.04.2024 | 10:34

Nasječeni hljeb u kesici često se smatra praktičnom i brzom alternativom za svakodnevnu konzumaciju. Međutim, ova pogodnost krije zdravstvene rizike koje ne bi trebalo zanemariti

U ovoj DRŽAVI vlažne maramice koje sadrže plastiku BIĆE ZABRANJENE do ljeta

Utorak, 23.04.2024 | 10:23

Vlažne maramice koje sadrže plastiku biće zabranjene za prodaju u Britaniji, a zakon će biti donijet prije ljeta kako bi se spriječilo da mikroplastika zagađuje rijeke i plaže.

Aleksandra Prijović podijelila NAJLJEPŠE momente - "Podgorice, HVALA za dvije NEZABORAVNE NOĆI" (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 10:11

U okviru svoje turneje “Od istoka do zapada”, jedna od najpopularnijih pjevačica Aleksandra Prijović, održala je i dva koncerta u prepunoj "Morači" u Podgorici.

DVA MILIONA pregleda za 24 SATA - Bijonse pokazala svoju PRIRODNU KOSU, fanovi u šoku (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 09:55

Njen video-snimak je za 24 sata pregledan dva miliona puta. Da li ste iznenađeni?

Zeleni smuti je IDEALAN proljećni detoks (RECEPT)

Utorak, 23.04.2024 | 09:47

Smuti je uvijek dobar izbor, kako za doručak, tako i za užinu, a posebno je dobar kao detoks.