Petak, 24.09.2021 | 08:55
IZVOR: Kolektiv.me

NOVE mjere: Na svadbama i proslavama do 50 osoba, od 9. oktobra potvrda USLOV i za mega i hipermarkete

Vlada Crne Gore usvojila je ažurirane mjere u borbi protiv korona virusa koje će biti na snazi od subote, 25. septembra do 8. oktobra 2021. godine.




Foto: gov.me/S.Matić

Kako je saopštio direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) Igor Galić, kovid potvrda će se izdavati odmah poslije revakcine.

NOVE MJERE:

1. Nacionalna digitalna COVID potvrda izdaje se odmah poslije druge doze vakcine i od tog trenutka je validna.

(Više ne mora da se čeka 14 dana od komletne vakcinacije)

2. Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna COVID potvrda je uslov i za ulazak u:

* poslovne centre;

* poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta;

* objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od  1.000 metara kvadratnih.

Vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere.

3. Broj prisutnih lica na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje Nacionalne digitalne COVID potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

4. Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Nacionalna digitalna COVID potvrda je validna samo ukoliko lice ispunjava jedan od propisanih uslova:

1) Da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije;

2) Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana;

3) Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Od 9. oktobra potvrda uslov i za mega i hipermarkete

"Ovo je prilika da najavimo da će za 14 dana, dakle od 9. oktobra, Nacionalna digitalna COVID potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih", istakao je Galić.

Foto: gov.me/S.Matić

Galić: Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani, gojaznost pojačani rizik

Svaki drugi odrasli građanin Crne Gore dobio je makar jednu dozu vakcine protiv korona virusa, a oko 45 odsto je i revakcinisano.

"To je dobar rezultat s obzirom na to da je otpor prema vakcinaciji u našoj zemlji  jačao godinama, što je jasno iz npr. odnosa prema MMR vakcini. Djeca koja su rođena 2016. godine vakcinisana su u 90 odsto slučajeva, dok mališani koji su 2019. godište vakcinisani su u samo dvadeset odsto slučajeva. Ovo je pravi čas da  i svi ostali punoljetni građani shvate značaj vakcinacije protiv korona virusa. Nažalost, devet od deset preminulih COVID pacijenata su bili nevakcinisani", kazao je Galić.

Svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani.

"Ogromna većina hospitalizovanih su takođe nevakcinisani pacijenti. Klinički centar Crne Gore, kao što je poznato, zbrinjava sve najteže pacijente sa teritorije cijele Crne Gore. Nažalost, upravo na primjeru KCCG, gdje se liječi preko 100 pacijenata, jasno je da korona virus ne bira žrtve i da mladost, sama po sebi, ne garantuje da ćete ga savladati. U KCCG se liječi 10 pacijenata od 19. do 40. godine. Svi su nevakcinisani. To nije slučajno. Ove grupe najviše obolijevaju i najmanje ih je vakcinisanih. U slučaju KCCG, kod mlađih zaraženih pacijenata je u 40 odsto slučajeva prisutna gojaznost, kod jednog pacijenta je ustanovljena intolerancija glukoze, dijagnoza dijabetesa i jedan pacijent imao je problem sa štitnom žlijezdom. Ovo su, između ostalih, rizične grupe. Molimo sve građane da vakcinacijom na minimum svedu rizik od težeg obolijevanja i od letalnih ishoda. Uz to, još jednom molimo da se ruke redovno peru, da se uvjek drži odstojanje i da se u svakom zatvorenom prostoru nose maske".

Galić napominje da je sadejstvo vakcinacije i pridržavanje osnovnih mjera, jedini put ka prevazilaženju epidemije.

"Još jednom pozivamo građane da se uzdrže od masovnog okupljanja, bilo kojim povodom i da tako uvaže svoj život, ali i javno zdravlje", zaključio je Galić.

Foto: gov.me/S.Matić

Radulović: Opada broj pacijenata na bolničkom liječenju

U Crnoj Gori trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 377 COVID pacijenata.

"Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore - njih 113. Ovo je najniži broj hospitalizovanih u najvećoj crnogorskoj bolnici u posljednjih mjesec. Na respiratorima je 13 pacijenata. Njih 11 su nevakcinisani. I ova činjenica odražava opšti presjek koji pokazuje da nevakcinisani pacijenti u oko 90 odsto slučajeva završavaju u bolnicama i imaju teže oblike bolesti", istakla je direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović.

U Baru se liječi 49 pacijenata.

U Pljevljima 42.

