Petak, 01.10.2021 | 16:12
IZVOR: cdm.me

Krivokapić poručio: Brinemo jednako o svakom GRAĐANINU i PRIVREDNIKU

Premijer Zdravko Krivokapić poručio je danas sa sjednice Savjeta za konkurentnost, na kojoj je bio gost, da Vlada brine jednako o svakom građaninu i privredniku.
Foto: gov.me/S.Matić

Krivokapić je zahvalio svim članovima na posvećenom radu u okviru Savjeta koji ima, možda i najznačajniju misiju za Crnu Goru.

„Ključni razlozi koji su osnov za ovu misiju Savjeta su prije svega borba protiv sive ekonomije koja nije samo pitanje Crne Gore, ali jeste najznačajnije pitanje za kreiranje preduslova za stvaranje konkurentnosti, kao i iskazi, činjenice i rad ove Vlade koja je stvorila dobre preduslove da 2022. godina bude ključna godina kapitalnih investicija“, kazao je premijer.

Predstavnici privrednih udruženja imali su priliku da premijeru postave pitanja i daju svoje viđenje glavnih izazova sa kojima se najčešće susrijeću u poslovanju. Ključna pitanja su se odnosila na: sivu ekonomiju, podršku ženskom preduzetništvu, spoljnotrgovinski deficit, korporativno upravljanje i rasterećenje zarada.

Krivokapić je odgovarajući na pitanja, istakao da je unapređenje poslovnog ambijenta i eleminisanje barijera u poslovanju u vrhu vladine agende, te da je program „Evropa sad!“ najveći iskorak u borbi protiv sive ekonomije.

„Ova Vlada ne želi da zatvara vrata preblemima, već da ih zajedno rješavamo. Želimo da stvorimo ambijent u kojem će konkurentnost značiti da svi učesnici u procesu imaju istu startnu poziciju, i budu jednaki u trci u kojoj će najbolji pobijediti. Ono što nedostaje je primjena jednakih aršina kroz zakone, pravila i procedure, kao i njihovo dosljedno primjenjivanje, što je takođe zadatak ove Vlade. Možemo s pravom da kažemo da brinemo jednako o svakom građaninu, o svakom privredniku i o svakom investitoru“, rekao je Krivokapić.

Milatović je informisao premijera o dosadašnjem radu ovog tijela i podsjetio na važnost ove ključne vladine platforme za javno-privatni dijalog, unapređenje konkurentnosti i poboljšanje investicione klime, o sastavu ovog tijela u kojem po prvu put kao članove ima predstavnice ženskog preduzetništva, čemu se posebno doprinosi ekonomskom osnaživanju žena, kao i o aktivnostima u okviru Savjeta.

„U okviru Savjeta, trenutno je aktivno osam radnih grupa u kojima ima preko 45 predstavnika privrede, tj. članova koji nisu predstavnici javnog sektora“, dodao je on.

Milatović je pohvalio učešće predstavnika privrede u radu Savjeta, koja redovno dostavlja neophodne inpute i time doprinosi kreiranju ekonomske politike.

Sjednica Savjeta bila je prilika da ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić upozna članove Savjeta sa Informacijom o setu poreskih reformi iz oblasti tržišta rada. Kako je naveo, ove mjere su dio programa “Evropa sad!”, kojim se želi obezbjediti dostojanstvo radnika, privući nove investicije i poslati poruka mladima da ne napuštaju Crnu Goru.

Spajić je rekao da je dobra turistička sezona, otvorene granice, smislena potrošačka, kao i stabilna poreska politika doprinijele su suficiti i porastu crnogorske ekonomske aktivnosti.

„Sve buduće mjere koje ova Vlada bude donosila, biće u skladu sa našom jasnom i dugoročnom vizijom da Crna Gora bude zemlja poput Luksemburga ili Švajcarske“, kazao je Spajić, dodajući da je značaj privredne zajednice veoma važan i pozivao ih da daju svoj doprinos u kreiranju ovih politika.

Nakon dijaloga sa premijerom, Savjet je nastavio sa redovnim radom, gdje je glavna tema sjednice bila tržište rada, odnosno povećanje stope aktivnosti na tržištu rada. Članovima Savjeta je takođe predstavljen Program podrške za zapošljavanje mladih.

