Petak, 06.08.2021 | 18:27
IZVOR: rts.rs

VIDEO: Amerikanci razvijaju AVION na solarni pogon: Cilj da provede u vazduhu 90 DANA

Američka mornarica razvija bespilotnu letjelicu na solarni pogon, koja će bez slijetanja u vazduhu moći da provede 90 dana. Avion „Skajdveler“ bi bio korišćen kao platforma za komunikaciju ili za osmatranje brodova.




Foto: New Scientist/Youtube screenshot

Prototip letjelice nazvan „Skajdveler“ (Skydweller) je softverski unapređena verzija solarnog aviona „Solar impuls 2“, koji je uspio da obiđe oko Zemlje 2015. i 2016. godine, ali je imao ljudsku posadu.

Novi avion proizvodi američko-španska vazduhoplovna kompanija „Skajdveler Avio“ koja je sa američkom vladom sklopila ugovor vrijedan pet miliona dolara.

Kako bi ostao u vazduhu 90 dana, na krila letjelice čiji raspon iznosi 71 metar su ugrađeni solarni paneli koji proizvode do dva kilovata energije.

U „Skajdveler Aeru“ planiraju ugradnju i vodnonikovih ćelija koje bi bila rezerva za napajanje u slučaju da avion ostane bez sunčeve svjetlosti, zbog dužih perioda loših vremenskih uslova.

Osnivači ove američko-španske kompanije, Džon Parkes i Robert Miler su kupili intelektualno vlasništvo i patent od projekta „Svis solar impuls“ prije nego što su odlučili da krenu u razvoj nove letjelice.

Projektanti su najprije „Skajdvelera“ pretvorili u bespilotnu letjelicu i tako omogućili da ona postigne veći domet i veću nosivost. Novi avion će moći da ponese oko 360 kilograma radarske i opreme za snimanje.

Kompanija namjerava da u narednim mjesecima obavi probne letove, uključujući autonomno poletanje i sletanje. Kada se ti testovi završe, započeće testiranje izdržljivosti, sa ciljem da letjelica provede u vazduhu 90 dana ili više bez sletanja.

Očekuje se da će, kao što je to često slučaj sa vojnom i svemirskom tehnologijom, ovaj patent, koja predstavlja veliki iskorak ka letovnima na obnovljive izvore energije, vjerovatno na kraju u nekom obliku pronaći put i do civilnog vazduhoplovstva.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ova DRUŠTVENA MREŽA bi mogla da UGROZI Facebook, Instagram i TikTok

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:01

Aplikacija je u potpunosti fokusirana na glas, a izgovorene riječi automatski se pretvaraju u tekst. Da li na prebukiranom tržištu društvenih mreža ima mjesta za još jednu, malo drugačiju aplikaciju?

BLOKIRATE reklame na YouTube-u? Imamo loše vijesti za vas

Srijeda, 17.04.2024 | 11:25

Prošle godine, YouTube je započeo agresivnu kampanju protiv "ad blokera".

Mask prelomio: Ipak uvodi PLAĆANJE na platformi X

Utorak, 16.04.2024 | 13:29

Ilon Mask planira da naplaćuje malu nadoknadu novim korisnicima na X platformi, koji žele da objavljuju sadržaj.

Bil Gejts ZABRINUT da bi zbog vještačke inteligencije mogao da izgubi posao

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 14:21

Bil Gejts, osnivač kompanije Microsoft, nedavno je izrazio zabrinutost da bi vještačka inteligencija mogla preuzme njegov posao, uprkos tome što je jedan od njenih najvećih zagovornika.

Projekat Cetinjanina ušao u TOP 5 NAJBOLJIH projekata u svijetu

Nedjelja, 14.04.2024 | 12:45

Projekat “Air Quality Monitoring System”, koji je dio inovativnog koncepta Cetinje Smart City, dobio je prestižno priznanje WSIS Prize 2024 Champion. Ovo znači da je ovaj projekat izabran među top 5 projekata na svijetu, u kategoriji e-environment, u okviru Svjetskog samita o Informacionom društvu, istakao je za Kolektiv doktorand Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, istraživač i stručnjak u oblasti Vještačke inteligencije u medicini i rukovodilac praktikuma elektronike i računarstva u Fondaciji za promovisanje nauke Prona Ivan Martinović.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Raspored lavica na EP: Crna Gora na premijeri protiv Srbije

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Crnogorske rukometašice će prvi meč na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Srbije.

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno

U ovoj kafedžinici šoljica kafe košta više od 300 eura, zrna rasla na "ostrvu vječne mladosti"

Petak, 19.04.2024 | 09:35

Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to, po isto tako, nesvakidašnjoj cijeni.

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

Vještači se svaki trag o Danki; Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu osumnjičenih

Petak, 19.04.2024 | 09:02

Pune dvije nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod", D.D. i S.J, osumnjičenih da su usmrtili dvogodišnju Danku Ilić. Isto toliko traje potraga za djevojčicinim tijelom.

Svakog jutra je jela jogurt i mljeveni lan za doručak: Evo šta joj se dogodilo sa tijelom poslije dvije nedjelje

Petak, 19.04.2024 | 08:36

Lan je biljka koja se već vjekovima uzgaja i koristi. Prema nekim podacima, upotrebljavao se još prije 30000 godina.

Teniser otkrio - "Mislim da se Đoković osvrće i pita kako je uspio da izgubi od mene"

Petak, 19.04.2024 | 08:35

Australijski teniser Nik Kirjos jedan je iz probrane grupe igrača koji mogu da se pohvale da su tokom karijere pobijedili sve pripadnike tzv. velike trojke.