U Bijelom Polju 26.

U Beranama 38.

U Kotoru 37.

U Nikšiću 21.

U brezoviku 51.

"Kao što možete da primijetite, na primorju značajno opada broj pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje. U padu je i broj hospitalizovanih i u Podgorici i na sjeveru, pri čemu je u ovim gradovima ta tendencija sporija. Pridružujem se apelu Instituta za javno zdravlje i još još jednom molim građane da se u vremenu pred nama uzdrže od masovnog okupljanja na javnim mjestima u mjeri u kojoj je to moguće".

Foto: gov.me/S.Matić

Jokić: Dom zdravlja Podgorica sa posebnom pažnjom prati epidemiološku situaciju

"Dom zdravlja Podgorica sa posebnom pažnjom prati epidemiološku situaciju; trendove; strukturu oboljelih; kako bi na temelju inputa i informacija iz realnog vremena rekalibrirali model pružanja usluga i zbrinjavali COVID oboljele. Kroz institucionalizovane mreže za transfer znanja prikupljamo najnovija naučna znanja i informacije o dobroj praksi i koristimo ih kao temelj smjernica za liječenje COVID oboljelih", saopštio je direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić.

U proteklom dvomjesečnom periodu registruje se postepeni rast hospitalizovanih pacijenata, kao i broj pacijenata koji se na dnevnom nivou zbrinjavaju u zajednici.

"Svakog dana generišu se novi dokazi koji potvrđuju da je samo za liječenje pacijenata sa srednjom kliničkom slikom potrebno administriranje terapije koja podrazumijeva antibiotike, kortikosteroide i antikoagulantsku terapiju. Budući da u Podgorici imamo skoncentrisano gotovo 30% stanovnika, u konsultacijama unutar COVID Komisije i operativnog tima za klinički menadžment kojim rukovodi direktorica Ljiljana Radulović, dogovorili smo da COVID pacijenti za koje specijalista procijeni da je potrebno ukljuciti antibiotike, kortikosteroide, ova terapija će biti jednokratno ili dvokratno administrirana pod nadzorom specijaliste. Naš cilj je da se kao i do sada, pacijenti sa blagim simptomima i bez osnovnih hroničnih oboljenja - kao što su respiratorne ili kardiovaskularne bolesti, hronične bolesti bubrega ili imunokompromitirajuća stanja koja pacijenta stavljaju u povećan rizik od razvoja komplikacija - mogu liječiti u kućnim uslovima".

Jokić objašnjava da se pacijentima s blažim oblikom COVID-19 preporučuje simptomatsko liječenje, poput antipiretika za povišenu temperaturu i bol, adekvatna ishrana, vitamini i odgovarajuća rehidratacija.

"Pacijentima s blažim oblikom COVID-19 ne preporučuje se antibiotska terapija ili profilaksa. Ne koristiti antibiotike rutinski! Ovi pacijenti od jula ove godine mogu dobiti potrebne savjete i podršku preko dispečerskog centra DZ Podgorica. Dakle, oni su samo na jedan telefonaki poziv udaljeni od kvalitetne zdravstvene usluge. Takođe, pacijentima sa suspektnim ili potvrđenim umjerenim oblikom COVID-19 ne preporučujemo propisivanje antibiotika osim ako postoji klinička sumnja na bakterijsku infekciju. Kada je po procjeni ljekara potrebno administriranje terapije (jednokratno/dvokratno)za liječenje oboljelog pod nadzorom specijaliste, to će se odvijati u dnevnom covid centru. U ovakvim okolnostima, resursi primarne zdravstvene zaštite se mobilišu kao podrška specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti radi optimizacije pružanja zdravstvenih usluga COVID oboljelima i pružanja kvalitetnog i bezbjednog liječenja", zaključio je Jokić.

KOMENTARI (21)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vesna
24.09.2021 09:37

Ne samo da li garantuju trudnicama da neće doći do komplikacija , nego KO je odgovoran u koliko dodje do komplikacija ? Ko odgovara ? Niko. Kao sto niko ne odgovara , kad vakcinisana osoba u sleđ komplikacija ( posle vakcine ) premine. Na žalost samo stoji na kraju u brojakama/ preminuo od korone!

41 0
Vesna
24.09.2021 21:52

Ko Vama garantuje da Vam nece pasti plafon na glavu? KO???????

