Četvrtak, 07.10.2021 | 09:37
IZVOR: Kolektiv.me

Kašćelan u Skoplju - Važno održavati dobre veze sa dijasporom

Delegacija Prijestonice Cetinje, koju predvodi gradonačelnik Aleksandar Kašćelan, posjetila je Ambasadu Crne Gore u Skoplju i razgovarala sa amdasadorkom Marijom Petrović.




Foto: Prijestonica Cetinje

Na sastanku je ocijenjeno da je saradnja Crne Gore i Sjeverne Makedonije dobra, ali i da postoji prostor za njeno dodatno unapređenje, posebno u kontekstu međuopštinske saradnje čemu podsticaj mogu dati potpisani sporazumi o pobratimstvu između crnogorskih i sjevernomakedonskih opština.

"Gradonačelnik Kašćelan i ambasadorka Petrović razgovarali su i o položaju crnogorske nacionalne zajednice u Sjevernoj Makedoniji i važnosti održavanja dobrih veza između matice i dijaspore. Ocijenili su i da među pripadnicima našeg naroda u Sjevernoj Makedoniji postoji znatan broj znamenitih ličnosti u različitim oblastima rada, koji uživaju veliki ugled, jer svojim djelovanjem doprinose razvoju i napretku države i društva. Kašćelan se zahvalio ambasadorki Petrović na kontinuiranoj podršci ne samo Prijestonici, nego i drugim crnogorskim opštinama da lakše uspostave saradnju sa makedonskim kolegama i da osmisle aktivnosti koje će biti na dobrobit lokalnih zajednica u obje države", navodi se u saopštenju Prijestonice Cetinje.

Foto: Prijestonica Cetinje

Kašćelan i Petrović posjetili su zajedno Crnogorsku zajednicu u Sjevernoj Makedniji, gdje su razgovarali sa članovima ove organizacije. Predsjednik Crnogorske zajednice Boris Popivoda kazao je da je Cetinje “monumentalni spomenik crnogorske istorije”, ali i politički, duhovni i kulturni centar Crne Gore.

"Cetinje bi, kako je ocijenio, trebalo da sačuva svoju arhitektonsku osobenost, posebno istorijsko jezgro grada, ali i da se u skladu sa tim opredjeljenjem izgrađuje i razvija. On je gradonačelniku poželio uspjeh u daljem radu i ocijenio da je Kašćelan, uz gradonačelnika Glavnog grada Ivana Vukovića, budućnost crnogorske politike. Kašćelan se zahvalio Crnogorskoj zajednici na gostoprimstvu i pozvao članove te organizacije da posjete Cetinje, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno", zaključeno je u saopštenju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Nikolić: Proces protiv Katnića i Lazovića motivisan osvetom, očigledna je namjera da se po svaku cijenu strpaju u zatvor

Utorak, 16.04.2024 | 14:10

Proces koji je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo protiv Zorana Lazovića i Milivoja Katnića politički je motivisan, a o tome svjedoči i političko-medijska atmosfera u kojem se sprovodi, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Gorčević: Crna Gora ima STOPROCENTNU usklađenost sa vanjskom politikom EU

Utorak, 16.04.2024 | 14:03

“Razumijem da postoje neke članice EU koje su zabrinute zbog dodatnih troškova, ili budžetskih implikacija koje proširenje može da donese. Međutim, mislim da nestabilan region Zapadnog Balkana, pod uticajem trećih zemalja, predstavlja mnogo veću prijetnju i za države članice i za EU projekat”, rekla je Gorčević.

"Izvještaj o radu gradonačelnice PREDAT 29. marta"

Utorak, 16.04.2024 | 13:40

Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice predat je u zakonskom roku.

Mašković: Injac nije dostavila godišnji izvještaj o radu, iniciraćemo razgovore o njenoj SMJENI

Utorak, 16.04.2024 | 12:27

Odbornik SD-a Miloš Mašković saopštio je na današnjoj konferenciji za medije da gradonačelnica Glavnog grada Olivera Injac nije u skladu sa Zakonom o Glavnom gradu i Statutom Glavnog grada do kraja marta ove godine, dostavila Izvještaj o radu gradonačelnika, organa uprave Glavnog grada i službi za 2023. godinu, što je po Statutu Glavnog grada razlog za njenu smjenu.

