Utorak, 20.07.2021 | 12:03
IZVOR: Dan

Krivokapić: Nijesam IZADJNIK crkve i naroda, uzalud svi tabloidi i laži

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kaže da od kada je prihvatio poziciju nosioca pobjedničke koalicije “Za budućnost Crne Gore”, nise se ponašao, niti djelovao kao marioneta, bez stava i vizije. On je u intervjuu za portal Dana istakao da ne planira da se tako ponaša ni u budućnosti.
Foto: Gov.me/S.Matić

“Apsolutno sam spreman da reagujem na sve dobronamjerne predloge i inicijative koje društvo vode ka boljitku, ali istovremeno i da čuvam dostojanstvo funkcije i institucije na čijem sam čelu. Od momenta kada je konstituisana Vlada, ona je permanentno na udaru od strane bivšeg režima, ali i djelova nove parlamentarne većine”.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše činjenicu da Demokratski front, politički savez čiju je nosio listu, u razgovorima o rješenju političke krize traži rekonstrukciju Vlade, ali bez njega na njenom čelu, kaže da demokratija podrazumijeva pravo da svaki pojedinac, kao nosilac suvereniteta može slobodno izraziti svoje mišljenje.

“Međutim, reprezenti javnih politika imaju veliku odgovornost za djelovanje i sprovođenje ideja i programa. Apsolutno podržavam i afirmišem politiku, koja se sprovodi u okvirima ustanovnosti i zakonitosti. Tako gledam i na inicijativu DF-a, koja je legitimna. Međutim, kao pojedinac, a istovremeno i nosilac javne funkcije, takođe zadržavam pravo na svoje mišljenje. Tačno je da parlamentarna demokratija podrazumijeva podršku skupštinske većine za formiranje izvršne vlasti, ali takođe postoji jasna podjela izvršne i zakonodovne grane vlasti. Smatram da je za demokratsku tranziciju dobro imati saradnju i veći stepen razumijevanja skupštinske većine i prve demokratske Vlade, ali ne pristajem da Vlada bude puki instrument i izvršitelj pojedinih želja određenog dijela predstavnika zakonodavne vlasti”, kaže on.

I kada je prihvatio, kako kaže, ponuđenu poziciju nosioca pobjedničke koalicije “Za budućnost Crne Gore”, nije se ponašao, niti djelovao kao marioneta, bez stava i vizije.

“Pogotovo ne planiram tako da se ponašam, nakon što su nam građani ukazali povjerenje i pružili istorijsku šansu. Preuzeo sam odgovornost sa svojim timom, i vjerujem da ćemo ispuniti očekivanja naših građana uprkos brojnim opstrukcijama, spletkama i klevetama sa kojima se suočavamo od prvog dana formiranja Vlade”, odgovara.

Na pitanje da li očekuje da će biti pozvan na razgovor, poručuje da je svakog dana na svom radnom mjestu.

“Posvećen radnim zadacima i obavezama predsjednika Vlade Crne Gore. Apsolutno sam spreman da reagujem na sve dobronamjerne predloge i inicijative koje društvo vode ka boljitku, ali istovremeno i da čuvam dostojanstvo funkcije i institucije na čijem sam čelu. Od momenta kada je konstituisana Vlada, ona je permanentno na udaru od strane bivšeg režima, ali i djelova nove parlamentarne većine. U političkoj praksi je očekivano da Vlada bude meta opozicionih kritika, ali Crna Gora je postala i politički fenomen, u kome dio parlamentarne većine koji je izglasao Vladu, istoj nije dao ni jedan dan, shodno demokratskoj praksi, za sprovođenje mjera i politika. Takav odnos je dodatno usložio već teške i komplikovane društveno-političke procese, nakon smjene višedecenijskog režima. I u takvim okolnostima, aktuelna Vlada je imala pomake, vrijedne zapažanja domaće i međunarodne javnosti. Vjerovatno bi dinamika razvoja i efikasnosti bila veća da nije bilo intenzivnih opstrukcija. Zato smatram, da smo kao nosioci odgovornih funkcija dužni da zastupamo prije svega opšte interese građana Crne Gore a ne lične ili partijske interese”, ističe.

