Petak, 24.09.2021 | 20:48
IZVOR: cdm.me/Radio Slobodna Evropa

"Ugovor između SPC i Crne Gore i dalje je TAJAN"

Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) od početka je tajnovit, što nije neobično imajući u vidu da je Vladu postavila upravo ta vjerska zajednica kojoj mora da se povinuje, ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa profesor međunarodnog prava i bivši sudija Međunarodnog suda u Strazburu Nebojša Vučinić.
Foto: Kolektiv.me

Temeljnim ugovorom država sa vjerskom zajednicom precizira pitanja njenog pravnog i imovinskog statusa. Potpisivanje ovog ugovora između Crne Gore i SPC otvoreno je za vrijeme bivše vlasti Demokratske partije socijalista a ni nova Vlada, iako bliska SPC, nije tokom proteklih deset mjeseci, otkad je izabrana, finiširala taj proces.

„Nije neobično što je sve to tajnovito, imajući u vidu vjerske i političke interese SPC u Crnoj Gori. SPC ima ogromnu političku moć i u tom kontekstu doživljavam tu tajnost. Do poslednjeg momenta ne žele da otkriju ništa iz tog dokumenta kako bi javnost Crne Gore i Vladu doveli pred svršen čin“, navodi Vučinić.

Iz Ministarstva pravde Crne Gore za Radio Slobodna Evropa (RSE) nisu mogli da potvrde, niti da demantuju, navode da li je Vlada razmatrala Nacrt Temeljnog ugovora koji je upućen patrijarhu srpskom Porfiriju.

Takođe je rečeno da „direktna komunikacija sa SPC oko Temeljnog ugovora ne ide preko Ministarstva pravde, već najvjerovatnije preko kabineta premijera Krivokapića“.

Potvrdu RSE nije dobio ni iz Vlade.

Ko će usvojiti dokument?

Da je Nacrt stigao u sjedište SPC u Beogradu potvrdio je 11. avgusta patrijarh Porfirije koji je obavijestio crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da je predložene izmjene teksta Temeljnog ugovora uputio Komisiji koja će ih razmotriti, a da će stručno mišljenje dati Sinod.

Nejasno je ko će dokument, nakon što ga Sinod vrati crnogorskoj strani, usvojiti.

„Vlada je ta koja bi trebalo da razmatra dokument nakon što ga Sinod usvoji i da stavi primjedbe, ukoliko ih ima, u šta sumnjam. Ali, ovo je specifična situacija jer imamo Vladu koju je izabrala SPC i Vlada njihove interese izvršava“, naglašava profesor Vučinić.

On smatra da ovolika tajnost upućuje da tu ima pitanja koja zadiru u Ustav, zakone ali i međunarodne obaveze Crne Gore.

„Sačekaćemo da vidimo, za sada su samo nagađanja. U skladu sa nadležnostima Vlada bi trebalo da razmatra Ugovor i bilo bi nedopustivo da to samo premijer Krivokapić uradi. Smatram da dokument treba da dođe i u Skupštinu na konačnu potvrdu“, ocjenjuje Vučinić, dodajući da ne bi bio iznenađen da ga samo premijer uslagasi i potpiše.

Većina ministara aktuelne Vlade koja je izabrana 4. decembra 2020. bliska je SPC, na čiji predlog je Zdravko Krivokapić izabran za premijera. Izglasali su je prosrpski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA, koji su zajedno osvojili većinu na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020, čime je Demokratska partija socijalista nakon trideset godina prešla u opoziciju.

Prva verzija ugovora

Do sada su napisane makar tri verzije Temeljnog ugovora Crne Gore i SPC.

Pokojni mitropolit Amfilohije je 2012. godine uputio Vladi, koju je činila tadašnja vlast Demokratske partije socijalista, prvu verziju ugovora na koju nikada nije dobio odgovor. Amfilohije je u tom dokumentu predlagao da naziv crkve bude „Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“.

Amfilohije je kao mitropolit uspio da postigne određeni stepen autonomije u odnosu na centralu SPC u Beogradu, osnivanjem Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji je nakon njegove smrti ukinut.

U pojedinim izjavama otvoreno je govorio o kontinuitetu Mitropolije crnogorsko-primorske SPC sa nekadašnjom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

”Crnogorska pravoslavna crkva je zovem. To je bila Božja i Hristova Crkva, prije i iznad svega. I kao takva je bila priznata u čitavome svijetu, kao što je i danas isto tako ta ista Crkva, Crnogorska pravoslavna crkva – Mitropolija crnogorska”, kazao je Amfilohije 2019. godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 5 . septembra za Televiziju Prva govorio o „nastavku ideologije po kojoj srpska crkva u Crnoj Gori treba da bude ugašena“.

