Srijeda, 06.10.2021 | 10:34
IZVOR: Kolektiv.me

Promocija zbirke poezije za djecu “Zlatni spomenar” 8. oktobra u KIC-u

Zbirka poezije za djecu Gorana Popovića pod nazivom “Zlatni spomenar” biće promovisana u petak, 8.oktobra, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, od 19 sati. 




Foto: KIC "Budo Tomović"

O knjizi će govoriti: književnik i kantautor Marinko Pavićević, pjesnikinja i aforističarka Milica Aranitović Papović, mr Marijana Maja Zečević, novinar i publicista Dragan Mitov Đurović i autor. Stihove će čitati pjesnikinja Sanja Veličković Radonjić, a medijator večeri je Ivana Knežević Minić. 

“Goran Duks Popović veze svoj Zlatni spomenar, upravo pozlaćenom žicom na svilenoj bjelini svog umjetničkog platna, kako se to upravo radilo na srednjevjekovnim Pohvalama, koje su smatrane remek-djelima veziljske umjetnosti i najznačajnijim pjesničkim tvorevinama. Pohvale su pisane u čast zahvalnosti. Otuda i Goran Popović stvara ovu knjigu u znak zahvalnosti svojim pretečama: Jovanu Jovanoviću Zmaju, Miki Antiću, Draganu Raduloviću, Dušku Radoviću, Ljubivoju Ršumoviću, Raši Popovu, a kao poklon mladima i dječijoj puplici dar…” mr Marijana Zečević

Goran Popović rođen je 1972. godine u Podgorici. Školovao se u Danilovgradu i Podgorici. Do sada je objavio šest zapaženih zbirki poezije: “Gordijev čvor” (2009), “Brojanica” (2012), “Iz kamena vidici” (2014), zbirku poezije za djecu "Igra bez Igračaka" (2017), “Neke pjesme ćute” (2019) i zbirku dječijih pjesama “Zlatni spomenar” (2020). Sa dosta uspjeha piše i dječiju poeziju, aforizme i kratke priče, a pisao je i književne kritike, recenzije, kao i analitičke preglede zbirki. Zastupljen je u više pjesničkih zbornika i antologija. Njegovi radovi uvršteni su u salonu Svjetske književnosti i umjetnosti. Dobitnik je mnogih diploma, povelja i zahvalnica, kao i Specijalne nagrade novinskog izdanja "PREMIUL REVISTEI GRAI ROMÂNESC" na Evropskom šampionatu poezije u Rumuniji 2020. Od strane Svjetske Književne Akademije imenovan je za Ambasadora literature. Njegove pjesme su sedam puta nagrađivane pjesmama dana na internacionalnom takmičenju u Bangladešu. Član je Književne zajednice “Vladimir Mijušković” iz Nikšića, Udruženja književnika i umjetnika “Zenit” iz Podgorice, i počasni član Svjetske Književne Akademije. Od nedavno je i član Svjetske književne asocijacije kao i UCPDM - Udruženja Crnogorskih pisaca za djecu i mlade.

Shodno odluci IJZCG posjete kulturnim događajima moguće su samo ukoliko posjedujete jedan od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde, maske su obavezne!

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.

Zašto je SJAJNO da djeca ODRASTAJU sa psima?

Srijeda, 24.04.2024 | 20:18

Odrastanje beba u prisustvu pasa, posebno štenaca, može imati brojne pozitivne učinke na njihov emocionalni, socijalni, i fizički razvoj.

"Učim tekst i malo me BOLI glava od CRNOGORSKIH AKCENATA" -Hrvatska glumica objavom NASMIJALA mnoge (FOTO)

Srijeda, 24.04.2024 | 20:06

Hrvatks glumica Sanja Vejnović u Crnoj Gori snima drugi dio filma Zaliv, a na svom se Instagramu našalila zbog jezičnih izazova s kojima se suočava dok čita scenario

Omeragić POTPISAO inicijativu da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju UN o memorijalizaciji genocida u Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 19:57

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Anđelka Stević Žugić PRVI PUT o skandalu u kom se našla kada je ZAPOČELA NOVU VEZU: "NAJVAŽNIJA mi je što dotična osoba nije...."

Srijeda, 24.04.2024 | 19:49

Glumica Anđelka Stević Žugić se 2020. godine razvela od Darija Prpića sa kojim ima sina Jakšu.

Četiri ZDRAVE namirnice za GRICKANJE koje mogu SMANJITI RIZIK od srčanog udara

Srijeda, 24.04.2024 | 19:40

Mnogi ljudi vole grickati tokom posla, ali i dok se odmaraju i opuštaju uz gledanje filmova i serija.