Sekretarijat Savjeta za konkurentnost predstavio je dokument Barijere u poslovanju sa kojima se susrijeće poslovna zajednica, sačinjen na osnovu inputa dobijenih od privrednih udruženja. Dokument sadrži listu pravnih i institucionalnih barijera sa kojima se privreda susrijeće u praksi.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Izvještaj o uključenosti privatnog sektora u proces donošenja propisa na nacionalnom nivou za tri kvartala 2021. godine.

Savjet se upoznao sa izvještajima o progresu rada osam radnih grupa, Informacijom o realizaciji zaključaka sa prethodnih sjednica Savjeta i Informacijom o realizaciji Paketa mjera podrške privredi i građanima, za drugi i treći kvartal ove godine. Sljedeća sjednica Savjeta planirana je tokom decembra ove godine.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Zarija
01.10.2021 20:32

Najbolje bi bilo , da ne brineš jer ce nas neka velja muka unistit .

1 0

OSTALE VIJESTI

Spajić: Vratio sam se zbog mitropolitove ljubavi prema Crnoj Gori

Četvrtak, 02.12.2021 | 22:57

Poslije upokojenja mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, za trenutak sam izgubio nadu jer sam mislio da sam zbog njega došao, ali u stvari ja sam se vratio zbog njegove ljubavi prema Crnoj Gori, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić u toku komunikacije sa građanima na Twitter Spejsu.

Ambasada SAD o godišnjici Vlade: Konkretni rezultati uglavnom IZOSTALI, jak uticaj Rusije

Četvrtak, 02.12.2021 | 21:24

Ambasada SAD navodi da je "od vitalnog je značaja da lideri iz cijelog političkog spektra – i, šire, cijelog društva – ostave po strani identitetska pitanja koja razdvajaju i usredsrede se umjesto toga na hitan zadatak - ubrzanje pristupanja Crne Gore EU".

Konjević: Danas je dan političke blamaže Krivokapića – ko visoko leti, nisko pada

Četvrtak, 02.12.2021 | 19:58

Danas je dan političke blamaže predsjednika Vlade, naveo je predsjednik SDP-a Raško Konjević na Twitter-u. 

Krivokapić: Kakav čovjek bih bio ako ne razmišljam o formiranju partije?

Četvrtak, 02.12.2021 | 19:51

Ali nijesam spreman da u ovom trenutku od obaveza, posvećenosti ovakvim programima, predanog rada moga tima da učinimo Crnu Goru zdravijom i boljom, ne razmišljamo u tome o formiranju političke partije".

Bečić: Inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Vladi mogla bi biti na narednoj sjednici Parlamenta

Četvrtak, 02.12.2021 | 18:44

Parlamentarni odbor Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) podstakao je Skupštinu da razmotri zaostale zakonodavne inicijative, kazao je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i dodao da će, saglasno tome, za sredinu decembra sazvati narednu sjednicu Skupštine.

Ukoliko bude usvojen budžet, VEĆE PLATE za medicinske sestre, doktore, specijaliste,...

Četvrtak, 02.12.2021 | 11:59

Povećanje osnovnih plata zdravstvenim radnicima iznosiće između 30 i 40 odsto od 1. januara 2022. godine ukoliko bude usvojen zakon o budžetu, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) i Ministarstva zdravlja (MZD).

Živković: Imamo većinu u Skupštini za SMJENU VLADE

Četvrtak, 02.12.2021 | 12:40

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković saopštio...

Alek Boldvin otvorio dušu i ZAPLAKAO: "Nisam povukao obarač..."

Četvrtak, 02.12.2021 | 08:39

Alek Boldvin tvrdi u novom intervjuu da nije povukao oroz na pištolju na snimanju vesterna Rđa, kada je ubijena direktorka fotografije Halina Hačins.

Ministarstvo zdravlja: I ovog vikenda POJAČANE KONTROLE poštovanja epidemioloških mjera

Četvrtak, 02.12.2021 | 08:40

Ministarstvo zdravlja, Uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije i ove sedmice, od petka do nedjelje veče, organizovaće akciju pojačane kontrole poštovanja propisanih epidemioloških mjera u svim gradovima Crne Gore, sa posebnim fokusom na Podgoricu, Nikšić,Tivat, Budvu, Herceg Novi, Berane i Bijelo Polje, saopšteno je iz Ministartstva zdravlja.

