Četvrtak, 23.09.2021 | 17:09
IZVOR: vijesti.me

Glavni grad razmatra mogućnost uvođenja SKUPŠTINE GRAĐANA?

"Cilj formiranja skupštine građana je da omogući našim sugrađanima da se na stručan, konstruktivan i ravnopravan način bave političkim pitanjima, te da njihov stav, u krajnjem, utiče na donošenje same odluke", kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.




Foto: Glavni grad Podgorica/Facebook

Skupštine građana trebalo bi da doprinesu smanjivanju jaza između političkih elita i prosječnih građana. Slučajnim odabirom ljudi iz cijele populacije stvara se takozvana mini-javnost koja će, u saradnji sa stručnjacima, u ime naroda raspravljati o političkim pitanjima, kao i pitanjima od izuzetne važnosti za lokalnu zajednicu. Nakon određenog vremenskog perioda, zauzeće jedinstven stav. Ovo su kazali predstavnici Friedrich Ebert fondacije, najstarije političke fondacije finansirane od strane Vlada Savezne Republike Njemačke koji su uz predstavnika njemačke nevladine organizacije Mehr Demokratie Romanom Huberom prikazali rezultate istraživanja sprovedenog na ovu temu, te predstavili prednosti ovog modela organizovanja građana i njihovog učešća u procesu donošenja odluka.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković prisustvovao je sa saradnicima panel diskusiji na temu Uspostavljanje skupštine građana.

Kako je saopšteno iz PG Biro-a, mini-javnost treba da bude dovoljno mala da omogući interakciju svih učesnika i dovoljno velika da svojim stavom da reprezentativnu sliku stanovništva.

 Glavni grad će, kako navode, razmotriti mogućnost uvođenja ovog model participacije građana koji znači njihovo dodatno uključivanje prilikom donošenja najvažnijih odluka za grad i život u njemu.

"Cilj formiranja skupštine građana je da omogući našim sugrađanima da se na stručan, konstruktivan i ravnopravan način bave političkim pitanjima, te da njihov stav, u krajnjem, utiče na donošenje same odluke. Gradska uprava, na čijem sam čelu, u kontinuitetu sprovodi aktivnosti koje podazumijevaju participaciju građana, a sve što činimo u interesu je cjelokupne lokalne zajednice. U ovom projektu prepoznajemo mogućnost unapređenja komunikacije sa građanima, a samim tim i boljeg razumijevanja njihovih problema i potrebe", kazao je Vuković.

U saopštenju se takođe pojašnjava i da je istraživanje pokazalo da skupštine građana mogu pružiti konstruktivan odgovor na krizne pojave sa kojima se danas suočavaju mnoga demokratska društva, poput gubitka povjerenja, selektivne uzdržanosti od sudjelovanja, kao i društvene polarizacije.

Uvođenjem ovog modela participacije građana, dodaju oni, Podgorica bi bio jedini grad u Crnoj Gori i regionu koji na ovaj način osluškuje volju građana.

KOMENTARI (9)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
pa
23.09.2021 19:49

Očistite biračke spiskove pa ćete je oslušnut kao nikad u ovih 30 godina

5 4
Hajmdal
23.09.2021 20:08

,,Ko se davi za slamku se hvata"...

3 3
Miško
23.09.2021 20:29

Ocete da oslusnete građane za koga će glasati na sljedecim izborima.bolje da ne osluskujete-razočaraćete se

4 4
Gavro
23.09.2021 20:31

Dzaba krečite.narodu je dosta vaše demagogije i punih dzepova(naravno vaših)

3 4
Ana
24.09.2021 00:36

Ucinio je toliko odlicnih stvari za Podgoricu.Zar vam ne bi trebalo to biti mjerilo, kako neko obavlja svoju funkciju a on je odlican dovoljno je pogledati sto je sve realizovano, obnovljeno, igralista, parkove, ulice, pomoc starijima,stalno nove ideje i ulaganja.Ne mrzite sve sto je Crnogorsko u CG unaprijed, evo su dobili otkaze svi Crnogorci i ako sad " nema partijskog zaposljavanja" a vise ga je nego ikad.Vukovic je odlican gradonacelnik i svi koji nisu isfrustrirani i lazavi znaju to.Eto jedina mana nije cetnik.

2 2
Na na
24.09.2021 07:33

Au sve iz svog dzepa isfinansirao,osiromašiće čo'ek

2 0
Tvigi
24.09.2021 07:38

Vredan gradonačelnik pa i pored obimnog posla kojeg ima budno prati rad Gradske TV.zna ko kod njih gostuje,zasto gostuje.ko neće da gostuje,zasto neće da gostuje-gradonačelnik svih GRADJANA ?

1 1
Marko
24.09.2021 14:08

Vukoviću ti li si? Koji su to Crnogorci dobili otkaze? To je taj isti Vuković koji nam je od bulevara i ulica napravio biciklističke staze? Omogućio bespravnu gradnju i uništio pola obale Morače i Ljubović? Od naših para napravio igrališta kojima se diči? U svaki od tih projekata se ugradio ko zna koliko? To je ta škola DPS-a...

