Petak, 18.06.2021 | 12:43
IZVOR: Kolektiv.me

Omaž francuskim klasicima za Praznik muzike u KIC-u

Povodom Praznika muzike 21. juna KIC „Budo Tomović“ organizuje koncert pod nazivom „Omaž francuskim klasicima“ u saradnji s Francuskim institutom.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Izbor kompozicija poznatih francuskih autora - Lili Bulanže (Tri komada), Klod Debisi (Sonata za violinu i klavir), Sesil Šeminad (Končertino za flautu i klavir), Žak Iber („Tri kratka komada“ za duvački kvintet), Erik Sati („Želim te“ i „Diva carstva“ za sopran i klavir), Fransis Pulank („Putevi ljubavi“ za sopran i klavir), Kamij Sen Sans (Septet op. 65) i Rišar Galjano (Tango za Kloda), izvešće dvadeset crnogorskih muzičara mlađe i srednje generacije u okviru različitih sastava. To su pijanisti Bojan Martinović, Oleksij Molčanov, Vladana Perović, Nataša Popović; violinisti Vujadin Krivokapić, Marko Simović, Dušan Rakonjac, Sonja Milivojević; violista Petar Obradović; violončelista Milan Ninković; kontrabasistkinja Ana Zvicer; harmonikaš Miroslav Ilić; sopran Anđela Jovićević Brajović; flautistkinje Žana Lekić, Tamara Knežević; oboistkinja Nataša Dimovska; klarinetista Damjan Begović; fagotista Georgi Kalajdjiev; hornistkinja Maša Tulić; trubačica Sara Lakićević.

Koncert će se održati u ponedjeljak, 21. juna, u velikoj sali KIC-a, u 20 sati.

"Napominjemo da KIC “Budo Tomović” već dvadeset godina u kontinuitetu obilježava Praznik muzike predstavljajući ugledne domaće i internacionalne muzičare i promovišući specijalne muzičke projekte. Ideja o Prazniku muzike je potekla 1976. godine, od američkog muzičаra Džoela Koena (Joël Cohen), koji je tada radio na Frаncuskom radiju; zamisao o cjelovečernjoj muzičkoj proslаvi tokom prvog ljetnjeg dаnа na otvorenim-javnim gradskim prostorima i koncertnim salama i galerijama oblikovao je pet godinа kasnije kompozitor, radio producent i muzički novinar Moris Flere (Maurice Fleuret), tada na poziciji direktora za muziku i ples u Ministarstvu kulture, uz podršku tаdаšnjeg frаncuskog ministra kulture Žaka Lаnga, te je prvа proslаvа pod nаzivom “Fete de lа Musique” (Praznik muzike) održаnа 21. juna 1982. u Pаrizu. Od tаdа do dаnаs muzička okupljanja i besplаtni nаstupi аmаterskih i profesionаlnih muzičаrа povodom Praznika muzike ujedno i prvog dаnа ljetа, orgаnizuju se u više od 460 grаdovа u 110 zemаljа nа svim kontinentimа. U mnogim аfričkim držаvаmа tаj dаn je proglаšen i nаcionаlnim prаznikom", saopšteno je iz KIC-a "Budo Tomović".

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici KIC-a radnim danima od 15 do 20 sati.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ramona Horvath Trio 20. aprila u KIC-u

Srijeda, 17.04.2024 | 10:07

Džez trio rumunske pijanistkinje Ramone Horvat nastupiće premijerno u Crnoj Gori u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza - JAM 2024” u subotu, 20. aprila u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

CNP: Predstava “671-LOV” u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

Utorak, 16.04.2024 | 12:45

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju u srijedu 17. aprila s početkom u 20 sati.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 11:13

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 15. i 16. aprila na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice za oba izvođenja su rasprodate.

Max Kochetov Quartet & Samuel Blaser 17. aprila u KIC-u

Nedjelja, 14.04.2024 | 11:35

Jedan od najistaknutijih džez saksofonista Maks Kočetov nastupiće na manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024, sa svojim kvartetom i trombonistom Semjuelom Blejzerom, 17. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. U Kočetovom kvartetu sviraju pijanista Andreja Hristić, kontrabasista Boris Šainović i bubnjar Miloš Grbatinić, navedeno je iz KIC-a. 

KIC: Stefan Bošković gost tribine “Podgoričke priče”

Nedjelja, 14.04.2024 | 10:38

Šta jednog mladog čovjeka, pa tek onda pisca, tjera da pored ovozemaljskog stvara svoj virtuelni svijet, između ostalog, reći će nam dramaturg Stefan Bošković, jedan od vodećih stvaralaca mlađe generacije u Crnoj Gori, u aprilskim „Podgoričkim pričama“.