Huter: Ivanović da se izvini što je saopštio neistinu, namjerno doveo građane u zabludu

Utorak, 16.04.2024 | 11:45

Juče je javnosti predočena protestna nota Federacije BiH povodom posjete Milorada Dodika, za koju je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović tvrdio da ne postoji, saopštio je poslanik DPS-a Oskar Huter.

Marković: Na pravosudnim organima regiona odgovornost da osiguraju da pravda bude dostupna za sve žrtve ratnih zločina

Utorak, 16.04.2024 | 15:18

Unapređenje regionalne saradnje između pravosudnih organa na Zapadnom Balkanu ključno je za rješavanje preostalih predmeta ratnih zločina i napredak čitavog regiona, poručeno je na regionalnom sastanku tužilaca, sudija i advokata, koji je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Evropske unije (EU).

Zašto vaše orhideje brzo propadaju? Rješenje je jednostavnije nego što mislite, samo uradite ovo

Utorak, 16.04.2024 | 15:06

Iako su ovi egzotični cvjetovi prelijepi, zahtijevaju posebnu pažnju koju većina ljudi često zanemaruje. Dok se obično fokusiramo na svjetlost, vodu i tečnosti za cvjetanje, postoji jedna suptilna greška koju mnogi prave, a može biti presudna za zdravlje vaše orhideje.

Ovo bi vas moglo IZNENADITI - ZNATE li koliko godina ima Dženan Lončarević?

Utorak, 16.04.2024 | 15:01

Dženan Lončarević na muzičkoj sceni je prisutan već 18 godina, ali privatni život čuva daleko od očiju javnosti.

"Varao sam je prije nego što smo se vjenčali, ali NE KAJEM SE..." - Poznati glumac OTKRIO kako je priznao PREVARU ženi

Utorak, 16.04.2024 | 14:55

Čuveni glumac priznao da mu nije žao što je varao partnerku!

Napravite BADEMOVO MLIJEKO - Recept je tako jednostavan

Utorak, 16.04.2024 | 14:46

Bademovo mlijeko je ukusna i zdravija alternativa sojinom i kravljem mlijeku. Lako se pravi i veoma je ukusno.

Nikad ne idite SUBOTOM kod frizera - A ovo je RAZLOG

Utorak, 16.04.2024 | 14:33

Iako nam se nakon cijele stresne i obavezama pretrpane radne nedjelje subota čini kao idealna za odlazak kod u frizerski salon, pokazalo se da to baš i nije najbolja ideja.

Injac: Uspješno upravljanje brojnim izazovima, oživjeli viziju razvoja Podgorice

Utorak, 16.04.2024 | 14:32

Gradonačelnica Podgorice, prof. dr Olivera Injac, sa saradnicima, organizovala je prijem za novinare povodom godinu dana od stupanja na dužnost i tom prilikom govorila o brojnim izazovima koji su obilježili prethodnih 12 mjeseci, ali i o postignutim rezultatima zbog koji je vizija razvoja Podgorice postala stvarnost kojom se ispunjavaju obećavanja data građanima, saopšteno je iz Glavnog grada.

Jakšić-Stojanović: Uskoro NALAZ inspekcije o Danilovićevom radu

Utorak, 16.04.2024 | 14:10

Uskoro će biti gotov nalaz o radu direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKO) Gorana Danilovića, saopštila je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović.

Gorčević: Crna Gora ima STOPROCENTNU usklađenost sa vanjskom politikom EU

Utorak, 16.04.2024 | 14:03

“Razumijem da postoje neke članice EU koje su zabrinute zbog dodatnih troškova, ili budžetskih implikacija koje proširenje može da donese. Međutim, mislim da nestabilan region Zapadnog Balkana, pod uticajem trećih zemalja, predstavlja mnogo veću prijetnju i za države članice i za EU projekat”, rekla je Gorčević.

Stručnjak OTKRIO način na koji možete da jedete BIJEL HLJEB, a da se NE GOJITE

Utorak, 16.04.2024 | 13:56

Na ovaj način možete da jedete hljeb bez griže savjesti.