Uz novembarsku PENZIJU - Jednokratna POMOĆ za penzionere, evo u kojem IZNOSU

Četvrtak, 02.12.2021 | 15:22

Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Crne Gore je na sjednici održanoj 1. decembra donio Odluku o isplati jednokratne pomoći penzionerima u Crnoj Gori, koja će biti izvršena sa isplatom redovne penzije za novembar 2021. godine, odnosno u decembru tekuće godine.

Spajić: Vratio sam se zbog mitropolitove ljubavi prema Crnoj Gori

Četvrtak, 02.12.2021 | 22:57

Poslije upokojenja mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, za trenutak sam izgubio nadu jer sam mislio da sam zbog njega došao, ali u stvari ja sam se vratio zbog njegove ljubavi prema Crnoj Gori, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić u toku komunikacije sa građanima na Twitter Spejsu.

Vuković: U poređenju s prethodnom godinom, prihodi budžeta Glavnog grada veći za 13.28 odsto

Četvrtak, 02.12.2021 | 21:45

Nastavljamo da intenzivno i domaćinski razvijamo Podgoricu, naveo je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. 

Ambasada SAD o godišnjici Vlade: Konkretni rezultati uglavnom IZOSTALI, jak uticaj Rusije

Četvrtak, 02.12.2021 | 21:24

Ambasada SAD navodi da je "od vitalnog je značaja da lideri iz cijelog političkog spektra – i, šire, cijelog društva – ostave po strani identitetska pitanja koja razdvajaju i usredsrede se umjesto toga na hitan zadatak - ubrzanje pristupanja Crne Gore EU".

Espreso, turska, nes,..: KAFA koju volite da pijete OTKRIVA nešto zanimljivo i o ličnosti

Četvrtak, 02.12.2021 | 21:10

Kafa je jedan od omiljenih napitaka - ujutru šoljica razbuđuje, a popodne pomaže da poboljšamo energiju. Uz kafu se lakše otvaramo za razgovor, družimo se, smijemo, dijelimo tajne i uživamo u njenom ukusu.

Vremenske nepogode: Zbog SNIJEŽNE OLUJE zaposleni i kupci PROVELI NOĆ u poznatoj kompaniji

Četvrtak, 02.12.2021 | 20:51

U sjevernoj Danskoj, izložbeni salon robne kuće Ikea pretvorio se u ogromnu spavaću sobu. Šest mušterija i oko dvadesetak zaposlenih zarobljenih u sniježnoj mećavi proveli su noć i prespavali u izloženim krevetima.

Milatović: U odnosu na zatečeno stanje, mislim da je Vlada PREVAZIŠLA OČEKIVANJA građana

Četvrtak, 02.12.2021 | 20:25

Gosti u emisiji "Načisto" bili su Jakov Milatović - ministar ekonomskog razvoja, Branka Bošnjak - potpredsjednica Skupštine i poslanica PzP-a, Goran Đurović - Media centar i Boris Mugoša - poslanik SD-a.

Pomračenje Sunca i mlad Mjesec u Strijelcu: Aspekt koji donosi VELIKE OBRTE za ČETIRI znaka horoskopa

Četvrtak, 02.12.2021 | 20:20

Astrolozi smatraju da je potpuno pomračenje Sunca u vrijeme mladog Mjeseca jedno od najsnažnijih koje možemo da osjetimo...

NAJUSPJEŠNIJI LJUDI imaju ovih 12 navika: Koliko njih vi primjenujete u životu?

Četvrtak, 02.12.2021 | 20:16

12 stvari koje uspješni ljudi rade svakoga jutra.

Konjević: Danas je dan političke blamaže Krivokapića – ko visoko leti, nisko pada

Četvrtak, 02.12.2021 | 19:58

Danas je dan političke blamaže predsjednika Vlade, naveo je predsjednik SDP-a Raško Konjević na Twitter-u. 

Odlična POSLASTICA uz kafu ili čaj: Za manje od pola sata pripremite MAFINE SA BANANAMA

Četvrtak, 02.12.2021 | 19:49

Odlična su poslastica uz kafu ili čaj.