Četvrtak, 16.09.2021 | 13:56
IZVOR: Kolektiv.me

URA: Dan ekološke države da bude državni praznik

Dan ekološke države da bude državni praznik, poručili iz URE.




Foto: URA

"Prije 30 godina donesena je odluka da Crna Gora postane ekološka država, i to je, na neki način, imalo dvije svoje strane – djelovalo je kao nadobudni marketing, a istovremeno je bilo jedna vrsta prozora koji se otvorio ka budućnosti. Ono što se događalo tokom 30 godina pokazalo je da jeste dosta bilo riječi o marketingu, jer je Crna Gora insistirala na industrijama koje donose veliki karbonski otisak, počevši od uglja, istraživanja nafte, sječe i izvoza šuma. Radili smo se na tome da budemo manje zeleni. Uništili smo primorje i jako mnogo resursa u jednom zemlji koja ima šansu da se, svako ko je posjeti ili u njoj živi, kreće tako da prelazi iz jednog u drugi nacionalni park", saopštila je poslanica Građanskog pokreta URA u Skupštini Crne Gore Božena Jelušić na današnjoj press konferenciji u prostorijama te partije u vezi sa inicijativom koju su nedavno podnijeli Skupštini da se 20. septembar, kao dan kada je Crna Gora proglašena za ekološku državu, proglasi za državni praznik pod nazivom Dan ekološke države.

Imati more, jezera i planine, i uspjeti da šest stotina hiljada stanovnika danas imaju rastući nivo siromaštva, ističe Jelušić, je stvarno "vještina".

"Međutim, samo zato jer je jedna ideja imalo puno marketinškog u sebi, ne treba je odbaciti kao takvu. Svijet očekuju i kriza hrane, i kriza vode. Crna Gora sve to ima, i zato bi pravilnim upravljanjem vodama i proizvodnjom hrane trebalo da učini karbonski otisak što manjim. Nakon 30 godina došlo je do momenta da napravimo jednu vrstu salda, da sjednemo i da se preračunamo i da shvatimo da nas očekuju u budućnosti poptuno nove, zelene ekonomije, zeleni poslovi, zelena razmišljanja".

Ona je podsjetila da je jedno od temeljnih načela politike URE Crna Gora kao ekološka država.

"Crna Gora je prva ekološka država na svijetu i to je postala upravo usvajanjem Deklaracije na Žabljaku 1991. godine. Kao Forum mladih, primjećujemo mnogo ekoloških problema u našoj državi. Moramo se prema prirodi odnositi odgovornije i budućim generacijama ostaviti zdravu životnu sredinu. Nadamo se da će, naš predlog zakona, koji je podržao i naš Klub poslanika Crno na bijelo, naići na podršku i ostalih poslanika u Skupštini Crne Gore", kazala je potpredsjednica Foruma mladih URE Ljiljana Jokić.

Predsjednik podgoričkog Foruma mladih URE Stefan Vukmanović istakao je da su, u čast 20. septembra, organizovali niz ekoloških akcija koje su za cilj imale podizanje svijesti o značaju zaštite životne sredine, među kojima akcije čišćenja, prikupljanja plastičnog materijala za reciklažu, kao i brojne edukativne radionice.

"Forum mladih URE u narednom periodu organizovaće još niz drugih aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti, posebno mladih ljudi, o važnosti koju zdrava okolina ima za naš život", zaključio je on.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
CRNOGORKA
16.09.2021 14:05

Ova umislila da je neko i nešto ! Interesdzija si i to onaj najgori !

1 0
Primorac
17.09.2021 09:06

Dan ekoloske drzave koja je to samo na papiru, daleko smo mi od ekologije, niti imamo infrastrukturu za to niti nam je svijest na tom nivou!

0 0

OSTALE VIJESTI

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.

Nikolić: Šta predsjednik Skupštine Crne Gore RADI na vježbama vojske Republike Srbije i koga tamo PREDSTAVLJA?

Petak, 19.04.2024 | 16:13

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je danas tokom skupštinskog zasijedanja potpredsjednika Skupštine iz redova PES-a Borisa Pejovića, šta predsjednik Skupštine Crne Gore radi na vježbama vojske Republike Srbije na Pešterskoj visoravni i koga tamo predstavlja.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".