Četvrtak, 17.06.2021 | 17:50
IZVOR: rtcg.me

MEK: Male prodavnice RADIĆE NEDJELJOM tokom sezone?

Socijalni partneri dogovorili su da se pristupi izmjenama zakona, koje bi podrazumijevale omogućavanje rada nedjeljom preduzetnicima i mikro preduzećima za potrebe ljetnje turističke sezone 2021. godine i zimske turističke sezone 2021/2022, čime bi se, zajedničkim snagama podstakla ekonomska aktivnost koja je značajno oslabljenja usljed krize izazvane pandemijom kovid 19, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.
Foto: Ilustracija, pixabay.com

Ministarstvo ekonomskog razvoja je, kako navode, u posljednjih nekoliko mjeseci vodilo intenzivan socijalni dijalog sa socijalnim partnerima (Savez sindikata Crne Gore, Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Unija poslodavaca Crne Gore) kako bi zajednički došli do održivih rješenja na dobrobit cjelokupnog društva.

“Uvažavajući osjetljivost ekonomskog trenutka u kojem se nalazi crnogorska privreda, što se reflektuje na životni standard građana, socijalni partneri su iskazali spremnost da daju svoj doprinos oporavku privrede ali i unapređenju prava radnika i poslodavaca. Stoga se pristupilo intenziviranju pregovora oko Opšteg kolektivnog ugovora i pronalaženju modaliteta da se omogući rad nedeljom preduzetnicima i mikro preduzećima koji su dominantno porodične firme čiji je opstanak bio doveden u pitanje usljed posljedica pandemije”, navodi se u saopštenju.

Ključni motivi ovog dijaloga su, kako kažu, unapređenje prava radnika, stvaranje uslova za dostojanstven rad i ublažavanje posljedica Covid krize na ekonomiju Crne Gore.

Osim višegodišnjih problema sa kojima se kako zaposleni, tako i poslodavci u Crnoj Gori suočavaju, na cjelokupni poslovni ambijent dodatno su uticala i neka postojeća zakonska rješenja.

“Donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini u julu 2019. godine, zabranio se rad trgovinama na veliko i malo nedjeljom i u danima državnih i drugih praznika. Navedena izmjena izvazvala je oprečne reakcije u društvu i kod socijalnih partnera. S tim u vezi pristupilo se intenzivnom socijalnom dijalogu kako bi se iznašlo najbolje rješenje, koje bi odgovorilo na potrebe kako zaposlenih tako i poslodavaca”, navodi se u saopštenju.

Kažu da je taj proces rezultirao Memorandumom o socijalnom partnerstvu koji predviđa niz aktivnosti.

“Imajući u vidu da 90,5% crnogorske privrede čine mikro preduzeća, u toku pregovora postignut je dogovor da se pristupi izmjenama navedenog zakona. Ove izmjene bi podrazumijevale omogućavanje rada nedjeljom preduzetnicima i mikro preduzećima za potrebe ljetnje turističke sezone 2021. godine i zimske turističke sezone 2021/2022. godine, čime bi se zajedničkim snagama podstakla ekonomska aktivnost koja je značajno oslabljenja usljed krize izazvane pandemijom COVID19”, poručuju iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

U dijelu unapređenja prava radnika kao rezultat intenzivnog socijalnog dijaloga usaglašen je Predlog Opšteg kolektivnog ugovora kojim se, kako kavode, uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, postupak zaključivanja, izmjena i dopuna kolektivnog ugovora, međusobni odnosi potpisnika kolektivnog ugovora i druga pitanja od značaja za zaposlenog i poslodavca.

Memorandumom se predviđa i obaveza potpisivanja ovog Opšteg kolektivnog ugovora.

“Najznačajnija unapređenja prava radnika predviđena Predlogom Opšteg kolektivnog ugovora su: Uvećanje naknade za rad nedeljom od 100%, uvećanje koeficijenata složenosti poslova za utvrđivanje zarade, uvođenje plaćanja dvokratnog rada, kao i nadoknada za pripravnost, i mnoga druga pitanja od značaja za zaposlene i poslodavce”, navodi se u saopštenju.

Pored ovoga socijalni partneri su se saglasili da će uložiti napore i aktivnosti da se steknu uslovi za otvaranje pregovora za Granski kolektivni ugovor za sektor trgovine, da će se pristupiti izradi podzakonskog akta kojim će se urediti kriterijumi i pravila za izdavanje dozvole za rad u dane državnih i drugih praznika, da će se realizovati početne aktivnosti za izgradnju kuće socijalnog dijaloga i razmotriti modalitet podrške radu socijalnih partnera.