Na pitanje očekuje li da dođe do dogovora, i zašto misli da bi Vi trebao i dalje da vodite Vladu, s obzirom na to da je evidentno da u skupštinskoj većini nema većinsku podršku, kaže da smatra da je evidentno jedino ono što je i formalno procesuirano.

“Dakle, poslanici Skupštine imaju pravo i mogućnost da pokrenu pitanje povjerenja Vladi. Za Vladu na čijem sam čelu glasao je 41 poslanik,  isti broj je neophodan da izglasa nepovjerenje ovoj Vladi. Stoga, dok se to ne desi, aktuelna Vlada Crne Gore će nastaviti sa radom u punom kapacitetu. Imamo obavezu da u jeku turističke sezone, koja je izrazito obećavajuća, te u momentu izazovnih globalnih epidemioloških prilika, nastavimo oprezno da upravljamo i kontrolišemo sistem, koji će voditi ka ekonomskoj i zdravstvenoj konsolidaciji. Zato smatram da je neophodan dogovor i doprinos kompetentnih činilaca, spremnih da svoje stručne i profesionalne kapacitete podrede interesima našeg društva. Neophodan je konstruktivan pristup, kako bi se energija usmjeravala ka rješenju, a ne produbljivanju problema”, ističe Krivokapić.

On je ponovio i da je najbolje rješenje model ekspertske Vlade. To je koncept koji zastupa, kaže, od početka i na kome će ubuduće insistirati.

“To ne znači da se ekspert ne može baviti i politikom ili eventualno dolaziti iz određene političke strukture. Međutim, zadatak eksperta u Vladi je da sprovodi i afirmiše aktivnosti, zasnovane na bazi stručne kredibilnosti, a ne partijskih interesa. Moramo se konačno distancirati od modela partitokratije, koji je zastupao prethodni režim. Takođe ću se zalagati da i funkcioneri određenih veoma značajnih pozicija u državnim preduzećima, koji su delegirani od strane parlamentarne većine, i to nerijetko iz onog dijela koji kritikuje rad Vlade, zastupaju državne, a ne partijske interese. Dakle, neophodno je da shvatimo da građani od nas očekuju da radimo u njihovom, odnosno opštem, a ne u partijskom interesu”, ističe on.

Temeljni ugovor

On je kazao da kao odgovorna Vlada, koja je iskreno posvećena zaključenju Temeljnog ugovora sa SPC, kao najbrojnijom vjerskom zajednicom, žele da pristupe odgovorno sa ciljem da se realizuje sporazum na obostrano zadovoljstvo.

“Ne želimo da se eventualnim propustima, Temeljni ugovor problematizuje pred Ustavnim sudom Crne Gore i na taj način zakomplikuje ovo veoma važno pitanje. Iz tog razloga izrazito vodimo računa da sa SPC potpišemo Ugovor koji je u potpunosti usklađen sa Ustavom i zakonima Crne Gore, jer na taj način najbolje  štitimo i interese SPC i interese države Crne Gore. Moram da istaknem da smo u stalnoj komunikaciji sa novoizabranim Mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, kao i sa ostalim Episkopima čije se Eparhije prostiru na području Crne Gore, i zajedno sa njima i pravnim savjetom Mitropolije crnogorsko-primorske vodimo računa o svakom detalju Temeljnog ugovora koji će, nadam se, uskoro biti potpisan”, odgovara on.

Žao mi je što, kako navodi, određene političke strukture koriste ovu temu za prikupljanje političkih poena i plasiranjem najbezočnijih laži i manipulacija pokušavaju da uruše njegov ugled i ugled Vlade Crne Gore.

“Ali znate i sami, nema ničeg tajnog što neće postati javno, tako da će se lica i djela svakog od nas pokazati, istina će izaći na vidjelo i svima će sve biti jasno. Najveća žrtva u cijelom tom političkom igrokazu oko Temeljnog ugovora je narod, jer se zlonamjerno manipuliše emocijama naroda koji je branio i odbranio svoju Crkvu. Sada oni za koje je Ckva ništa drugo do tema na kojoj ubiraju političke poene, pokušavaju mene da predstave kao izdajnika Crkve i naroda. Taj posao im je zaludan i unaprijed osuđen na propast. Zdravko Krivokapić nije, nikada nije bio i nikada neće biti izdajnik ni svoje Crkve, ni svoje države, ni svog naroda. Uzalud im svi tabloidi i sve laži”, ističe on.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Kvisko
20.07.2021 15:09

Rukoljube , rukoljube ... pratimo te .. !!!!!

1 0

OSTALE VIJESTI

Demokrate: Abazović da se makar izvini građanima, za izvinjenje Bečiću i njegovoj porodici KASNO

Petak, 17.09.2021 | 22:03

Pošto Demokratama nije jasna izjava potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića po kojoj dogovor te partije i Demokratskog fronta, kao dva najjača subjekta parlamentarne većine, nosi izvjesne sporne momente koji krše septembarski Sporazum, preciznije normu koja predviđa da Vlada bude ekspertska, mole ga da im pokaže tu normu, stoji u saopštenju.

Abazović: Ukoliko je naše saopštenje bilo pretjerano, izvinjavam se

Petak, 17.09.2021 | 21:14

"Uzaludno je sada govoriti ko je prvi počeo, iako su oni. Što se mene tiče to je i malo neozbiljno, i nema nikakve potrebe da se nastavi svađa. Sve što treba da kažemo treba da kažemo na jedan drugačiji način".

Krivokapić u Solunu otvorio konzulat Crne Gore: "Bratski odnosi sa grčkim narodom za CG su veoma važni"

Petak, 17.09.2021 | 20:59

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić svečano je danas otvorio konzulat Crne Gore u Solunu na čijem je čelu počasni konzul g-din Vasili Apostolopoulos. Ovo je prvi konzulat Crne Gore u Grčkoj za region centralne Makedonije i nalazi se u zgradi Interbalkan medicinskog centra, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Vučić: Đukanović budućnost Crne Gore vidi u nestanku Srba, za popis izmislili TRIK

Petak, 17.09.2021 | 20:44

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović budućnost svoje države vidi u nestanku Srba, kazao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na televiziji Pink, komentarišući jučerašnji susret predsjednika Hrvatske i Crne Gore u Zagrebu. On je kazao kako su Đukanović i Zoran Milanović iz Zagreba poslali poruku “mi nemamo druga posla nego da se bavimo Srbijom”.

Abazović: Kriminalne strukture vrše pritisak na mene, ne i DF

Petak, 17.09.2021 | 20:20

Da kriminalne strukture vrše pritisak na njega, potvrdio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ali je negirao da to čini Demokratski front.

Saobraćajna nesreća na putu - POGINUO mladić

Petak, 17.09.2021 | 10:20

Teška saobraćajna nesreća na putu.

Radnicima u Delti PLATE pod znakom pitanja: "Ne znate šta je gore, kada nas zatvore ili kada uvedu ovakve mjere”

Petak, 17.09.2021 | 07:39

Zaposleni u šoping molu Delta City, koji sada da bi došli na posao moraju imati neku od kovid potvrda, nijesu pravili problem zbog novih epidemijskih mjera, ali, prema riječima PR menadžera ovog tržnog centra Dragana Perišića, isplata njihovih zarada je trenutno pod znakom pitanja.

Roditelji traže PROCJENU BEZBJEDNOSTI đaka: "STRAHUJEMO da li su nam djeca ugrožena"

Petak, 17.09.2021 | 07:10

Roditelji odjeljenja IV-2 Osnovne škole „Oktoih“ traže od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao i od Ministarstva unutrašnjih poslova procjenu bezbjednosti učenika škole i uvođenje školskog policajca. Na tu ideju su došli nakon incidenta u kojoj je jedan učenik bio žrtva proganjanja nepoznate osobe.

PREMINUO Minja Subota

Petak, 17.09.2021 | 08:59

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota preminuo je u 82. godini života.

SD: Šta je sljedeće, Vojislav Šešelj ministar pravde u rekonstruisanoj Vladi?

Petak, 17.09.2021 | 11:18

Osnivačica ekstremističke partije u susjednoj državi koja gaji otvorene pretenzije ka Crnoj Gori postaje direktorica Filmskog centra u Crnoj Gori. Ako ste mislili da je u ovoj nesrećnoj Vladi nešto nemoguće, grdno ste se prevarili, saopšteno je iz Socijaldemokrata (SD).

Demokrate: Abazović da se makar izvini građanima, za izvinjenje Bečiću i njegovoj porodici KASNO

Petak, 17.09.2021 | 22:03

Pošto Demokratama nije jasna izjava potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića po kojoj dogovor te partije i Demokratskog fronta, kao dva najjača subjekta parlamentarne većine, nosi izvjesne sporne momente koji krše septembarski Sporazum, preciznije normu koja predviđa da Vlada bude ekspertska, mole ga da im pokaže tu normu, stoji u saopštenju.

Majka HEROJ spasila djecu nakon brodoloma: Danima ih hranila, pa PREMINULA

Petak, 17.09.2021 | 21:32

Za ocem djece se još uvijek traga...

Abazović: Ukoliko je naše saopštenje bilo pretjerano, izvinjavam se

Petak, 17.09.2021 | 21:14

"Uzaludno je sada govoriti ko je prvi počeo, iako su oni. Što se mene tiče to je i malo neozbiljno, i nema nikakve potrebe da se nastavi svađa. Sve što treba da kažemo treba da kažemo na jedan drugačiji način".

Krivokapić u Solunu otvorio konzulat Crne Gore: "Bratski odnosi sa grčkim narodom za CG su veoma važni"

Petak, 17.09.2021 | 20:59

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić svečano je danas otvorio konzulat Crne Gore u Solunu na čijem je čelu počasni konzul g-din Vasili Apostolopoulos. Ovo je prvi konzulat Crne Gore u Grčkoj za region centralne Makedonije i nalazi se u zgradi Interbalkan medicinskog centra, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Vučić: Đukanović budućnost Crne Gore vidi u nestanku Srba, za popis izmislili TRIK

Petak, 17.09.2021 | 20:44

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović budućnost svoje države vidi u nestanku Srba, kazao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na televiziji Pink, komentarišući jučerašnji susret predsjednika Hrvatske i Crne Gore u Zagrebu. On je kazao kako su Đukanović i Zoran Milanović iz Zagreba poslali poruku “mi nemamo druga posla nego da se bavimo Srbijom”.

Abazović: Kriminalne strukture vrše pritisak na mene, ne i DF

Petak, 17.09.2021 | 20:20

Da kriminalne strukture vrše pritisak na njega, potvrdio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ali je negirao da to čini Demokratski front.

Abazović: Nijesam siguran da je dogovor DF-a i Demokrata u skladu sa Sporazumom

Petak, 17.09.2021 | 19:43

Potpredsjednik Vlade i lider GP URA Dritan Abazović kaže da nije siguran da je dogovor DF-a i Demokrata kompatibilan sa onim što predviđa Sporazum tri strane iz septembra prošle godine. Ne isključuje nastavak saradnje ukoliko rekonstrukcijom Vlade ne bi bio prekršen Sporazum koji su potpisali nakon izbora.

Đukanović: Nema velike Srbije bez Crne Gore u njenom sastavu, iza ideje stoji Vučić

Petak, 17.09.2021 | 19:39

Predjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je za RTL da velikosrpski nacionalizam želi iskoristiti geopolitičko preslagivanje, bez obzira što je to Balkan već koštalo 150.000 ljudskih života.

Iz DF-a saopštili: "Katnić bi da vrši PRITISAK na Abazovića"

Petak, 17.09.2021 | 19:35

Demokratski front negirao je navode glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji je danas kazao da Front vrši pritisak na potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Naomi Kembel progovorila o svojoj ćerki: "Imam dijete IZ SNOVA, već je vrlo nezavisna"

Petak, 17.09.2021 | 19:30

Manekenka Naomi Kembel prvi put javno je pričala o majčinstvu. U razgovoru za BBC rekla je da je srećna, pa opisala kakva je njena ćerka.