Subota, 26.06.2021 | 10:25
IZVOR: telegraf.rs

Sačuvajte se od OPEKOTINA - ČETIRI savjeta kako da se pripremite za SUNČANJE

Neprijatne posledice sunčanja mogu da budu i opekotine po koži, pa je zbog toga važno dobro se spremiti prije izlaska napolje.




Foto: Ilustracija, pixabay.com

Sunce je upeklo, a krenula je i sezona godišnjih odmora, pa bi bilo dobro pripremiti se prije odlaska na sunčanje, kako bismo izbjegli opekotine, ali i crvenilo koje se javlja na koži od previše izlaganja suncu.

Kozmetičari ističu da je važno u ljetnjem periodu sačuvati se od negativnih uticaja sunčanja i daju 4 praktična savjeta kako da pripremite kožu za izlaganje suncu.

1. Pijte što više vode

Opšte je poznata činjenica da izlaganje suncu izaziva dehidrataciju. Zbog toga, savjetuju kozmetičari, nedeljama prije nego što otputujete na odmor počnite  svakodnevno da unosite dosta tečnosti u organizam.

Bez vode, u koju je najbolje da stavite krišku limuna ili  malo bosiljka, ne idite nigdje. Osim što će vas osvježiti, učiniće i da svaka pora na vašoj koži bude ispunjena tečnošću, a izbjećićete nepotrebno perutanje, svrab i crvenilo.

Dobro hidrirana koža izložena je mnogo manjem riziku od toga da izgori.

2. Temeljno očistite kožu

Naučno je dokazano da koži treba posvetiti posebnu pažnju  i negu prije izlaganja suncu. U poslednje vrijeme aktuelni su raspršivači za vlaženje koji imaju i umirujuće dejstvo na kožu.

Čišćenje kože mlijekom koje ostavlja masne tragove treba izbjegavati, sapune takođe, jer su suviše agresivni za kožu. Gelovi za svakodnevno dubinsko čišćenje idealni su jer sadrže sve elemente neophodne za temeljno čišćenje, a nisu agresivni i ne isušuju kožu.

Da bi koža bila nježna i glatka pomiješajte zeleni čaj sa medom i aloe vera gelom, pa to nanesite na kožu. Nevenovo ulje takođe čini čuda za negu kože leti. Ono je hidrira i čini je mekom. Njega možete i sami da napravite na sledeći način.

Potrebno je da 10 cvjetova nevena stavite u šerpicu i prelijete sa 2 decilitra maslinovog ili jojobinog ulja. Kuvajte ovu smjesu na pari na nižoj temperaturi minimalno 4 sata. Posle toga smjesu procijedite kroz gazu i dobićete ulje. Ovo je jeftin način da sami napravite proizvod koji će vam pomoći da pripremite lice i tijelo za višečasovno izlaganje suncu.

3. Piling je blagotovoran

Sami možete napraviti i piling za lice i tijelo, koji je neophodan kako bi se uklonile mrtve ćelije epitela.

Napravite smjesu za piling tako što ćete pomiješati bademovo brašno i mlijeko u prahu ili piling koji sadrži morsku so, maslinovo ulje i limunov sok. 

Najbolje vrijeme za piling  je ujutru. Kružnim pokretima utrljajte piling 30-ak sekundi, a zatim isperite mlakom vodom. Posle pilinga možete da nanesete na kožu losion sa blagim sjajem. On će vašoj koži dati lagani svjetlucavi sjaj i svježiji izgled.

4. Umjesto solarijuma kao pripremu koristite krema za samopotamljivanje

Izbegavajte na sve moguće načine odlazak u solarijum. Više nije moderno imati preplanuo ten tokom cele godine, a sam odlazak u solarijum učiniće da vaša koža preko noći ostari.

Umjesto solarijuma nanestite mlijeko za samopotamnjivanje. U roku od samo nekoliko sati vaša koža će dobiti preplanulu boju, a takva mlijeka sadrže kolagen koji daje koži čvrstinu i elastičnost.

Mlijeko utrljajte kružnim pokretima i ravnomjerno. Neophodno je da prije toga nanesete mlijeko za tijelo kako bi vam koža bila glatka.