“Njihov politički plan u Crnoj Gori je bio da Mitropoliju crnogorsko-primorsku odvoje od SPC i da je proglase u početku pravoslavanom crkvom u Crnoj Gori i da se time vremenom Srbi asimiluju”, rekao je Vučić, ne precizirajući na koga je mislio.

Druga i treća verzija

Naziv „Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“ zadržan je bio i u drugoj verziji ugovora koju je pripremio smijenjeni ministar pravde Vladimir Leposavić, a koja je u martu ove godine predstavljena Sinodu SPC u Beogradu. Vladimir Leposavić je prije formiranja Vlade bio dio pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Crnoj Gori. U junu ove godine je smijenjen zbog izjave u kojoj je negirao da se u Srebrenici dogodio genocid.

Leposavićeva verzija ugovora sa SPC bila je povod za sukob premijera Zdravka Krivokapića sa dijelom te crkve i vladajućim Demokratskim frontom (DF) jer je Krivokapić, suprotno očekivanjima SPC odbio da, u noći 27. maja, u Beogradu potpiše u ime crnogorske Vlade, Temeljni ugovor sa SPC, što je izazvalo oštre reakcije.

Sjutradan je objasnio da ga ni formalno nije mogao potpisati prije sjednice Vlade Crne Gore na kojoj tekst Ugovora mora biti usvojen.

Demokratski front je pozvao Krivokapića da odgovori da li lideri Demokrata i URA vrše pritisak na njega da ne potpiše ugovor.

Krivokapić je čitav slučaj okarakterisao kao pokušaj ucjene Vlade koju, kako je rekao, niko neće ucjenjivati „pa ni dio parlamentarne većine“, poručivši da će u ime Vlade i države Crne Gore zaključiti Ugovor sa SPC.

Iz Vlade su tada ocijenili da su određene tačke u suprotnosti sa važećim propisima Crne Gore, a da je dio članova nepotpun.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je 11. avgusta kazao da je vidio Temeljni ugovor sa SPC i da je ispravljeno sve što je bilo sporno u tom dokumentu.

„Rekao sam da ću upoznati javnost sa sadržajem kad to bude zvaničan dokument koji će biti na potpisivanju. Još nije finalizovan tekst na relaciji Mitropolija – srpski patrijarh, kad se to desi on treba da ugleda svjetlost dana“, poručio je Abazović.

Šta piše u temeljnom ugovoru sa SPC?

U Nacrtu treće verzije ugovora u koji su podgoričke “Vijesti” imale uvid, od 13. septembra, a koji do danas niko od zvaničnika nije demantovao, više se ne pominje naziv „Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“ već “Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.”

Nacrt Temeljnog ugovora države Crne Gore sa SPC ima 20 tačaka sa preambulom u kojoj se priznaje kontinuitet Crkve od 1219. godine, odnosno od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske Episkopije.

U poslednjoj verziji teksta Temeljnog ugovora koji je poslat Patrijaršiji u odnosu na pređašnji, , promjene su u dijelu svetkovanja državnih praznika.

U prošlom predlogu za državne praznike su predloženi vjerski datumi kada se svetkuje i Sveti Petar Cetinjski, Sveti Simeon Dajbabski… U poslednjoj verziji, vjerski praznici koji su i državni regulisani su Zakonom o državnim i drugim praznicim – poput Božića i Uskrsa.

U ugovoru se još navodi da ukoliko se vodi krivični postupak ili istraga protiv sveštenika, monaštva ili službenika Mitropolije, nadležni organi o tome prethodno obavještavaju nadležnog episkopa.

Kada je riječ o prodaji imovine, ako bi SPC htjela da proda neku imovinu prvo je mora ponuditi Vladi, a ukoliko Vlada nije zainteresovana, može ići na dalju prodaju.

Vlada se obavezuje da će u saradnji sa SPC i ostalim tradicionalnim vjerskim zajednicama zakonom da reguliše restituciju imovine koja je nacionalizovana, a kod koje nije bilo pravedne naknade. Donošenje ovog zakona nije vremenski oročeno.

SPC se u ugovoru sa državom Crnom Gorom zalaže i za uvođenje vjeronauke u školama pa se u članu 16. tog dokumenta navodi da će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica.

Nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje, Akcija za ljudska prava i Centar za žensko i mirovno obrazovanje su saopštili da se protive prijedlogu uvođenja vjerske nastave u zvaničan obrazovni sistem.

Ove organizacije su 22. septembra poručile da vjeronauku treba ostaviti van javnih škola a da Građansko obrazovanje bude obavezan predmet.

Crna Gora je Temeljni ugovor 2011. potpisala sa Svetom Stolicom u Vatikanu, a godinu kasnije i sa Islamskom zajednicom.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
OKG
24.09.2021 22:04

Dobro je da je sa Vatikanom iislamskom zajednicom bio javan!

1 0
Jela
25.09.2021 09:21

Kod nas je sve tajno!

0 0

OSTALE VIJESTI

Abazović: U slučaju ubistva Jovanovića ići će se DO KRAJA, sviđalo se to nekom ili ne

Subota, 16.10.2021 | 17:48

Kazao da su nadležni imali dvadeset godina da ga riješe, a nisu.  

Šehović: Vlada je suštinski VEĆ PALA, progresivne snage da stanu na kraj daljem ponižavanju države

Subota, 16.10.2021 | 16:54

“Novi politički trenutak koji živimo zahtjeva reformisane, evropski orijentisane progresivne političke i društvene snage, koje se moraju ponovo okupiti i zaustaviti ponižavanje naše države i urušavanje njenog ugleda i dostojanstva, kako na međunarodnom, tako i na unutrašnjem planu. Nakon novog očekivanog regruspisanja na političkoj sceni, staćemo na kraj otvorenom nacionalizmu, koji je zahvaljujući novoj “oslobodilačkoj” vlasti probuđen. Crne Gore nema bez svih njenih građanki i građana, jer ona suštinski može opstati jedino kao građanska, sekularna i antifašistička. Oni kojima to nije jasno će ubrzo završiti tamo gdje im je uvijek u savremenoj Crnoj Gori i bilo mjesto - na margine političkog života”, poručio je potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović na sjednici Opštinskog odbora Socijaldemokrata Budve.

Rakočević: Vlada mora biti SMIJENJENA što prije

Subota, 16.10.2021 | 14:38

Nikola Rakočević, poslanik DPS-a, objavio je na Twitteru javno dostupne podatke: “Cijene hrane i bezalkoholnih pića u septembru 2021. godine, u odnosu na septembar 2020. godine, veće su za 4,8 odsto. Cijene goriva u odnosu na septembar 2020. godine veće su za 19,7odsto, cijena povrća veća je za 13, odsto, cijene ulja i masti veće su za čak 36,8 odsto.”

Baković odgovorio Miloševiću: Nikad se nisam iza nikog krio, pa ni sad

Subota, 16.10.2021 | 13:46

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković kazao je da državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević podmetanjem i neistinama pokušava da ga dovede u vezu sa kriminalnim organizacijama.

VIDEO - DPS Budva: Klerikalni fanatizam nije zaobišao ni EP u boksu za mlade u Budvi

Subota, 16.10.2021 | 13:31

Ni jučerašnje otvaranje Evropskog prvenstva u boksu za mlade nije moglo da protekne na nivou koji se od ovakve smorte očekivao, a sve zahvaljujući organizatorima iz Opštine Budva, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Budva.

FOTO: Kabinet Abazovića postao IGRAONICA ZA DJECU

Subota, 16.10.2021 | 11:45

Kabinet potpredsjednika Vlade i predsjednika Savjeta za prava djeteta dr Dritana Abazovića danas je pretvoren u igraonicu za djecu.

"Umjesto što na sve načine pokušava da očuva fotelju, jedini POŠTEN potez Krivokapića bio bi da ode"

Petak, 15.10.2021 | 20:33

Ukoliko je to neko i odbijao da prihvati, sada je sasvim jasno da naši partneri razumiju sve ono što smo dugo govorili i što govorimo o pogubnosti aktuelne vlasti, koja urušava međunarodni kredibilitet Crne Gore, kazao je potpredsjednik Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović.

Radovi vrijedni preko TRI MILIONA EURA: Nastaviće se rekonstrukcija puta Danilovgrad – Spuž preko Martinića

Subota, 16.10.2021 | 09:07

Direktor Uprave javnih radova Crne Gore, Boro Lučić sastao se juče sa predsjednicom Opštine Danilovgrad, Zoricom Kovačević, sa kojom je razgovarao o realizaciji postojećih i pokretanju novih kapitalnih projekata.

Milošević: Tužno je, ali i štetno za državu i njene građane, ko je ranije rukovodio sektorom bezbjednosti

Subota, 16.10.2021 | 11:21

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Rade Milošević pozvao je bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, Enisa Bakovića, da odgovori po kom članu zakona ili pravnom propisu je naredio ukidanje zabrane ulaska Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Adel o novom ALBUMU: "Želim da objasnim sinu zašto sam UNIŠTILA njegov život zbog svoje SREĆE"

Petak, 15.10.2021 | 20:32

Britanska muzičarka Adel, koja je objavila novi, četvrti po redu album, posle šest godina pauze, izlazi 19. novembra pod nazivom "30", pričala je o emocijama koje nosi ovaj album, razvodu, iskrenosti i iskupljenju.

Inspektor za čips, muzač zmija otrovnica,...: Ovo su 12 NAJČUDNIJIH ZANIMANJA na svijetu

Subota, 16.10.2021 | 19:49

Predstavljamo vam najbizarnije poslove koji postoje.  

Gledanje HOROR FILMOVA može da UBLAŽI simptome stresa i anksioznosti?

Subota, 16.10.2021 | 18:57

Prema magazinu Healthline gledanje horor filmova moglo bi blagotvorno da djeluje na psihu ljudi i ublaži simptome stresa i anksioznosti, jer sa stanovišta psihologa izaziva "suočavanje sa strahovima" što je najbolji način da se oni i pobjede.  

Za njih ne postoji nemoguće: Ovi znakovi ZRAČE SAMOPOUZDANJEM

Subota, 16.10.2021 | 18:41

Neki horoskopski znakovi vjeruju u sebe više od drugih, i nije im potrebna tuđa potvrda. Evo ko odiše samopouzdanjem.  

Vikala da je prevarena, pa ostala zaglavljena u liftu: Nada o drami u Milanu - "To je bio HAOS"

Subota, 16.10.2021 | 18:19

Nada Topčagić je puna doživljaja iz Milana.  

Spajić: Prisustvo velikog broja ministara Prajdu dokaz posvećenosti ove Vlade inkluzivnom društvu

Subota, 16.10.2021 | 17:29

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić prisustvovao je danas paradi ponosa u Podgorici. 

Abazović na PRAJDU: Raduje me što više nema toliko tenzija, sazrijevamo kao društvo

Subota, 16.10.2021 | 17:06

Uvijek smo na strani ljudi koji misle da su ugroženi ili onih koji misle da njihova prava nijesu do kraja zadovoljena. Poruka i ideja Vlade je da ne želimo nikaku diskriminaciju po bilo kom osnovu. Kome znači naše prisustvo ili podrška, imaće je blanko, ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović u izjavi za medije na devetom Montenegro Prajdu.

Šehović: Vlada je suštinski VEĆ PALA, progresivne snage da stanu na kraj daljem ponižavanju države

Subota, 16.10.2021 | 16:54

“Novi politički trenutak koji živimo zahtjeva reformisane, evropski orijentisane progresivne političke i društvene snage, koje se moraju ponovo okupiti i zaustaviti ponižavanje naše države i urušavanje njenog ugleda i dostojanstva, kako na međunarodnom, tako i na unutrašnjem planu. Nakon novog očekivanog regruspisanja na političkoj sceni, staćemo na kraj otvorenom nacionalizmu, koji je zahvaljujući novoj “oslobodilačkoj” vlasti probuđen. Crne Gore nema bez svih njenih građanki i građana, jer ona suštinski može opstati jedino kao građanska, sekularna i antifašistička. Oni kojima to nije jasno će ubrzo završiti tamo gdje im je uvijek u savremenoj Crnoj Gori i bilo mjesto - na margine političkog života”, poručio je potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović na sjednici Opštinskog odbora Socijaldemokrata Budve.

FOTO: Političari i predstavnici Vlade na PRAJDU u Podgorici: Prisutni Vuković, Spajić, Milatović,...

Subota, 16.10.2021 | 15:56

Na Montenegro prajdu prisutni i političari i predstavnici Vlade...

Stupić: Dalje ruke od SVETOG SAVE, nadležni da preispitaju djelovanje PROSVJETNE INSPEKCIJE

Subota, 16.10.2021 | 15:17

Iznenađena sam rješenjem i naredbom koju je prosvjetna inspekcija uputila Gimnaziji u Kotoru, jer sam smatrala, ipak, da je prosvjetna inspekcija dovoljno kompetentna da zna šta je sadržaj obrazovno - vaspitnih programa i šta je istorijat jezika i pismenosti kod Južnih Slovena, a posebno šta su Ustavom zagarantovana ljudska prava na slobodu obrazovanja, mišljena…, kazala je Slavica Stupuć, v.d. direktorica Gimnazije Kotor.

MUP: Istinski smo posvećeni poštovanju ljudskih prava i sloboda, bez diskriminacije

Subota, 16.10.2021 | 15:05

Ministarstvo unutrašnjih poslova je poželjeo srećan deveti Montenegro Prajd.