Petak, 10.09.2021 | 15:23
IZVOR: nova.rs

VIDEO: Ova zemlja uvela BITKOIN kao zvaničnu valutu, izbili protesti- "Mi smo UNIŠTENI"

Žestoki protesti buknuli su u El Salvadoru samo dan nakon što je ova zemlja odlučila da uvede bitkoin kao zvaničnu valutu.




Foto: Screenshot, Bloomberg Technology/You Tube

Građani su bijesni i uplašeni jer ne vjeruju u kriptovalute, a čelnike države optužuju da pri donošenju odluke nisu imali na umu stanovnike koji će morati svakodnevno da se služe bitkoinom.

Predsjednik El Salvadora Najib Bukele imao je viziju da će uvođenjem bitkoina kao zvanične valute uštedjeti zemlji vrtoglavih 400 miliona dolara godišnje.

„Moramo da razbijemo paradigme iz prošlosti“, samouvereno je poručio predsjednik ne znajući da će njegova odluka dovesti do potpunog haosa u zemlji.

Hiljade nezadovoljnih građana izašlo je na ulice jedne od najsiromašnijih zemalja Latinske Amerike.

Zapaljene su automobilske gume, što je izazvalo veliki oblak crnog dima, a besni demonstranti nosili su transparente protiv bitkoina, ali i samog predsjednika, koji je u njihovim očima glavni krivac za situaciju u kojoj se nalaze.

Građani smatraju da je odluka vlade nepromišljena jer je bitkoin nestabilna valuta, kao i da predstavlja poligon za nezakonite transakcije.

„Mi ne znamo kako da koristimo tu valutu za plaćanje i niko nam nije objasnio. Odluku su donijeli sami, kao da nas se ne tiče. Ne znam šta sada treba da radimo, cijela zemlja je ugrožena. Jedini koji nije pogođen je naš predsjednik, koji se i dalje baškari u svojoj vili. Mi smo uništeni“, ispričao je jedan od bijesnih građana El Salvadora.

Sumnje demonstranata su se obistinile kada je samo nekoliko sati nakon što je postao zvanična valuta u El Salvadoru vrednost bitkoina pala za 20 odsto. Ovo je najveći pad vrijednosti kriprovalute u posljednjih mjesec dana.

„Bio je to veoma loš dan za predsjednika Bukelea, njegovu vladu i njegov eksperiment sa bitkoinima“, rekao je opozicioni političar Džoni Rajt.

On smatra da će El Salvador gubiti oko tri miliona dolara godišnje zbog bitkoina. Kako je istakao, najveći problem jeste način na koji je usvojen zakon o novoj valuti.

„Zakon o bitkoinu je odobren u parlamentu bez ikakve rasprave. Trebalo je samo oko pet sati da se sprovede. Pored toga, većina stanovništva zna vrlo malo o kriptovalutama. Ono što znamo je da je to veoma nestabilno tržište. Sada je postalo očigledno“, poručuje opozicionar, koji smatra da Bukele mora da preuzme odgovornost za odluku i izađe pred svoje građane.

Na kritike, dim na ulicama i bijes uplašenih stanovnika, predsjednik Bukele poručuje da je „on vizionar koji vidi stvari na drugačiji način“.

„Kad drugi vide krizu, ja vidim priliku“, kaže Bukele dok finansijska stabilnost zemlje zavisi od tržišta kriptovaluta.

Prizori iz El Salvadora upozorenje su ostatak svijeta koji debatuje o kriptovalutama. Kako se sada čini, malo je vjerovatno da će čelnici bilo koje druge zemlje donijeti odluku da pokušaju da primijene ovaj eksperiment.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

SUPER obrok - Pripremite TORTILJE SA JAJIMA za dobro jutro

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:47

Jaja su uglavnom naš prvi odabir kad je reč o spremanju doručka. Iako se najčešće odlučujemo za omlet, zašto ne biste probali nešto drugačije, poput tortilje. Recept za tortilju sa jajima ćete znamo često spremati.

SMJEŠTAJ stranaca na aerodromima mora BITI BOLJI

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:38

Granični prelazi na Aerodromima Podgorica i Tivat nemaju adekvatne materijalne uslove za zadržavanje lica, što je posebno problematično u slučajevima kada se osobe kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, u matičnu zemlju vraćaju prevoznikom kojim su i došli, na šta nerijetko čekaju danim

Rasta mora HITNO na OPERACIJU - Reper IZNENADIO sve izjavom (FOTO)

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:31

Reper Stefan Đurić Rasta hitno je hospitalizovan zbog nesnosnih bolova, a sada je otkrio da danas ide na operaciju.

"Molila sam se svako veče da se ujutru NE PROBUDIM“ - Slavna manekenka PRIZNALA da je više puta pokušavala da ODUZME ŽIVOT

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:19

Manekenka Kristin MekGinis otkrila je da je bila blizu odluke da digne ruku na sebe i to više puta tokom svoje mladosti.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gtadski.me.

TRIK koji će vam UŠTEDJETI struju dok spremate hranu u rerni

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:03

Pored uštede struje, obroci sa takvom pripremom biće ukusniji.

VIDEO: Poslije 45 godina OPRALI AUTOMOBIL, sada izgleda NEVJEROVATNO - Pogledajte

Četvrtak, 25.04.2024 | 07:06

Chevrolet Corvette iz 1978. jedva da je vožen prije nego što je parkiran i ostavljen u garaži da skuplja prašinu.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.