Petak, 18.06.2021 | 15:45
IZVOR: klix.ba

Bogate PROTEINIMA: Ovih SEDAM namirnica svakodnevno treba KONZUMIRATI

Raznovrsna prehrana je ključ zdravog organizma, a nutricionisti posebno preporučuju da u svakodnevne obroke uvrstite namirnice bogate proteinima, a koje istovremeno sadrže malo ugljenihhidrata. Namirnice koje spadaju u ovu kategoriju su bademi, grčki jogurt, jaja, kao i ribe poput tune i lososa.




Foto: Ilustracija, pixabay.com

Konzumacija složenih ugljenihhidrata, poput vlakana, važan je dio zdrave prehrane. Međutim, konzumiranje velike količine prerađenih, jednostavnih ugljikohidrata, poput pekarskih proizvoda, slatkih napitaka i rafiniranih žitarica, može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Stoga se neki odlučuju za prehranu s niskim sadržajem ugljenihhidrata i bogatu proteinima, koja može pomoći u održavanju zdrave težine ili kontroli nivoa šećera u krvi.

Hrana s visokim sadržajem proteina i ugljenihhidrata može vam pomoći da održite zdravu težinu i kontrolišete nivo šećera u krvi, ali to nije za svakoga. Prekomjeran unos proteina u prehrani može oštetiti jetru ili bubrege ako se konzumira dugoročno, a ekstremne dijete s niskim sadržajem ugljenihhidrata, poput keto dijete, ne smiju se koristiti bez nadzora nutricioniste ili medicinskog radnika.

Iako povećanje unosa proteina i ograničavanje ugljenihhidrata mogu biti dio zdrave prehrane, preporučuje se da jedete hranu bogatu hranljivim sastojcima iz svih grupa hrane kako biste osigurali da unosite potrebne vitamine i minerale.

Tipično, hrana s malo ugljenihhidrataje sve što možete konzumirati u umjerenim količinama, a nutricionisti preporučuju sljedeće namirnice:

Obični grčki jogurt s niskim sadržajem masnoće

Obični grčki jogurt je kremast i blago opor ili kisjelkast. Možete ga jesti s voćem i orašastim plodovima ili ga koristiti kao zamjenu za kisjelu pavlaku. Grčki jogurt takođe je dobra osnova za prelive, smoothieje i druge recepte koji zahtijevaju mlijeko ili kajmak.

Bademi

Bademi su možda kalorični, ali su i odličan izvor nezasićenih masnoća koje mogu pomoći u snižavanju holesterola. Pospite ih povrh zobenih pahuljica ili ih spojite sa sirom i sirovim povrćem za međuobrok.

Sjemenke suncokreta

Kao i bademi, sjemenke suncokreta su visokokalorične i bogate zdravim mastima, što pomaže da se brže osjećamo sitim. One takođe dodaju hrskavu teksturu salatama, jogurtu, a mogu se posuti preko povrća ili voća kao međuobrok.

Tuna

Tuna je dobar izvor omega-3 masnih kisjelina zdravih za srce. Možete je jesti s nasjeckanim povrćem, poput paradajza, luka i paprike ili samo s malo limuna i soli.

Losos

Losos u osnovi nema ugljenehidrate, a takođe je i dobar izvor vitamina B12. Losos pecite na roštilju ili u pećnici i poslužite uz pečeno povrće za izdašan obrok. Alternativno, u trgovini možete kupiti dimljeni losos koji možete jesti samostalno ili ga dodati salatama.

Jaja

Jaja su prepuna hranjivih sastojaka. Za doručak ih prelijte povrćem ili skuvajte, a možete ih ostaviti u frižideru i jesti naknadno.

Namirnice od soje

Hrana od soje, poput tofua i tempeha, dobar je izvori proteina - posebno za vegetarijance. Pržite tofu s povrćem za ukusan ručak ili večeru.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

URA: SDT-u puna podrška da nastavi sa započetim aktivnostima

Utorak, 23.04.2024 | 11:29

Građanski pokret URA pruža iskrenu podršku Glavnom specijalnog državnom tužiocu Vladimiru Novoviću, načelniku Specijalnog policijskog odjeljenja Predragu Šukoviću i svim zaposlenim u Specijalnom državnom tužilaštvu da nastave sa započetim aktivnostima čiji je cilj usmjeren ka ostvarivanju vladavine prava i sveobuhvatne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Znate li zašto biste trebali POTOPITI U VODI orahe prije konzumacije?

Utorak, 23.04.2024 | 11:24

Orasi su veoma nutritivno bogate namirnice, čiji spojevi podržavaju zdravlje srca smanjujući upalu i poboljšavajući nivo holesterola.

"Radnici Instituta Simo Milošević POČEČE ŠTRAJK ako im Vlada NE ISPLATI zarade koje im se duguju"

Utorak, 23.04.2024 | 11:10

Radnici Instituta Simo Milošević počeće štrajk za dva dana ako im Vlada ne isplati zarade koje im se duguju.

Nemile scene - POGLEDAJTE TUČU u loži stadiona Arsenala (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 11:01

Svađe, koškanje, pa i tuče igrača su česte pojave na sportskim događajima. 

"Ne liči na SEBE"- Keli Ozborn IZNENADILA TRANFORMACIJOM (FOTO/VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 10:50

Usprkos brojnim nagađanjima nakon što je izgubila 38 kilograma nakon rođenja svog prvog djeteta, Keli Ozborn negira daje uzimala Ozempik.

Da li je REZANI HLJEB iz kese OPASAN po ZDRAVLJE?

Utorak, 23.04.2024 | 10:34

Nasječeni hljeb u kesici često se smatra praktičnom i brzom alternativom za svakodnevnu konzumaciju. Međutim, ova pogodnost krije zdravstvene rizike koje ne bi trebalo zanemariti

U ovoj DRŽAVI vlažne maramice koje sadrže plastiku BIĆE ZABRANJENE do ljeta

Utorak, 23.04.2024 | 10:23

Vlažne maramice koje sadrže plastiku biće zabranjene za prodaju u Britaniji, a zakon će biti donijet prije ljeta kako bi se spriječilo da mikroplastika zagađuje rijeke i plaže.

Aleksandra Prijović podijelila NAJLJEPŠE momente - "Podgorice, HVALA za dvije NEZABORAVNE NOĆI" (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 10:11

U okviru svoje turneje “Od istoka do zapada”, jedna od najpopularnijih pjevačica Aleksandra Prijović, održala je i dva koncerta u prepunoj "Morači" u Podgorici.

DVA MILIONA pregleda za 24 SATA - Bijonse pokazala svoju PRIRODNU KOSU, fanovi u šoku (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 09:55

Njen video-snimak je za 24 sata pregledan dva miliona puta. Da li ste iznenađeni?

Zeleni smuti je IDEALAN proljećni detoks (RECEPT)

Utorak, 23.04.2024 | 09:47

Smuti je uvijek dobar izbor, kako za doručak, tako i za užinu, a posebno je dobar kao detoks.