“Uvažavajući načela tripartitnog socijalnog dijaloga, a u cilju stvaranja uslova za oporavak crnogorske ekonomije nakon krize izazvane pandemijom COVID19, kao i obezbjeđivanja dostojanstvenih uslova rada za zaposlene, Vlada Crne Gore, Savez sindikata Crne Gore, Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Unija poslodavaca Crne Gore, okončali su pregovore u cilju zaključivanja Memoranduma o socijalnom partnerstvu”, saopšteno je Ministarstva.

O usaglašenom tekstu Memoranduma i Opšteg kolektivnog ugovora socijalni partneri će, kako se navodi, se izjasniti na organima upravljanja nakon čega bi se stekli uslovi za potpisivanje oba dokumenta.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Sonja
17.06.2021 18:13

Treba onda dozvoliti svima da rade, poslodavci posteno da plate radnike il da im obezbijede slobodne dane. Jedino tako ce svi biti zadovoljni.

11 5
snezana
17.06.2021 21:19

Samo pod uslovom da vlasnici rade nedeljom.

10 0

NAJAVA: Premijera predstave “TERET - Antigone 2.0 Mediterranean” u KIC-u

Nedjelja, 25.07.2021 | 10:49

Prezentacija projekta “Antigone 2.0 Mediterranean” biće održana u ponedjeljak, 26.jula u sali DODEST u 19:30 sati, a nakon toga u 20 sati, biće organizovana premijera predstave “TERET - Antigone 2.0 Mediterranean”, najavili su iz KIC-a Budo Tomović.  

Gojković nakon trijumfa: ODBRANA je bila ključ pobjede

Nedjelja, 25.07.2021 | 10:26

"Ajkule" na premijeri u Tokiju savladale Australiju 15:10...  

Radovi na vodovodnoj mreži - Evo koje ULICE će biti BEZ VODE

Nedjelja, 25.07.2021 | 10:19

U ponedjeljak 26.07.2021...

Jovanka nakon pobjede: Pokazale smo da VRIJEDIMO

Nedjelja, 25.07.2021 | 09:55

Jovanka Radičević bila je izuzetno srećna nakon još jednog meča na Olimpijskim igrama.  

UNICEF: Skoro trećina građana u CG vjeruje da vakcine izazivaju AUTIZAM

Nedjelja, 25.07.2021 | 09:16

Skoro trećina građana Crne Gore (29%) vjeruje u u teoriju zavjere da ljekari i vlada i dalje žele da vakcinišu djecu iako znaju da vakcine izazivaju autizam i druge psihološke poremećaje. To je pokazalo istraživanje koje je u martu ove godine sprovela istraživačka agencija Ipsos, na nacionalno reprezentativnom uzorku, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a, navodi se u saopštenju UNICEF-a.    

"DF će ODUSTATI od novog premijera, pod uslovom da se ISPOŠTUJE izborni rezultat"

Nedjelja, 25.07.2021 | 09:09

Rješenje političke krize ne treba očekivati uskoro. Do njega će doći tek kada subjekti parlamentarne većine vide da nemaju izlaza i da su izbori neminovnost. Tada će DF odustati od zahtjeva za novim premijerom, pod uslovom da se ispoštuje njegov izborni rezultat, a Demokrate i Ura će to prihvatiti – smatra Srđan Vukadinović, politički analitičar.  

FOTO: Krivokapić i Spajić BODRE "ajkule" u Tokiju

Nedjelja, 25.07.2021 | 08:45

Naša vaterpolo reprezentacija danas počinje nastup na Olimpijskim igrama.  

SREĆNO momci: "Ajkule" STARTUJU na Olimpijskim igrama

Nedjelja, 25.07.2021 | 08:24

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore ima težak zadatak na startu olimpijskog turnira u Tokiju.  

"Nema šanse da Air Montenegro može poslovati POZITIVNO"

Nedjelja, 25.07.2021 | 08:18

Air Montenegro nema ni najmanje šanse da posluje pozitivno. Ni najmanje, ocijenio je za Dan vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.  

Poslanici tvrde: U istoriji našeg parlamentarizma nikad više KONTROLNIH SASLUŠANJA

Nedjelja, 25.07.2021 | 08:12

Parlamentarna kontrola je dugo vremena bila nedovoljno i farsično korišćen institut u prethodnim sazivima crnogorskog parlamenta. Promjenom vlasti, parlamentarna kontrola je postala ustaljena praksa i imamo izuzetno ojačanu kontrolnu ulogu parlamenta, jer sa kontrolom, rad parlamenta postaje mnogo ozbiljniji, efikasniji i transparentniji, tvrdi u izjavi za Dan poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović.