Petak, 24.09.2021 | 09:27
IZVOR: Kolektiv.me

MPNKS: SDT formiralo predmet protiv bivšeg v.d. direktora Direktorata za sport Vasilija Laloševića

Gospodin Vasilije Lalošević je kao v.d. direktora Uprave za sport i mlade u vršenju funkcije prekoračio svoja jasno precizirana i definisana ovlašćenja, te je svojim činjenjem doveo u nezavidan polozaj sport u cijeloj Crnoj Gori, zbog čega MPNKS kao krovna institucija ima veoma kratak rok da odgovori na više veoma značajnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za budućnost i sudbinu sportskih djelatnika u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju ovog Vladinog resora.




Foto: gov.me/B.Ćupić

"Naime, Uprava za sport i mlade je ignorisala Svjetsku antidoping agenciju (WADA) jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti su imali ikakav kontakt sa WADA, zbog čega je agencija internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori. Rezultat navedenog je da smo sada pred isključenjem naših sportista iz svih takmičenja, a u slučaju da nas ne isključe,  sportisti se mogu takmičiti ali ne pod našom zastavom i himnom. Odmah nakon ovog saznanja, MPNKS je kontaktiralo WADA koja je imala sjednicu u Montrealu sredinom avgusta ove godine. Na toj sjednici, trebalo je da se donеse odluka o isključenju Crne Gore, medjutim, zbog brze reakcije MPNKS, odluka je odložena. Za sve ovo vrijeme od sredine avgusta do danas, g. Lalošević nije ništa preduzimao po ovom pitanju. U septembru, tačnije 15.septembra, dobili smo nalog da u roku od 21 danа promijenimo Zakon o sportu. MPNKS je u saradnji sa Komisijom za antidoping odmah krenulo u ispunjavanje ovog zadatka i narednih dana ćemo imati spreman dokument koji se traži. Komisija već ima spreman veliki broj potrebnih informacija, pa će rok od 21 danа biti dostižan".

Kako navode iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), "koliko je WADA rigorozna i ozbiljna agencija u svom djelovanju primjer su i tek završene Olimpijske Igre na kojima Ruskoj federaciji i njihovim sportistima nije bilo dozvoljeno da se takmiče pod ruskom zastavom i himnom".

"Dalje, protiv g. Laloševića su formirani spisi predmeta kod Specijalnog državnog tužioca u odnosu na njegov status i u odnosu na Odluku o dodjeli sredstava za sprovodjenje programa sportskih organizacija u 2021.godinu. G. Lalošević je suprotno Zakonu o sportu Crne Gore koji je važeći bez saglasnosti i učešća MPNKS donio odluku br. 01-2-105-614/21-1142-4 od 26.08.2021.godine. O postojanju odluke, MPNKS je saznalo sa sajta Uprave za sport i mlade. Zbog sumnje da se radi o nezakonitom poslovanju, MPNKS je angažovalo nezavisnu reviziju dana 01.09.2021.godine. Medjutim, g. Lalošević je kontinuirano izbjegavao da se revizija realizijе i do danas revizorka nije uspjela da dobije nijedan dokument kako bi mogla da preduzme bilo koju aktivnost za koju je angažovana. Sada su se stekli uslovi da se nezavisna revizija sprovede i izvještaj ćemo dostaviti SDT-u".

Ovo, navode, nije jedini konkurs koji je Lalošević sproveo bez učešća MPNKS.

"Ali smo jedan uspjeli da zaustavimo, barem  bi trebalo da g. Lalošević taj konkurs nije okončao i novac raspodijelio, što ne bi bilo začudjujuće uzimajući u obzir dosadašnja iskustva sa njim. Umjesto da djeluje proaktivno, blagovremeno i u koordinaciji sa rukovodećim kadrom, gospodin Lalošević je kršeći sve zadate rokove i predvidjene sastanke od vitalnog značaja djelovao samostalno, zanemarujući sva propisana pravila i procedure, ušao u zonu krivične odgovornosti, te se oglušio o dobru poslovnu praksu i jačanje timskog duha i odlučivanja nanoseći tako značajnu štetu MPNKS, Upravi za sport, i što je najvažnije svim sportistima u Crnoj Gori. Gospodin Lalošević supstituisao je pravo i nije poštovao jasno razgraničenje nadležnosti i odgovornosti u sistemu odlučivanja, te je time nanio dodatnu stetu, koja se mora što prije sanirati, kako bi se našim sportskim djelatnicima obezbijedilo ono što im shodno svim važećim, kako domaćim, tako i medjunarodnim pravilima pripada. Ovo je samo jedan dio priče, o ostatku koji pripremamo, javnost i tužilaštvo će biti blagovremeno obaviješteni. Shodno načelima pravde i pravičnosti, po zakonu, po moralu, po razumnom rasuđivanju, v.d. direktora Uprave za sport i mlade morao je što hitnije biti razriješen državne funkcije koju je do sada obavljao. MPNKS će uraditi sve da učinjene greške i propuste ispravi i sanira u najkraćem mogućem roku, kao i da našim sportistima obezbjedimo optimalne uslove za rad i  za postizanje vrhunskih rezultata na svim međunarodnim takmičenjima. MPNKS nije politička partija, i kod nas su javni funkcioneri promjenljivi, bez izuzetka. Praksa koja izgleda i dalje postoji u pratijskom sistemu, čast izuzecima, da je mjera kvaliteta rada nekog u Vladi da li se „dira“ u partijsku funkciju ili ne, za MPNKS ne postoji. Mjera rada svakog, bio član partije ili ne, su znanje, profesionalnost, moral. Narod je birao slobodu i slobodu će i  da dobije, barem dok je prof. dr Vesna Bratić na čelu ovog Ministarstva. Vlada Crne Gore, na čelu sa Premijerom prof. dr Zdravkom Krivokapićem ima jedno pravilo „Nećemo zamjene, hoćemo promjene“, tako će i ostati", zaključeno je u saopštenju MPNKS.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

UP - Uhapšen vozač zbog prekoračenja brzine, vozio 133hm/h

Srijeda, 24.04.2024 | 10:12

M.S. je priveden sudiji za prekršaje

Šetnja za Ukrajinu danas na Cetinju

Srijeda, 24.04.2024 | 09:25

Danas je dvije godine i dva mjeseca od početka sveobuhvatne ruske agresije na Ukrajinu, iz tog razloga u 18 časova, biće održana protestna šetnja u Prijestonici Cetinje, kako bi se na taj način uputila podrška herojskom ukrajinskom narodu u njihovoj borbi za slobodu i pravdu.

UP: Na Aerodromu Podgorica uhapšen njemački državljanin kod kojeg je pronađen PIŠTOLJ

Srijeda, 24.04.2024 | 09:20

Policijski službenici Sektora granične policije su na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica lišili slobode njemačkog državljanina, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Podaci Ministarstva - Podnijeto 18 KRIVIČNIH PRIJAVA zbog sumnje u falsifikat diplome

Srijeda, 24.04.2024 | 08:57

Od početka 2024. godine do danas, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je podnijelo 18 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat obrazovne isprave, saopšteno je Gradskom portalu tog resora.

Crna Gora - Kakvo VOĆE i POVRĆE jedemo?

Srijeda, 24.04.2024 | 07:06

Većina uređaja za raspršivanje pesticida ima nepravilnosti koje direktno utiču na nekontrolisano i neravnomjerno nanošenje hemijaklija na voću i povrću koje se uzgaja u našoj zemlji, pokazao je Izvještaj o radu fitosanitarnog sektora za 2023. godinu.

Šaranović: UHAPŠENO osam policajaca i 27 stranaca

Utorak, 23.04.2024 | 12:58

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da je Odjeljenje unutrašnje kontrole Uprave policije ODT-u u Podgorici podnijelo krivičnu prijavu protiv osam policijskih službenika iz sektora Granične policije zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela u produženom trajanju primanjem mita, kao i protiv 27 stranih državljana koji dolaze iz Albanije, Kosova i Turske, a koji su u pojedinačnim slučajevima učinili isto toliko krivičnih djela davanjem mita.

Nikolić: U Crnoj Gori cijene veće nego u razvijenijim zemljama EU, kažite građanima šta će biti sa fondom PIO

Utorak, 23.04.2024 | 12:22

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić tokom jučerašnje skupštinske rasprave osvrnuo se na planiranu reformu penzionog sistema.

Đoković NE ODUSTAJE - Želim ZLATO u Parizu i nastup u Los Anđelesu 2028.

Utorak, 23.04.2024 | 11:34

Iako uskoro puni 37 godina, legendarni teniser Novak Đoković planira još dugo da zabavlja sve koji vole ovaj sport.

Znate li zašto biste trebali POTOPITI U VODI orahe prije konzumacije?

Utorak, 23.04.2024 | 11:24

Orasi su veoma nutritivno bogate namirnice, čiji spojevi podržavaju zdravlje srca smanjujući upalu i poboljšavajući nivo holesterola.

Da li je REZANI HLJEB iz kese OPASAN po ZDRAVLJE?

Utorak, 23.04.2024 | 10:34

Nasječeni hljeb u kesici često se smatra praktičnom i brzom alternativom za svakodnevnu konzumaciju. Međutim, ova pogodnost krije zdravstvene rizike koje ne bi trebalo zanemariti

UP - Uhapšen vozač zbog prekoračenja brzine, vozio 133hm/h

Srijeda, 24.04.2024 | 10:12

M.S. je priveden sudiji za prekršaje

Legendarni Vuja najavio kraj karijere: Ja sam trener u godinama…

Srijeda, 24.04.2024 | 10:02

Legendarni Veselin Vujović je između redova najavio da bi hrvatski Nekse mogao možda biti posljednji klub u njegovoj trenerskoj karijeri.

Ovo je najzdravija namirnica na cijelom svijetu - VIDEO

Srijeda, 24.04.2024 | 09:45

Jedna namirnica je lijek nad ljekovima

Selin Dion se BORI, i ne odustaje: Neće me zaustaviti ništa, pa ni sindrom ukočene osobe

Srijeda, 24.04.2024 | 09:39

Karijera pjevačice Selin Dion pauzirana je od kada joj je dijagnostifikovana autoimuna bolest 2022. godine. Muzička diva, međutim, kaže da je ništa, pa ni sindrom ukočene osobe neće zaustaviti.

Šetnja za Ukrajinu danas na Cetinju

Srijeda, 24.04.2024 | 09:25

Danas je dvije godine i dva mjeseca od početka sveobuhvatne ruske agresije na Ukrajinu, iz tog razloga u 18 časova, biće održana protestna šetnja u Prijestonici Cetinje, kako bi se na taj način uputila podrška herojskom ukrajinskom narodu u njihovoj borbi za slobodu i pravdu.

Ana Nikolić je vlasnica najskuplje pjesme na estradi: Ulaganje joj se desetostruko isplatilo

Srijeda, 24.04.2024 | 09:20

Ana Nikolić je pjesmu kojom se 2006. godine predstavila na Beoviziji kupila od Kikija Lesendrića, frontmena grupe „Piloti“. Ana nije željela da štedi, a sudeći po tome što je ova pesma i danas slušana, ulaganje joj se isplatilo.

UP: Na Aerodromu Podgorica uhapšen njemački državljanin kod kojeg je pronađen PIŠTOLJ

Srijeda, 24.04.2024 | 09:20

Policijski službenici Sektora granične policije su na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica lišili slobode njemačkog državljanina, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Namirnice koje ne bi trebalo da naručujete preko dostave

Srijeda, 24.04.2024 | 08:44

Danas je dostupna dostava ne samo gotovih jela, već i namirnica iz supermarketa. Ne preporučuje se baš svaka od njih za naručivanje i za to postoji dobar razlog.

"Cijene goriva zavisiće od dešavanja na Bliskom istoku"

Srijeda, 24.04.2024 | 08:41

Iako cijene nafte na svjetskim berzama trenutno padaju, u Crnoj Gori rastu pa su od početka godine uvećane i do 20 centi po litru. Hoće li biti stabilizacije na tržištu, u ovom trenutku, ocjenjuje za Radio Crne Gore analitičar Davor Dokić, teško je prognozirati. Sve će zavisiti, kaže, od dešavanja na Bliskom istoku. Na izvršnoj vlasti je, kaže, ako bude ekstremnih povećanja cijena da se, kako je učinila prethodna vlada, odluči na smanjenja akciza na gorivo.