Utorak, 21.09.2021 | 08:20
IZVOR: Kolektiv.me

Otvaranjem ulice kultnog filma „Ljepota poroka" završen prvi festival svjesnosti i intimnosti na Adi Bojani

Otvarajem ulice „Ljepote poroka" u samom srcu Ade Bojane, zatvoren je ADA Divine Awakening, prvi festival svjesnosti i intimnosti na ovim prostorima.




Foto: EXIT

Time je zaokružena ljetnja festivalska sezona u kojoj je EXIT kao jedina festivalska grupacija na svijetu uspio da organizuje čak četiri festivala: EXIT u Srbiji, Sunland u Bugarskoj, Sea Dance i ADA Divine Awakening, u Crnoj Gori, uz posjetu od oko 225.000 ljudi. Exitovi festivali u tri države reanimirali su festivalsku scenu Evrope i dali priliku mnogim izvođačima, poput Davida Guette, Nine Kravitz, Paula Kalkrennera, Charlotte de Witte, Solomuna i mnogih drugih da nastupe prvi put posle godinu i po dana pauze.

EXIT je, vođen idejom da se obilježi mjesto na kojem je nastao film koji je itekako skrenuo pažnju na položaj žene u društvu, na zatvaranju Ada Divine Awakening festivala, održanog od 15. do 20. septembra, u rizortu FKK Ada Bojana otvorio ulicu „Ljepote poroka" u kojoj je postavljena spomen ploča, na kojoj piše „Na ovom mjestu 1985. godine sniman je kultni film „Ljepota poroka'', reditelja i scenariste Živka Nikolića, s Mirom Furlan u glavnoj ženskoj ulozi". Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i film "Ljepota poroka". 

Foto: EXIT

„Kada smo otvarali F84 na Jahorini iskazali smo poštovanje prema sportskom nasljeđu ovih prostora. Tada smo odali počast Zimskim olimpijskim igrama uz pomoć Bojana Križaja, koji je skijajući nosio Exitovu zastavu i upalio festivalski plamen originalnom olimpijskom bakljom iz Olimpijskog muzeja Sarajevo. Sada sam izuzetno ponosan što smo ovim odali počast kulturnom i filmskom nasleđu - jednom od najvećih filmova bivše Jugoslavije, koji na savršen način opisuje suštinu slobodarskog duha Ade Bojane. Siguran sam da, kao što je EXIT centralni festival u našoj grupaciji muzičkih festivala, da će ADA Divine Awakening postati jedan od najznačajnijih festivala ovog tipa na planeti", izjavio je ovim povodom Dušan Kovačević, osnivač Exita.

Počast koju EXIT odaje kultnom filmu Živka Nikolića, realizovana je u dogovoru sa Petrom Nikolićem, sinom legendarnog reditelja. 

„Živko se bavio crnogorskim mentalitetom i položajem žene u društvu, htio je da istakne mentalitetski i kulturološki problem Balkana. „Ljepota poroka" je proizvod Živkovog doživljaja svijeta, koji je bio vrlo dubok i promišljen jer objašnjava i neke sile i zakone i ovog prostora, ali i šire gledano, univerzuma", pojasnio je Nikolić. Dodao je da smatra da festival može pustiti neke zrake koji će se širiti na više strana. „Možda će se na festivalu pronaći drugi način za rješavanje istog tog pitanja - koje je univerzalno ljudsko pitanje. Ovo je mjesto na kojem je pojačano djelovanje prirode, osjećaj pripadanja planeti Zemlji, moru, pijesku, vjetru, suncu i zvijezdama. To što Ada ima da pruži ljudima ne može ići mimo kontakta sa sobom i sa drugima, sa prirodom, sa izvornim i najčistijim oblicima našeg bića. Budućnost je u prirodnosti", zaključio je Petar Nikolić.

Foto: EXIT

Na ovaj način je posredno odata počast i Miri Furlan koja je briljirala u ovoj ulozi, a koja je poznata po svojim stavovima za koje se nije libila da ih iznosi javno, kao i na javno ukazivanje problema oko položaja žena u društvu: „I ja sam se, kao i sve žene građani, od djetinjstva naučila da ne vidim prostačke poglede, da ne čujem ponižavajuće komentare, ne obazirem se na uvrede", svojevremeno je izjavila briljantna glumica.

ADA Divine Awakening retreat ukazao je na ključne probleme današnjice – sve veću usamljenost, otuđenost, a posebno sukobe u suštinskom povezivanju sa sobom i u partnerskim odnosima. Na jednoj od najljepših destinacija Evrope festival je okupio preko 40 vodećih svjetskih stručnjaka i edukatora na polju partnerskih odnosa, seksualnosti i ličnog razvoja, kao i zvučna muzička imena iz regiona i svijeta.