0 0
ene
24.09.2021 14:09

Učinio je odličnih stvari pogledaj divlja naselja oko grada kolika su bila kad je došao a kolika su sad. Vjerovatno sam im ja poprodavao državno zemlište

0 0

OSTALE VIJESTI

Borovinić-Bojović otkrila spomen-ploču na porodičnoj kući Arsa Milića

Subota, 20.04.2024 | 15:06

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović, na poziv porodice Milić, otkrila je danas u kučkom seluu Orahovo spomen-ploču na porodičnoj kući Arsa Milića. Skupština Glavnog grada 3. avgusta prošle godine jednoglasno je usvojila odluku o podizanju ovog spomen-obilježja.

Budva - Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Subota, 20.04.2024 | 14:26

Službenicima Odjeljenja bezbjednosti Budva je 17. aprila prijavljeno od strane Hitne medicinske pomoći Budva da je u njihove prostorije pristupilo žensko lice, strana državljanka, na ukazivanje ljekarske pomoći kojom prilikom im je saopštila da je silovana prethodnog jutra od strane njoj nepoznate muške osobe, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Višemjesečna istraga „Drivers“: Policija procesuirala četiri osumnjičene osobe

Subota, 20.04.2024 | 12:34

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv droga, uz podršku službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, realizovali su višemjesečnu istragu pod kodnim nazivom "Drivers". Izvršeni su pretresi na više lokacija u Nikšiću i procesuirana su četiri lica, osumnjičena za krivična djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Klikovac: Injac plasira neistine i njima prikriva brojne zloupotrebe

Subota, 20.04.2024 | 16:18

Plasiranjem neistina gradonačelnica Injac pokušava da prikrije brojne zloupotrebe koje su učinjene u prethodnih godinu dana kazao je šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac.

Karte za Montenegro Beer Fest u prodaji: Kerber i Buč Kesidi prvi otkriveni, a čeka nas još iznenađenja!

Subota, 20.04.2024 | 15:47

Cetinje će i ovog ljeta biti epicentar vrhunske zabave jer se četvrti Montenegro Beer Fest održava 26. i 27 . jula 2024. godine. Ovogodišnje izdanje festivala za sva čula donosi uzbudljiv novi koncept sa čak sedam regionalnih zvijezda. Za sada nam je poznato da će neki od njih biti ljevoruki Indi rokenrol, elektro, disko, duo iz Pančeva, Buč Kesidi, kao i bend koji već četiri decenije publici nudi najkvalitetniji rok, Kerber. Organizatori će nam blagovremeno otkrivati i preostalih pet regionalnih zvijezda.

ŠOK IZJAVA HARISA DžINOVIĆA: Evo šta je rekao O PROPALOM BRAKU

Subota, 20.04.2024 | 15:27

Nakon što je kao bomba u javnosti odjeknula vest da se Haris Džinović razvodi od svoje dugogodišnje supruge Meline, pjevač je gostujući kod Cece Ražnatović otkrio da je razlog krahu braka bila Melinina prevara

Borovinić-Bojović otkrila spomen-ploču na porodičnoj kući Arsa Milića

Subota, 20.04.2024 | 15:06

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović, na poziv porodice Milić, otkrila je danas u kučkom seluu Orahovo spomen-ploču na porodičnoj kući Arsa Milića. Skupština Glavnog grada 3. avgusta prošle godine jednoglasno je usvojila odluku o podizanju ovog spomen-obilježja.

Budva - Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Subota, 20.04.2024 | 14:26

Službenicima Odjeljenja bezbjednosti Budva je 17. aprila prijavljeno od strane Hitne medicinske pomoći Budva da je u njihove prostorije pristupilo žensko lice, strana državljanka, na ukazivanje ljekarske pomoći kojom prilikom im je saopštila da je silovana prethodnog jutra od strane njoj nepoznate muške osobe, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Drobnjak: Energija, želja i fokus moraju da budu na nivou za pobjedu nad Zvezdom

Subota, 20.04.2024 | 13:38

Košarkaši SC Derbija u ponedjeljak dočekuju Crvenu zvezdu u drugom meču četvrtfinala ABA lige. Plejmejker "studenata" Igor Drobnjak kazao je da ukoliko ponove energiju, želju i fokus iz prvog okršaja u Beogradu, mogu da ugroze favorita.

TIK TOK pokrenuo svog rivala Instagramu - Pogledajte kako IZGLEDA ta aplikacija

Subota, 20.04.2024 | 13:12

TikTok je postupno počeo da otvara pristuo svojoj verziji rivala Instagramu - aplikaciji TikTok Notes.

"Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila"

Subota, 20.04.2024 | 13:02

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

Višemjesečna istraga „Drivers“: Policija procesuirala četiri osumnjičene osobe

Subota, 20.04.2024 | 12:34

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv droga, uz podršku službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, realizovali su višemjesečnu istragu pod kodnim nazivom "Drivers". Izvršeni su pretresi na više lokacija u Nikšiću i procesuirana su četiri lica, osumnjičena za krivična djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.