Petak, 25.06.2021 | 10:43
IZVOR: rts.rs

Imate PSA? Evo zbog čega je TRČANJE sa njim korisno za vaše ZDRAVLJE

Ako imate psa za ljubimca, znajte da trčanje sa njim pruža izvrsne koristi za vaše fizičko i mentalno zdravlje, ali i za zdravlje životinje. Osim osigurane dobre linije, bićete manje skloni anksioznosti i depresiji, a i srce će - bolje raditi.




Foto: Ilustracija, Pexels

Početak dana koji podrazumijeva trku sa psom, odličan je način da poradite na zdravlju ali i da ostvarite vezu sa ljubimcem.

Psa ćete lakše da integrišete u svoj „čopor" a naučiće i potrebne socijalne vještine.

Trčanje će uposliti različite mišiće vašeg psa, a i njima je potrebno da redovno sagorijevaju kalorije.

Fizičke koristi uključuju jače srce i pluća i za vas i za vašeg psa! Sa sve većim brojem pasa koji imaju prekomernu težinu, dosledna rutina trčanja će vam pomoći da zadržite omiljenog ljubimca u zdravom rasponu težine.

Studije su pokazale da aktivan način života smanjuje stres i anksioznost i kod ljudi i pasa.

Još bolje, pokazalo se da aktivni psi žive duže i srećnije. Kada su psi nedovoljno stimulisani, mogu biti destruktivni, hiperaktivni pa čak i agresivni.

Trčanje ih izlaže novim prizorima, zvukovima i mirisima dajući im dovoljno stimulacije.

Kada trčite sa psom, usput upoznajete druge vlasnike i pse. To im daje priliku da se „sprijatelje" i uče se dobrom ponašanju prema drugim životinjama.

Vaš krzneni partner za trčanje pomoći će vam da, ako osjetite umor, ipak nastavite dalje da vježbate i trčite.

Oni koji vole džoging, tvrde da im je ljepše kada trče sa svojim psom.

Umjesto da obraćaju pažnju na vrijeme trčanja ili sagorene kalorije, oni su usredsređeni na uživanje u trčanju sa svojim saputnikom.

Ipak, vodite računa da u rutinu trčanja psa uvedete postepeno. Vežbajte zajedno i udaljenost na kojoj ćete biti tokom zajedničkog džogiranja. 

Trčanje sa psom je odličan način da se povežete sa njim. Psi će se posebno vezati za vas ako učestvujete zajedno u istoj aktivnosti kao što je jednostavno - trčanje.

I budite sigurni, u cijeloj akciji, pas će vas posmatrati uvijek kao prijatelja, a ne kao konkurenciju koja će možda - prije stići na cilj.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Napitak koji čisti JETRU i BUBREGE, a priprema se za MINUT

Petak, 19.04.2024 | 16:57

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.

Pet ranih simptoma dijabetesa: Ako ih primijetite nemojte ih ignorisati, javite se ljekaru što prije

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:48

Farmaceut Grejam Filips više od tri decenije posvećen je proaktivnom pristupu zdravlju, sa posebnim akcentom na sprječavanje pojave metaboličkog sindroma, kao predvorja dijabetesa, i pomaganju ljudima da spreče nastanak dijabetesa, kao i da izgube kilograme.

Ovo voće SNIŽAVA krivni pritisak

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:01

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

HPV vakcinacija u dodatnim terminima - POGLEDAJTE raspored po opštinama širom Crne Gore

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:32

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati još narednog vikenda. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je više od 8.400 doza HPV vakcina, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

Jelena Perović puštena da se BRANI SA SLOBODE

Subota, 20.04.2024 | 00:00

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović puštena da se brani sa slobode, odluka je sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.