Ukoliko nije ravnomjerno naneseno mlijeko, može vam se desiti da na pojedinim mjestima koža bude tamnija. Da biste izbjegli šarenilo, neophodan je piling.

Izvor: Telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Aleksandra Prijović podijelila NAJLJEPŠE momente - "Podgorice, HVALA za dvije NEZABORAVNE NOĆI" (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 10:11

U okviru svoje turneje “Od istoka do zapada”, jedna od najpopularnijih pjevačica Aleksandra Prijović, održala je i dva koncerta u prepunoj "Morači" u Podgorici.

Podgorica: Naloženo HAPŠENJE osam policajaca

Utorak, 23.04.2024 | 09:51

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) saopštilo je da je u predmetu koji je u radu u ovom tužilaštvu zbog krivičnog djela – primanje mita dalo nalog za hapšenje osam policijskih službenika.

Šaranović: UHAPŠENO osam policajaca i 27 stranaca

Utorak, 23.04.2024 | 12:58

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da je Odjeljenje unutrašnje kontrole Uprave policije ODT-u u Podgorici podnijelo krivičnu prijavu protiv osam policijskih službenika iz sektora Granične policije zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela u produženom trajanju primanjem mita, kao i protiv 27 stranih državljana koji dolaze iz Albanije, Kosova i Turske, a koji su u pojedinačnim slučajevima učinili isto toliko krivičnih djela davanjem mita.

Aerodromi Crne Gore - Broj putnika u Podgorici 45 odsto VEĆI nego 2019. godine

Utorak, 23.04.2024 | 10:04

Aerodrom Podgorica je od 1. januara do 21. aprila 2024. godine opslužio skoro 370 hiljada putnika što je 45 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

Zeleni smuti je IDEALAN proljećni detoks (RECEPT)

Utorak, 23.04.2024 | 09:47

Smuti je uvijek dobar izbor, kako za doručak, tako i za užinu, a posebno je dobar kao detoks.

Šetnja za Ukrajinu danas na Cetinju

Srijeda, 24.04.2024 | 09:25

Danas je dvije godine i dva mjeseca od početka sveobuhvatne ruske agresije na Ukrajinu, iz tog razloga u 18 časova, biće održana protestna šetnja u Prijestonici Cetinje, kako bi se na taj način uputila podrška herojskom ukrajinskom narodu u njihovoj borbi za slobodu i pravdu.

Ana Nikolić je vlasnica najskuplje pjesme na estradi: Ulaganje joj se desetostruko isplatilo

Srijeda, 24.04.2024 | 09:20

Ana Nikolić je pjesmu kojom se 2006. godine predstavila na Beoviziji kupila od Kikija Lesendrića, frontmena grupe „Piloti“. Ana nije željela da štedi, a sudeći po tome što je ova pesma i danas slušana, ulaganje joj se isplatilo.

UP: Na Aerodromu Podgorica uhapšen njemački državljanin kod kojeg je pronađen PIŠTOLJ

Srijeda, 24.04.2024 | 09:20

Policijski službenici Sektora granične policije su na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica lišili slobode njemačkog državljanina, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Namirnice koje ne bi trebalo da naručujete preko dostave

Srijeda, 24.04.2024 | 08:44

Danas je dostupna dostava ne samo gotovih jela, već i namirnica iz supermarketa. Ne preporučuje se baš svaka od njih za naručivanje i za to postoji dobar razlog.

"Cijene goriva zavisiće od dešavanja na Bliskom istoku"

Srijeda, 24.04.2024 | 08:41

Iako cijene nafte na svjetskim berzama trenutno padaju, u Crnoj Gori rastu pa su od početka godine uvećane i do 20 centi po litru. Hoće li biti stabilizacije na tržištu, u ovom trenutku, ocjenjuje za Radio Crne Gore analitičar Davor Dokić, teško je prognozirati. Sve će zavisiti, kaže, od dešavanja na Bliskom istoku. Na izvršnoj vlasti je, kaže, ako bude ekstremnih povećanja cijena da se, kako je učinila prethodna vlada, odluči na smanjenja akciza na gorivo.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.