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

UHAPŠENA direktorica ASK-a Jelena Perović

Srijeda, 17.04.2024 | 13:36

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres.

Pojedini maturanti na eksterni ispit ipak došli sa telefonima: Umotali ih u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič

Srijeda, 17.04.2024 | 13:16

Maturanti crnogorskih srednjih škola juče su polagali maturski, odnosno stručni ispit iz predmeta Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, a prema ocjeni direktora Ispitnog centra Crne Gore Miloša Trivića, prvi ispitni dan prošao je u najboljem redu, bez nepravilnosti.

"Bio sam SVJEDOK tome": Danijel Alibabić o razvodu Meline i Harisa Džinovića - "Moja žena je jako bliska sa..."

Srijeda, 17.04.2024 | 16:57

Danijel Alibabić gostovao je u  emisiji „Moj dan, Blic dan” i izrazio svoj stav povodom sve češćih razvoda koji se dešavaju na javnoj sceni.

VIDEO - Jokić u sceni o kojoj priča svijet i videu koji se masovno dijeli internetom

Srijeda, 17.04.2024 | 12:13

Košarkaši Denver Nagetsa spremaju se za plej-of NBA lige i saznali su protivnika u utorak na srijedu.

Poznata manekenka OTKRILA TAJNU svog dobrog IZGLEDA

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:13

Džizel Bundšen  brazilska manekenka, usmjerila je svoju energiju nakon razvoda na izdavanje knjige o kuvanju kojom je označila povratak u javnost, a u njoj je otkrila kako živjeti uravnotežen život kroz ishranu, fizičku aktivnost i velnes. 

Meridianbet i Resursni centar u zajedničkoj akciji: Budi i ti dijete proljeća

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:11

U okviru JU Resursnog centra za mlade “Podgorica”, 20. aprila, biće sprovedena akcija očuvanja životne sredine.

Nemojte bacati UVELO CVIJEĆE - Uz ovaj jednostavan TRIK vratite mu ŽIVOST (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:54

Cvijeće s toplijim vremenom i višim temperaturama većom brzinom gubi vodu, svježinu i vitalnost.

De Niro otkrio - Ovo su njegovi OMILJENI GLUMCI svih vremena

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:52

Malo je glumaca koji se mogu uporediti s Robertom De Nirom. Dobitnik je dva Oscara i sedam nominacija u glumačkim kategorijama. De Niro je titan holivudskog filmskog platna koji je u filmovima Martina Scorsesea, Francisa Forda Coppole i Quentina Tarantina ostvario neke od svojih najupečatljivijih uloga.

NOVO ISTRAŽIVANJE - Klimatske promjene će do 2050. SMANJITI globalnu ekonomiju za petinu

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:39

Nevezano za to koliko agresivno budemo radili na smanjivanju zagađenja, klimatske promJene uzrokovane ogromnim količinama ugljen-dioksida koji se već nalazi u atmosferi će do 2050. godine smanjiti globalni BDP za oko 38 biliona dolara, odnosno za skoro petinu.

Megan Foks pokazala kako IZGLEDA BEZ ŠMINKE - U istp vrijeme ODUŠEVILA i RAZOČARALA FANOVE (FOTO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:29

Megan Foks poznata je kao jedna od najatraktivnijih glumica svijeta, a nakon što je objavila fotografiju bez šminke izazvala je brojne komentare.

Crnogorka "ODUVALA" konkurenciju - Podgoričanka OSTVARILA VELIKI USPJEH i zaradila duet sa folk zvijezdom

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:08

“Pevaj sa mnom”, šou program, kako organizatori kažu, jednog od najpopularnijih folk pjevača na ovim prostorima Slobe Radanovića, sinoć je okončan u znaku sjajne izvedbe Podgoričanke Tamare Vujačić.

ODLOŽENO suđenje Vesni Medenici

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:03

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim pripadnicima kriminalne organizacije optužene za izvršenje više teških krivičnih djela ponovo je odloženo, jer se nisu stekle procesne pretpostavke da se isto održi.

Teško se odlučuju za SAMOSTALNI ŽIVOT - Mladi u Evropi sve duže ostaju da ŽIVE sa roditeljima

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:51

Mnogi mladi Evropljani danas se suočavaju s izazovom pronalaženja sopstvenog stambenog prostora i finansijskom nezavisnošću, što je dovelo do toga da neki od njih ostaju da žive u zajednici sa roditeljima duže nego što je to bio slučaj ranije.

Ćerka milijardera SNIMILA FILM o siromaštvu, pa naišla na OŠTRE KRITIKE - "Loš je koliko i mislite" (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:39

Rediteljski prvijenac Nikl Pelc Bekam o tinejdžerki koja se bori da spoji kraj s krajem u srednjoj Americi nailazi na oštre kritike kritičara.