Subota, 19.06.2021 | 08:12
IZVOR: Dan

Vlada Kinezima u julu mora da PLATI 29 miliona eura?

Koliko će državu da košta to što Skupština nije dala saglasnost za refinansiranje kredita kod Eksim banke od 945 miliona dolara, teško je precizirati. Ipak, ono što je sigurno je da ukoliko se taj kredit ne refinansira do 21. jula, Vlada će morati da plati prvu ratu od 29 miliona eura.




Foto: arhiva, MediaBiro

Srećom, država taj novac ima i planirala ga je budžetom, koji je usvojen u četvrtak uveče, ali još nije stupio na snagu, piše Dan.

Danu je juče iz Službenog lista potvrđeno da im Zakon o budžetu nije dostavljen, te da do ponedjeljka sigurno neće biti objavljen.

Iako, amandman o zaduženju od 900 miliona eura, zbog refinansiranja kineskog kredita i još nekoliko starih kredita, nije prošao zbog izostanka podrške DF-a, Vlada, odnosno Ministarstvo finansija će nastaviti pregovore sa jednom evropskom državnom bankom.

Ministar finansija Milojko Spajić u Skupštini je kazao da su blizu dogovora da dobiju kredit po kamatnoj stopi od jedan odsto, rokom otplate 20 godina, grejs periodom od šest godina, bez hipoteka nad imovinom države i bez valutnog rizika, jer bi kredit bio u eurima.

Za kredit kod Eksim banke kamata je dva odsto, grejs period je takođe bio šest godina, ali je istekao, rok otplate 20 godina, dok je kredit uzet u dolarima. Prije sedam godina 945 miliona dolara je vrijedilo 690 miliona eura, dok je danas vrijednost porasla za 100 miliona.

Prema ugovoru, “Crna Gora se odriče imuniteta po osnovu suverenosti ili na drugi način za sebe ili svoju imovinu, osim imovine koja se odnosi na diplomatsko-konzularna predstavništva i vojne imovine, u vezi sa bilo kojim arbitražnim postupkom u skladu saugovorom”. Odnosno, kako je godinama pojašnjavano u javnosti, Kinezi mogu da uzmu dio teritorije Crne Gore ukoliko Crna Gora ne može da vraća kredit. To može biti dio obale, Luka Bar… Arbitraža u tom slučaju bi bila u Pekingu, što je još jedna otežavajuća okolnost.

Sa refinansiranjem kredita, odnosno uzimanjem kredita u eurima kod evropske banke, dobili bi duplo manju kamatu, oslobodili bi se valutnog rizika, hipoteke nad imovinom Crne Gore i šest narednih godina ne bi plaćali kredit za autoput. Ove godine se plaća rata u julu od 29 miliona, dok bi naredne godine imali dvije rate, jednu u januaru, a drugu u julu.

Tačan iznos rate u narednoj godini bi zavisio od iznosa povučenih sredstava, ali bi i to bila značajna suma novca koja bi se dala za kredit za autoput, koji, pritom još nije ni završen.

Da je refinansiranje kineskog kredita dobar ekonomski potez, potvrđuju i riječi poslanika opozicije Raška Konjevića i Damira Šehovića, koji su kazali da bi svaki poslanik podržao refinansiranje kineskog kredita, pod uslovima koje je ministar saopštio.

DF u četvrtak nije htio da podrži refinansiranje iz dva razloga. Jedan je taj što su amandman dobili pred glasanje, a drugi što su kazali da neće podržati nijedan predlog Vlade zbog svega što je izrekao premijer Zdravko Krivokapić. Spajić je na kraju morao da povuče amandman, kako bi dobio podršku za budžet, koji je od 31. marta u skupštinskoj proceduri.

Zbog toga će, ukoliko dođe do dogovora oko kredita sa evropskom bankom, za refinansiranje kredita morati da se radi rebalans budžeta. Spajić je to htio da izbjegne na svaki način.

Međutim, sada je sporno, i ako dođe do dogovora oko kredita sa evropskom bankom, da li će u Skupštini biti dovoljno podrške za rebalans, jer DF od juče bojkotuje parlament.

Tako da, ukoliko se nešto ne promijeni na političkoj sceni do 21. jula, politička odluka o čisto ekonomskom pitanju, koštaće građane za početak 29 miliona eura.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

Višemjesečna istraga „Drivers“: Policija procesuirala četiri osumnjičene osobe

Subota, 20.04.2024 | 12:34

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv droga, uz podršku službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, realizovali su višemjesečnu istragu pod kodnim nazivom "Drivers". Izvršeni su pretresi na više lokacija u Nikšiću i procesuirana su četiri lica, osumnjičena za krivična djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.