Tokom šest nevjerovatnih dana, održano je preko 80 radionica koje su tematski obuhvatile polja povećanja intimnosti sa sobom i partnerom, unaprijeđenja seksualnog iskustva, dubljeg povezivanje sa sopstvenim tijelom, balansa ženske i muške energije, joga časove, meditacije uz zalazak sunca, ekstatički ples, koncerte i performanse... Na ADA Divine Awakening festivalu su gostovali neki od najuticajnijih edukatora i izvođača, kao što su Devi Mohan, Ohad Pele, Andrea Paige, Rachel Rickards, Lennart Hening, Buddhi Dana, i mnogi drugi, dok su neizostavan muzički program predvodili vrhunski svjetski i regionalni izvođači, kao što su Božo Vrećo, Aklea Neon, Joshua Swahe, Praful, Tuulia, Zazo.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
naropa
21.09.2021 09:32

opa bato...javni nemoral i blud uvijeni u ideološkoj oblandi tantra joge? zanilmljivo...

1 0

OSTALE VIJESTI

Karte za Montenegro Beer Fest u prodaji: Kerber i Buč Kesidi prvi otkriveni, a čeka nas još iznenađenja!

Subota, 20.04.2024 | 15:47

Cetinje će i ovog ljeta biti epicentar vrhunske zabave jer se četvrti Montenegro Beer Fest održava 26. i 27 . jula 2024. godine. Ovogodišnje izdanje festivala za sva čula donosi uzbudljiv novi koncept sa čak sedam regionalnih zvijezda. Za sada nam je poznato da će neki od njih biti ljevoruki Indi rokenrol, elektro, disko, duo iz Pančeva, Buč Kesidi, kao i bend koji već četiri decenije publici nudi najkvalitetniji rok, Kerber. Organizatori će nam blagovremeno otkrivati i preostalih pet regionalnih zvijezda.

Još jedna SPEKTAKULARNA PROSLAVA 21. maja - U Bar stiže Gibonni

Četvrtak, 11.04.2024 | 13:36

Proslava 21. maja u Baru.

VIDEO - Počelo Proljeće u Kotoru: Kultna YU Grupa i VIS Tetra priredili veliku r’n’r feštu

Subota, 06.04.2024 | 10:00

Proljećnim koncertom “VIS Tetra” i kultne “Yu Grupe” sinoć je počeo program nove manifestacije u organizaciji Turističke organizacije Kotor - “Proljeće u Kotoru”.

Jadranka Barjaktarović i Severina 21. MAJA na Cetinju - Manifestacija „Maj u hiljadu boja“, nastupiće i ove MUZIČKE ZVIJEZDE

Četvrtak, 04.04.2024 | 10:20

Povodom 21. maja – Dana nezavisnosti, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija i Centar za kulturu organizuju manifestaciju „Maj u hiljadu boja“ koja će biti održana od 17. do 22. maja.

Od osnivača RATM do braće Cavalera: Gitarski zvuk na Exitu pojačava preko 30 bendova!

Srijeda, 03.04.2024 | 14:39

Furiozni rifovi odjekivaće Petrovaradinskom tvrđavom ovog jula na EXIT festivalu!

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

DPS Budva: Od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da sa porodicom glasa za listu Mikijelja

Utorak, 23.04.2024 | 18:33

Danas je u Budvi zabilježen otvoreni slučaj kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, gdje je od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da, zajedno sa članovima porodice, glasa za listu koju predvodi Mladen Mikijelj „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad”, saopštio je Opštinski odbor DPS Budva.

Vesna Medenica: Ako je neko brisao poruke sa mog telefona, mogao je i da dopisuje

Utorak, 23.04.2024 | 18:22

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u odbrani pred sudom negirala je izvršenje krivičnog djela protivzakonit uticaj u odnosu na supendovanu sudiju Privrednog suda Milicu Vlahović Milosavljević, ističući da u optužnici nema dokaza - samo mržnje.

EK prepoznaje napredak i napore Ministarstva kulture i medija da ubrza reformu medijskog sektora

Utorak, 23.04.2024 | 17:56

Evropska komisija prepoznaje napore Ministarstva kulture i medija da ubrza reformu medijskog sektora i najavljuje pozitivno mišljenje na set medijskih zakona, kako bi Crna Gora dobila Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila, za koji je jedan od uslova usvajanje medijskih zakona.

Ćulafić: Zbog političke inferiornosti u odnosu na Injac predsjednica Skupštine Glavnog grada Borovinić Bojović ne reaguje

Utorak, 23.04.2024 | 17:29

Svjedoci smo da se u danima za nama uporno u javnosti od strane predsjednice Skupštine Jelene Borovinić Bojović, pokušava nametnuti narativ u vezi sa Izvještajem o radu gradonačelnice Olivere Injac koji nije predat Skupštini Glavnog grada u zakonom predviđenom roku, da se „propust predimenzionira“ i da se „od administrativnog propusta pokušava napraviti politička priča“, saopštio je odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada Stefan Ćulafić.

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Marković: Niko ne može uticati na rad Državnog tužilaštva

Utorak, 23.04.2024 | 16:39

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković poručio je danas da niko ne može uticati na rad tužilaštva.

Održana druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Italije

Utorak, 23.04.2024 | 16:22

Druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Republike Italije održana je danas. Tome je prethodila posjeta vladine delegacije Italiji na čelu sa potpresdjednikom Vlade dr Pavićevićem koji je istovremeno i predsjednik ove Komisije, saopšđtno je iz Vlade.