1 0
pa
24.09.2021 23:09

Plafon može jednom da padne a ovo svakih 6 mjeseci .Ko želi da reskira ide na (ruski) rulet iste garancije imaš

0 0
Ja
24.09.2021 09:38

Nema veze,uvjek postoji donesi.com haha

26 0
Milos
24.09.2021 09:38

Da me prisilite na nesto sto necu nema sanse.

40 0
Pa dobro
24.09.2021 09:51

Manje vam u dzep. Vlasnicima manjih prodavnica srecan pocetak rada.

34 0
M S C
24.09.2021 10:02

A sram vas bilo .Da li ste izvrsili samo jednu obdukciju kovid umrlog,da li garantujete da su vakcine sigurne,zasto se razboljevaju i umiru vakcinisani?Vi nemate pojma a ni dr u svijetu a svi imalo pametni znaju da je ovo necija prljava igra.Ljudi umiru kao sto su uvijek umirali samo sada sirite paniku i ispada da se umire samo od kovida.Da nas necim truju to sigurno,nosili ili ne maske,bili vakcinisani ili ne.Dajte nam pravo koje imamo da raspolazemo svojim zivotom.Ko zeli da se vakcinise slobodno a ko nece to je njegovo pravo jer time moze ugroziti samo sebe a taj rizik i prihvataju.Da nije farmaceutske mafije i bolesnih umova od ovoga nista ne bi ni bilo.Koliko je djece u Indiji oboljelo zbog vakcina,koliko je autisticnih od vakcina?Sram bilo svakoga ko radi protiv ljudi i njihovih zivota.

30 0
Mozda lud
24.09.2021 10:30

Zasto javno ne dostavite tacne podatke koliko je vakcinisanih oboljelo koliko umrlo? Zasto javno ne kazete koliko je imalo komplikacije ili umrlo posle vakcine u naredna tri mjeseca . E kad to objavite onda ucenjujte !!!! Pozzz

20 1
Medicinska sestra
24.09.2021 10:40

Sram vas bilo!!!!!!!!! Ukinite nam i vazduh ako se ne vakcinišemo. Ovakve države nigdje nema. U velikoj Njemačkoj nevakcinisani ne smiju nigdje osim u prodavnice prehrane i apoteke. Nego, kao što reče neko, vlasnicima manjih prodavnica srećan početak rada.

16 1
Mrak
24.09.2021 10:49

Pustili ste sezonu u fullu pa sad radite ovo, kao da smo mi krivi. Bravo.

9 0
Dmitry
24.09.2021 11:18

Vrlo pametne mere, sta se do muziki uzivo to najbole. Virus da I mrtva carpuscula, ali voli da slusa muziku uzivo. Svaka cast nasim naucnicama.

3 0
pa
24.09.2021 13:54

Svaka okupacija je teška

4 0
Ja
24.09.2021 14:04

Ovo je proliv od drzave

4 0
Nina
24.09.2021 14:12

A sada se ne preporucuju antibiotici,jer ni njih vise nema u apotekama

5 0
Nadja
24.09.2021 16:29

Ako vakcina ne sprecava zarazu,zar ne bi trebalo da bude stvar izbora?

7 0
eeee
24.09.2021 19:51

Trebalo bi ali ovo nema veze sa vakcinacijom jer da su htjeli mogli su jedan market obezbjedit za nevakcinisane ovako će samo potpalit crno tržište a efekti samo maltretiranje građana. Zdravko ćuti po običaju ne zna ništa o tome

2 0
Provax
24.09.2021 19:42

32% u svijetu su se full vakcinisali, tj 2.54B populacije, zar mislite da ce svi da umiru!!! Ovo nije igra, ljudi umri, sa 28 sa 40 sa 50 sa 60 godine, ovo je realnost nije igra...

2 1
he
24.09.2021 19:57

Pa će da spase nevakcinisane što će im zabravit da jedu ha ha ha !!! Koja luda planeta !!!

1 0
Simona
24.09.2021 20:37

Pustili ste za sezonu da ulazi ko god oce.skup ispred hrama ,skup na Cetinje.Umiru ljudi sa I bez vakcine,a mi ce mo od gladi , Straha I od terora vasega.Nemam rijeci za vas bezobrazluk.Koga vi lijecite zemlja ga je uzela.

6 1
Pundja
24.09.2021 23:37

Neću se vakcinisati sada za spas!! Mislio sam, pošto sam takvih sličnih proizvoda primio masu i u skoli, vojsci, raboti itd... Nije me niko uslovljavao, a kamo li medijski nametao i da kažem uzurpirao!

1 0
Sloboda izbora- ne antivakser
27.09.2021 12:09

Tuga! Predsravnici naroda rade protiv svog naroda, a za interese stranih privatnih kompanija. Taj ko te tjera na silu da se vakcinišeš, treba da preuzme odgovirnost za posledice. Državnici su nam postali trgovački putnici l, obični prodavci vakcina. Maltretiraju narod dok ne postignu svoj cilj koji im je postavljen od farmacetskih kompanija pod izgovorom da se bore za naše zdravlje. Od naših para plaćaju vakcine jer pare idu stranim kompanijana, a čeka se po pola godine za spec. Pregled. Našim parama plaćaju otrov kojim nas truju.

0 0

OSTALE VIJESTI

Šaranović: Izjava Đeljošaja nije poruka Vlade, izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Perović

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:40

Izjava potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja nije poruka Vlade. Izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Jelene Perović, rekao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Protest ispred Nikšićkog pozorišta: Traže smjenu ili ostavku Janka Jelića

Četvrtak, 18.04.2024 | 20:35

NVO „Bunt Scena“ organizovala je protest ispred Nikšićkog pozorišta, sa grupom građana, zahtijevajući smjenu ili ostavku umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića zbog, kako su istakli, stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava “ IzloŽene“ ne može igrati u Nikšićkom pozorištu, prenosi RTNK.

Berancu zadržavanje 72 sata, osumnjičen za dječju pornografiju

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:30

Beranska policija uhapsila je D.R. (42) iz tog grada, zbog sumnje da je počinio krivično djelo iskorišćavanje djece za pornografiju.

Milatović: Uvesti školski obrok i regulisati produženi boravak

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:48

Predsjednik države Jakov Milatović je danas u razgovoru sa regionalnom direktorkom UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Ređinom De Dominići i šefom misije UNICEF-a Huanom Santanderom ukazao da je u školama u Crnoj Gori poželjno uvesti školski obrok, čime bi se unaprijedila briga o djeci u školama.  

Radonjić: Jelena Perović se sumnjiči da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist od preko 60.000 eura

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:39

Iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović kao službeno lice i javni funkcioner, u periodu od avgusta 2020. do februara 2024. godine, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 eura, kazao je portparol i tužilac Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić.    

Posljednji radni dan biće obilježen OVIM temperaturama

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:56

Šta nam meteorlozi najavljuju?

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Šaranović: Izjava Đeljošaja nije poruka Vlade, izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Perović

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:40

Izjava potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja nije poruka Vlade. Izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Jelene Perović, rekao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Cicipas siguran, Lajović takođe u četvrtfinalu

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:32

Stefanosu Cicipasu otvorio se put do završnice ATP turnira u Barseloni.

Protest ispred Nikšićkog pozorišta: Traže smjenu ili ostavku Janka Jelića

Četvrtak, 18.04.2024 | 20:35

NVO „Bunt Scena“ organizovala je protest ispred Nikšićkog pozorišta, sa grupom građana, zahtijevajući smjenu ili ostavku umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića zbog, kako su istakli, stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava “ IzloŽene“ ne može igrati u Nikšićkom pozorištu, prenosi RTNK.

ABA liga predstavila trofej "Dejan Milojević"

Četvrtak, 18.04.2024 | 20:14

Predstavnici ABA lige otkrili su danas kako izgleda trofej "Dejan Milojević", koji će od ove sezone dobijati MVP regionalnog takmičenja.

PREUKUSNA TORTA SA KEKSOM SPREMNA ZA PET MINUTA: Idealna za ove vrele dane

Četvrtak, 18.04.2024 | 20:01

Kad probate ovaj desert, pravićete ga sedam dana u nedelji, a gotov je za čas

Jauković: Dobile smo tešku grupu u kojoj nema autsajdera

Četvrtak, 18.04.2024 | 19:31

Prvi cilj ženske rukometne selekcije Crne Gore na ovogodišnjem Evropskom šampionatu biće plasman u glavnu rundu, izjavila je Đurđina Jauković nakon današnjeg žrijeba u Beču.

POSLUŠAJTE - Mlada Podgoričanka snimila duet sa Slobom Radanovićem (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:58

Sinoć je u šou programu "Pevaj sa mnom" pjevača Slobe Radanovića pobjedu odnijela mlada Podgoričanka Tamara Vujačić. 

Berancu zadržavanje 72 sata, osumnjičen za dječju pornografiju

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:30

Beranska policija uhapsila je D.R. (42) iz tog grada, zbog sumnje da je počinio krivično djelo iskorišćavanje djece za pornografiju.